TOP NEWSΠώς η Ισπανία έγινε κόμβος για τις φαρμακοβιομηχανίες στην ΕΕ

Πώς η Ισπανία έγινε κόμβος για τις φαρμακοβιομηχανίες στην ΕΕ

- Advertisement -

Στην κορυφή της ευρωπαϊκής κατάταξης όσον αφορά τις κλινικές δοκιμές βρίσκεται πλέον η Ισπανία, παρέχοντας γενναιόδωρες φορολογικές ελαφρύνσεις και σχετικά γρήγορες ρυθμιστικές διαδικασίες, από την έναρξη μιας δοκιμής φαρμάκων έως την έγκριση.

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός 
Στην κορυφή της ευρωπαϊκής κατάταξης όσον αφορά τις κλινικές δοκιμές βρίσκεται πλέον η Ισπανία, παρέχοντας γενναιόδωρες φορολογικές ελαφρύνσεις και σχετικά γρήγορες ρυθμιστικές διαδικασίες, από την έναρξη μιας δοκιμής φαρμάκων έως την έγκριση.
Πηγή Bloomberg

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η Ισπανία έχει αναδειχθεί ως ένας από τους κορυφαίους προορισμούς της Ευρώπης για κλινικές μελέτες, σύμφωνα με το Bloomberg, υπογραμίζοντας το ευνοϊκό φορολογικό πλαίσιο, τη διαδικασία εγκρίσεων και το υγειονομικό σύστημα, το οποιό και αποτελεί ένα από τα καλύτερα συστήματα υγείας στην Ευρώπη.

Τα μέτρα, έχουν καταφέρει να προσελκύσουν το ενδιαφέρον μιας σειράς φαρμακευτικών, όπως της AstraZeneca, της Novartis, τη Roche Holding κ.α. ενισχύοντας το ισπανικό τους “αποτύπωμα” τα τελευταία χρόνια. Ο Πρωθυπουργός, Pedro Sánchez, επιθυμεί να προσελκύσει περισσότερες φαρμακευτικές στην έδρα του, προχωρώντας πρόσφατα σε συναντήσεις με εκπροσώπους των επιχειρήσεων: Johnson & Johnson, Daiichi Sankyo, Eli Lilly και Sanofi στο Palacio de La Moncloa της Μαδρίτης.

Η Roche, μια από τις ισχυρότερες εταιρείες στον τομέα των κλινικών μελετών, έχει ισχυρή παρουσία στην Ισπανία. Συγκεκριμένα, το 2023 η φαρμακευτική επιχείρηση Roche επένδυσε 13,2 δισ. ελβετικά φράγκα στην Έρευνα και Ανάπτυξη παγκοσμίως, καταλαμβάνοντας τη 2η θέση των φαρμακοβιομηχανιών που αφιερώνουν τα μεγαλύτερα κονδύλια σε αυτόν τον τομέα. Στις κορυφαίες θέσεις βρέθηκαν, επίσης, οι Johnson & Johnson (15,3 δισ. δολάρια), Pfizer (10,58 δισ. δολάρια), Novartis (11,37 δισ. δολάρια), AstraZeneca (10,94 δισ. δολάρια), Sanofi (7,18 δισ. δολάρια) και AbbVie (7,68 δισ. δολάρια).

Όλες αυτές οι φαρμακοβιομηχανίες διεξάγουν κλινικές μελέτες στην Ισπανία, με το επίκεντρο της δραστηριότητας να συγκεντρώνεται στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IQVIA, η Ισπανία καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην Ευρώπη για κλινικές μελέτες καθώς οι κυβέρνηση προσφέρει φοροαπαλλαγές περίπου 33% αντί του 15% που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε και τη Βρετανία.

Οι επενδυτές

Η AstraZeneca επέλεξε τη Βαρκελώνη -όπου η εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο είχε μόλις επεκτείνει το τμήμα σπάνιων ασθενειών Alexion- για να δημιουργήσει ένα νέο ερευνητικό κέντρο το 2023, εν μέρει λόγω του οικοσυστήματος υγειονομικής περίθαλψης και της ποιότητας ζωής των εργαζομένων.

Αρχικά, δεσμεύθηκε για επενδύσεις 800 εκατομμυρίων ευρώ και 1.000 νέες προσλήψεις στο διάστημα μεταξύ 2023 και 2027 στην περιοχή. Ωστόσο, αυτός ο στόχος προσλήψεων επετεύχθη πέρυσι, οπότε η AstraZeneca διπλασίασε τον στόχο και αύξησε τη χρηματοδότηση στα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο πρόεδρος της εταιρείας στην Ισπανία, Rick R. Suarez δήλωσε τον περασμένο Φεβρουάριο ότι ήταν σε καλό δρόμο προκειμένου να φτάσει τις 2.000 προσλήψεις δύο χρόνια νωρίτερα, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα περαιτέρω επέκτασης.

«Η Ισπανία έχει γίνει βασική αγορά για την AstraZeneca παγκοσμίως και εντός της Ευρώπης», σημειώνει ο Suarez σε συνέντευξη του, κατά την οποία επεσήμανε συχνά την αξία της «ισχυρής συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα». Δεν είναι μόνο λόγια, όπως επέμενε, αλλά… «αλλάζει το παιχνίδι»!

Η κυβέρνηση έχει διευκολύνει τις συνεργασίες με νοσοκομεία που υπάγονται στον κρατικό μηχανισμό της Ισπανίας, όπως σημείωσε, καθώς και με νεοφυείς επιχειρήσεις και πολλά υποσχόμενους νέους επιστήμονες.

Τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι η Sanofi σχεδιάζει να επιλέξει τη Βαρκελώνη για ένα νέο ερευνητικό κέντρο, αν και η γαλλική φαρμακευτική αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός.

Κίνητρα

Η χρηματοδότηση είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Η κυβέρνηση της Ισπανίας προσφέρει φορολογικές εκπτώσεις περίπου 33% για τις δαπάνες μεγάλων εταιρειών σε Έρευνα και Ανάπτυξη, πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 15%, σύμφωνα με το Tax Foundation Europe.

Υπάρχουν επίσης φορολογικές ελαφρύνσεις για τους υπαλλήλους που μετακομίζουν στην Ισπανία, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου “νόμου Μπέκαμ”, ο οποίος πήρε το όνομά του από τον πρώην αστέρα της Ρεάλ Μαδρίτης, Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο οποίος επιτρέπει στους αλλοδαπούς να πληρώνουν χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή για μια καθορισμένη περίοδο.

Για μικρότερες εταιρείες όπως η Oxolife που εστιάζει στη γονιμότητα, η κρατική υποστήριξη αποτελεί περίπου το 50% των κεφαλαίων τους, όπως δήλωσε στο Bloomberg η διευθύνουσα σύμβουλος, Agnès Arbat. Η Ισπανία είναι επίσης μια από τις πιο οικονομικά αποδοτικές χώρες στην Ευρώπη για κλινική έρευνα και σημαντικά φθηνότερη από τη Γερμανία ή τη Γαλλία, όπως είπε.

Ήταν το πρώτο μέλος της ΕΕ που υιοθέτησε την οδηγία του μπλοκ για την έρευνα κλινικών δοκιμών, καθιστώντας την πιο ανταγωνιστική, σημειώνει ο Oscar Salamanca, επικεφαλής της Ισπανικής Ένωσης Ερευνητικών Συμβάσεων. Για παράδειγμα, χρειάζονται τρεις έως τέσσερις μήνες από την υποβολή της τεκμηρίωσης έγκρισης έως την πιθανή θεραπεία του πρώτου ασθενούς, σε σύγκριση με τουλάχιστον έξι που απαιτείται αλλού.

Προκλήσεις

Ο υπουργός Υγείας της Ισπανίας πιστεύει ότι το “κλειδί” για την ανάπτυξη της βιομηχανίας των βιοεπιστημών βρίσκεται στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας. Αν και το διαχειρίζονται 17 περιφερειακές κυβερνήσεις, είναι από τα πιο ολοκληρωμένα στην Ευρώπη και κατατάσσεται στις 10 κορυφαίες χώρες παγκοσμίως.

Ωστόσο, ενώ η Ισπανία αύξησε τη χρηματοδότηση για Ερευνα και Ανάπτυξη πάνω από 50% μεταξύ 2017 και 2023, τα κεφάλαια εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλότερα από όσα ξοδεύουν η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Δανία σε σχέση με το ΑΕΠ. Το απροσδόκητο κέρδος της Novo Nordisk από το φάρμακο αδυνατίσματος Ozempic τροφοδοτεί την οικονομική ανάπτυξη και έναν αναπτυσσόμενο κλάδο βιοτεχνολογίας στην περιοχή της Δανίας.

Η Ισπανία υστερεί επίσης έναντι των αντιπάλων της, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ελβετίας και της Γαλλίας στην υιοθέτηση εγκεκριμένων φαρμάκων, καθώς η κυβέρνηση αποφύγει να ξοδέψει περισσότερα χρήματα.

Το ερώτημα είναι εάν η άνοδος της Ισπανίας είναι βιώσιμη καθώς διαφαίνονται ανταγωνιστικές απειλές, όπως το δέλεαρ του αναξιοποίητου επιστημονικού δυναμικού στην Κίνα ή η ανάγκη της βιομηχανίας να βρεθεί στο στόχαστρο των δασμών του Τραμπ.

Στοιχεία της ισπανικής ένωσης βιοτεχνολογίας Asebio έδειξαν πως η χώρα κατατάχθηκε πέρυσι 5η στον όγκο των δημοσιεύσεων για κυτταρικές θεραπείες. Σύμφωνα με τη Labiotech, μάλιστα, η Ισπανία κατάφερε να προσπεράσει πέρσι χώρες όπως τη Νότια Κορέα, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία, όπου διεξάγεται αυστηρή βιοτεχνολογική έρευνα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Δείτε επίσης

Γεωργιάδης: Εξαπλασιάστηκαν οι κλινικές μελέτες στην Ελλάδα

Mpox: Η Ισπανία στέλνει 500.000 δόσεις εμβολίων στην Αφρική

- Advertisement -

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ