TOP NEWSΟΦΕΤ - Τσέτη: Στόχος η ενίσχυση της Έρευνας και Καινοτομίας

ΟΦΕΤ – Τσέτη: Στόχος η ενίσχυση της Έρευνας και Καινοτομίας

- Advertisement -

Η ενίσχυση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου, των ερευνητικών προγραμμάτων και οι νέες επενδύσεις στον τομέα της παραγωγής αποτελούν το βασικό «τρίπτυχο» της στρατηγική που αναπτύσσει ο Όμιλος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), όπως τονίζει η πρόεδρος, Ιουλία Τσέτη.

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
Η ενίσχυση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου, των ερευνητικών προγραμμάτων και οι νέες επενδύσεις στον τομέα της παραγωγής αποτελούν το βασικό «τρίπτυχο» της στρατηγική που αναπτύσσει ο Όμιλος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), όπως τονίζει η πρόεδρος, Ιουλία Τσέτη.
Ιουλία Τσέτη

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Η επένδυση στην έρευνα και στην ανάπτυξη είναι μια από τις στρατηγικές μας προτεραιότητες» όπως υπογράμμισε η πρόεδρος του ΟΦΕΤ που αποτελείται από τις φαρμακοβιομηχανίες Uni-Pharma, InterMed, UniHerbo και την εταιρία στην Κύπρο PharmaBelle, συμπληρώνοντας πως ο Όμιλος επενδύει και ανταποδίδει στην κοινωνία.

Η Ιουλία Τσέτη στο πλαίσιο ενημέρωσης για τα επόμενα βήματα στρατηγικής ανάπτυξης, ανέφερε πως η προσήλωση στην έρευνα και την τεχνολογία είναι ένας βασικός λόγος που ο Όμιλος καταγράφει τόσες εξαγωγές. Τα προϊόντα τόσο της Unipharma όσο και της Intermed εξάγονται σε συνολικά 72 χώρες, με την ιδιαιτερότητα ότι διατηρείται το ίδιο brand name. Το γεγονός ότι τα δερμοκαλλυντικά του Ομίλου εξάγονται έως και τη Γαλλία – χώρα με τεράστια ιστορία και παραγωγή δερμοκαλλυντικών – είναι ενδεικτικό της μοναδικότητας των προϊόντων.

Όπως σημείωσε, το 42% του συνολικού προσωπικού στον Όμιλο είναι γυναίκες, όπως επίσης και το 70% του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης (Research & Development). Την ίδια ώρα, γυναίκες είναι το 67% των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, ποσοστό που ξεπερνά κατά πολύ την υποχρεωτική ποσόστωση γυναικών στα ΔΣ των εταιρειών (33%).

Ανάπτυξη

Ο Όμιλος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ) κινείται σε σταθερά ανοδική πορεία με σημαντική αύξηση στα οικονομικά του μεγέθη και σταθερότητα στην επενδυτική του δραστηριότητα.

Για τη χρήση 2024 ο κύκλος εργασιών των δύο εταιρειών του Ομίλου, Uni-Pharma και Intermed, ανήλθε σωρευτικά στα 150 εκατ. ευρώ (προ clawback και rebate), έναντι των 139 εκατ. ευρώ το 2023, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 8%. Η οργανική ανάπτυξη του κύκλου εργασιών παραμένει ισχυρή, με τα αντίστοιχα ποσοστά να ξεπερνούν το 10% κάθε έτος. Την πενταετία 2020-2024, ο Όμιλος κατέγραψε συνολική ανάπτυξη 50% σε απόλυτα μεγέθη, ενώ τα επίπεδα EBITDA διατηρούνται ισχυρά και στις δύο εταιρείες του, παρά την πρόσφατη υγειονομική κρίση και τις πιέσεις που δέχεται ο κλάδος λόγω νομοθετημένων εκπτώσεων και υποχρεωτικών επιστροφών.

Στην περίοδο 2018-2023, η Uni-Pharma κατέγραψε σημαντική αύξηση, άνω του 42%, στον κύκλο εργασιών της, ενώ εμφάνισε ισχυρό περιθώριο EBITDA που κυμαίνεται μεταξύ 22% και 26%. Αντίστοιχα, ο κύκλος εργασιών της Intermed αυξήθηκε ταχύτατα (+77%), καταγράφοντας ιστορικό υψηλό το 2023. Και αυτή η εταιρεία παρουσίασε ισχυρό περιθώριο EBITDA, το οποίο από το 2018 σχεδόν διπλασιάστηκε τα επόμενα χρόνια, φτάνοντας στο 10% το 2023.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις (τα στοιχεία δεν έχουν δημοσιευτεί), τα κέρδη προ φόρων των δύο εταιρειών για τη χρήση 2024 θα κυμανθούν με διψήφια ποσοστά περιθωρίου, διατηρώντας τη δυναμική της τελευταίας πενταετίας.

H AMKE

Επίσης αναφέρθηκε στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) “ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ”, εις μνήμην του δημιουργού των βιομηχανιών UNI-PHARMA και InterMed (σημειώνεται πως φέτος συμπληρώνονται 15 χρόνια από το θάνατο του ιδρυτή της UNI-PHARMA), η οποία έχει ως στόχο -μεταξύ άλλων- τη στήριξη της ερευνητικής δραστηριότητας και των νέων επιστημόνων και την υποστήριξη ερευνητικών και επιστημονικών προγραμμάτων.

Όπως τόνισε η κ. Τσέτη, μέχρι σήμερα έχουν δοθεί 35 υποτροφίες σε αριστούχους φοιτητές και ερευνητές και η δράση της ΑΜΚΕ “ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ” συνεχίζεται με γνώμονα την ενίσχυση της νέας γενιάς επιστημόνων για την αντιστροφή του brain drain.

Ο ΟΦΕΤ διαθέτει σήμερα πάνω από τριάντα μοναδικά σκευάσματα με πατέντα. Οι εξαγωγές, συμπλήρωσε, των προϊόντων του ομίλου γίνονται σε περισσότερες από 65 χώρες και οι προοπτικές ανάπτυξης είναι πολύ μεγάλες, κάτι που φαίνεται μεταξύ άλλων από τη συνεχιζόμενη άνοδο των μεριδίων των φαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων.

Αναφερόμενη στις επενδύσεις η κ. Τσέτη τόνισε πως δεν γίνεται η φαρμακοβιομηχανία να μένει στάσιμη και πως ο «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Κοιτάμε το παρόν και το μέλλον με αισιοδοξία».

Με ορίζοντα την καινοτομία

Ο Όμιλος εξετάζει τις προοπτικές του μέλλοντος, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις, ώστε να διευρυνθεί περεταίρω το χαρτοφυλάκιό του, το οποίο -σημειωτέον- περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 30 μοναδικά προϊόντα (ενεργές πατέντες).

Κύριος στόχος είναι η επίτευξη της εισαγωγής σε νέες αγορές παράγοντας καινοτόμα προϊόντα. Στην κατεύθυνση αυτή, έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα ευρύ επιστημονικό δίκτυο, αποτελούμενο από περισσότερες από 30 ερευνητικές ομάδες, ενισχύοντας τη διασύνδεση ερευνητών από όλα τα πεδία των Επιστημών Υγείας, από τον ακαδημαϊκό χώρο σε όλη την Ελλάδα.

Σημειώνεται πως πρόσφατα οι φαρμακοβιομηχανίες UNI-PHARMA και InterMed πιστοποιήθηκαν ως κορυφαίοι εργοδότες στην Ελλάδα -Top Employers 2025- για τρίτη συνεχή χρονιά από το Top Employers Institute, τον παγκόσμιο Οργανισμό για την αναγνώριση και ενίσχυση της αριστείας σε στρατηγικές ανθρώπινου δυναμικού.

Ο όμιλος απασχολεί 700 εργαζομένους, το 57% των οποίων υψηλής εξειδίκευσης. Έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα ευρύ επιστημονικό δίκτυο, αποτελούμενο από περισσότερες από 30 ερευνητικές ομάδες από τον ακαδημαϊκό χώρο, το οποίο επιτρέπει στις βιομηχανίες του να εκτελούν ερευνητικά έργα για την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμακευτικών προϊόντων, τεχνογνωσίας και νέων τεχνολογιών αιχμής.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Διαβάστε επίσης

Τσέτη: Οι 3 άξονες για το νέο παραγωγικό και κοινωνικό μοντέλο

Τσέτη: Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τον ΠΟΥ και το θέμα ανισοτήτων

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ