- Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή
«Οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι κατά των διαπραγματεύσεων για τις τιμές των φαρμάκων στο Medicare και πιθανότατα θα λάβουν νομικά μέτρα» όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά.
«Νομίζω ότι θα υπάρξουν νομικές ενέργειες, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν θα μπορέσουμε να σταματήσουμε οποιαδήποτε εξέλιξη πριν από το 2026», όπως δήλωσε ο Άλμπερτ Μπουρλά στη διάρκεια συνέντευξης που μεταδόθηκε ζωντανά στο Reuters.
Ο επικεφαλής της Pfizer, Άμπερτ Μπουρλά αναφέρθηκε στη διάταξη του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού της κυβέρνησης Μπάιντεν, που θα επιτρέψει στο πρόγραμμα Medicare να διαπραγματεύεται τις τιμές για τα πιο ακριβά συνταγογραφούμενα φάρμακα κάθε χρόνο. Οι πρώτες διαπραγματεύσεις ξεκινούν τον Σεπτέμβριο και οι νέες τιμές θα τεθούν σε ισχύ το 2026. Ακόμα, τόνισε ότι ο πιο «σίγουρος τρόπος» για να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις θα ήταν να ζητηθεί από το Κογκρέσο να εισαγάγει νομοθεσία που θα αναθεωρήσει το σχέδιο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ωστόσο, ο ίδιος σημείωσε ότι «δεν είναι αισιόδοξος» για αυτό που συμβαίνει.
Οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τη Γερουσία και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πιθανότατα θα ασκούσε βέτο σε οποιοδήποτε τέτοιο νομοσχέδιο.
«Με το όπλο στο κεφάλι»
Ορισμένες φαρμακοβιομηχανίες προετοιμάζονται ήδη να «πολεμήσουν» τις διαπραγματεύσεις για τα φάρμακα στο Medicare, όπως δήλωσαν πηγές της φαρμακοβιομηχανίας στο Reuters.
Ο Μπουρλά αποκάλεσε το σχέδιο «διαπραγμάτευση με το όπλο στο κεφάλι».
Όπως υποστήριξε, κάτι τέτοιο θα μειώσει τα φαρμακευτικά κέρδη και θα αναγκάσει χιλιάδες εταιρείες να αποσυρθούν από την ανάπτυξη φαρμάκων που σώζουν ζωές.
«Θα είναι πολύ προσεκτικοί πού και πόσο επενδύουν οι εταιρείες στην έρευνα», όπως είπε. Ο Μπουρλά χαρακτήρισε «ατυχές» το γεγονός ότι η κυβέρνηση θέσπισε νόμο που «δημιουργεί πολλά αντικίνητρα» για τη βιομηχανία, ακόμη και αφού είδε τον κεντρικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι εταιρείες κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.
«Βγαίνουμε από μια παγκόσμια κρίση υγείας που μετατράπηκε σε οικονομική κρίση ως αποτέλεσμα της πανδημίας Covid. Αλλά ο μόνος λόγος για τον οποίο είμαστε εδώ σήμερα ήταν επειδή είχαμε μια ακμάζουσα βιομηχανία βιοεπιστημών», όπως δήλωσε ο Άλμπερτ Μπουρλά.
«Έκαναν τις εξετάσεις, τα εμβόλια, τις θεραπείες, ό,τι θέλετε». Υπενθυμίζετε ότι η Pfizer και η αντίπαλη φαρμακοβιομηχανία Moderna είναι οι κορυφαίοι προγραμματιστές εμβολίων Covid.
Θετική πτυχή του νόμου για τους ασθενείς
Παρά την κριτική του, ο Μπουρλά αναγνώρισε ορισμένες θετικές πτυχές του νόμου για τους ασθενείς, όπως το χαμηλότερο κόστος για τα φάρμακα.
Μια άλλη διάταξη του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού απαιτεί από την Pfizer και άλλες εταιρείες συνταγογραφούμενων φαρμάκων να ανταποδώσουν στο Medicare εκπτώσεις εάν οι τιμές των φαρμάκων αυξηθούν ταχύτερα από το ποσοστό πληθωρισμού.
Πέντε από τα φάρμακα της Pfizer είναι μεταξύ των πρώτων 27 συνταγογραφούμενων φαρμάκων του «Μέρους Β» που θα υπόκεινται σε εκπτώσεις πληθωρισμού του Medicare από την 1η Απριλίου, όπως δήλωσε το υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ τον περασμένο Μάρτιο.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα