Μικρή αύξηση στον συνολικό αριθμό των θεραπευτηρίων στην Ελλάδα κατέγραψε η ετήσια Απογραφή Θεραπευτηρίων της ΕΛΣΤΑΤ για το 2023, με τον αριθμό των μονάδων να διαμορφώνεται στις 266 από 265 το 2022.
Παρά την οριακή άνοδο, η τετραετής τάση δείχνει συνολική μείωση της τάξης του 1,5%, αποτυπώνοντας μια εικόνα σταθερότητας με τάσεις συγκέντρωσης.
Η πλειοψηφία των θεραπευτηρίων (51,9%) ανήκει στον ιδιωτικό τομέα, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των δομών αφορά γενικά θεραπευτήρια (65,8%), με τα ειδικά θεραπευτήρια να ακολουθούν (30,1%), κυριαρχούμενα από τις νευροψυχιατρικές μονάδες. Οι μικτές μονάδες αποτελούν μόλις το 4,1% του συνόλου.
Η κατανομή των θεραπευτηρίων παραμένει έντονα άνιση γεωγραφικά. Η Περιφέρεια Αττικής συγκεντρώνει το 33,5% των μονάδων υγείας της χώρας, με δεύτερη την Κεντρική Μακεδονία στο 15,4% και τρίτη τη Θεσσαλία με 12%. Αντίθετα, ιδιαίτερα περιορισμένη είναι η παρουσία θεραπευτηρίων σε περιοχές όπως τα Ιόνια Νησιά, η Ήπειρος και το Βόρειο Αιγαίο, όπου το ποσοστό τους συνολικά δεν ξεπερνά το 7,5% σε πανελλαδικό επίπεδο.
Οι κλίνες
Σημαντική διαφοροποίηση σημειώνεται και στην εικόνα των κλινών. Οι κλίνες κλειστής νοσηλείας μειώθηκαν κατά 1,8% σε σχέση με το 2020, φτάνοντας τις 44.133 το 2023, ενώ μόνο μέσα στο τελευταίο έτος η μείωση έφτασε τις 335 κλίνες. Αντιθέτως, οι κλίνες ανοικτής νοσηλείας, οι λεγόμενες «κλίνες ημέρας», σημείωσαν αύξηση 7,2% σε σχέση με το 2022 και συνολικά 9,7% στην τετραετία, φτάνοντας τις 4.284. Περίπου τα δύο τρίτα των συνολικών κλινών βρίσκονται σε μονάδες του Δημοσίου (ΝΠΔΔ), ενώ το 30,2% βρίσκεται σε ιδιωτικές κλινικές.
Η στελέχωση των θεραπευτηρίων παρουσιάζει μικτές τάσεις. Το ιατρικό προσωπικό αυξήθηκε κατά 5,3% την περίοδο 2020-2023, φτάνοντας τους 25.204 ιατρούς, ενώ οι αυξήσεις στο παραϊατρικό και το βοηθητικό προσωπικό κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα, στο 0,8% και 1,3% αντίστοιχα. Αντίθετα, το νοσηλευτικό προσωπικό μειώθηκε οριακά το 2023, διαμορφούμενο σε 42.278 άτομα. Το μεγαλύτερο μέρος του νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι δημόσιες μονάδες συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των ιατρών και παραϊατρικών ειδικοτήτων.
Μεθοδολογία
Η συλλογή των στοιχείων πραγματοποιείται από όλα τα Νοσοκομεία και Κλινικές της Χώρας. Η πληροφόρηση προέρχεται από τις κατά τόπους μονάδες, απογραφικά, με τη συμπλήρωση σχετικού ερωτηματολογίου. Με την έρευνα συγκεντρώνονται στοιχεία για τα χαρακτηριστικά των θεραπευτηρίων (κλίνες, προσωπικό ιατρικό και μη, μηχανήματα που υπάρχουν στο συγκεκριμένο χώρο). Δεν ακολουθείται κάποιο Διεθνές Σύστημα Ταξινόμησης.
Η βάση της έρευνας είναι το Μητρώο Θεραπευτηρίων, το οποίο ενημερώνεται ετησίως από στοιχεία διοικητικών πηγών για ενδεχόμενες μεταβολές (νέες μονάδες ή κλείσιμο μονάδων).
Οι μονάδες (ιδιωτικές) που είναι σε αδράνεια για διάφορους λόγους π.χ. ανακαίνιση, προσωρινή άρση άδειας λειτουργίας κλπ. δεν προσμετρώνται στο σύνολο των θεραπευτηρίων.
Διευκρινίζεται ότι μεγάλος αριθμός ιατρών συνεργάζονται ως εξωτερικοί συνεργάτες ποικίλου ωραρίου, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε θεραπευτηρίου, κατά κύριο λόγο στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, οι οποίοι δεν συμπεριλαμβάνονται στα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Διαβάστε επίσης
Οι Έλληνες βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την υγεία -ΕΛΣΤΑΤ
Έμπολα: Μολυσμένες μαϊμούδες, θεραπεύτηκαν με ένα χάπι