Απόφαση της 24ης Οκτωβρίου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δικαιώνει τη Uni-pharma φαρμακοβιομηχανία του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη να χρησιμοποιεί στη συσκευασία της το χρωματικό συνδυασμό πράσινο και λευκό για το σκεύασμα Salospir, μετά τη διαμάχη που είχε με την Aspirin της Bayer.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση της 24ης Οκτωβρίου, το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε ότι οι καταναλωτές δεν είναι πιθανό να συγχέονται από τη συσκευασία των διακριτών εμπορικών σημάτων ασπιρίνης της Bayer και Salospir της Uni-pharma για τις συσκευασίες. Όπως αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά το Bloomberg, «η Bayer AG δεν κατάφερε να πείσει ένα ευρωπαϊκό δικαστήριο ότι ένας Έλληνας ανταγωνιστής παραβίασε τα δικαιώματά του ως προς τα εμπορικά σήματα χρησιμοποιώντας ένα μοτίβο κυματοειδούς πράσινης και λευκής λωρίδας στη συσκευασία του».
«Το πράσινο-και-λευκό χρώμα είναι συνηθισμένο στη φαρμακευτική βιομηχανία», ανέφερε το δικαστήριο, σημειώνοντας ακόμη: «Επιπλέον, οι αγοραστές είναι πιο πιθανό να βασίζονται σε ονόματα προϊόντων…».
Προσφυγή στη δικαιοσύνη
Η Bayer είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη για προσβολή της φήμης της συσκευασίας του φαρμάκου της, από τη συσκευασία του Salospir, υποστηρίζοντας ότι φέρει παρόμοιους με τη συσκευασία της ασπιρίνης χρωματικούς συνδυασμούς (λευκό και άσπρο δηλαδή). Να θυμίσουμε, ότι ανάλογη απόφαση είχε εκδώσει και η ελληνική δικαιοσύνη πριν από περίπου τρία χρόνια. Το Πρωτοδικείο Αθηνών (απ. 270/2015) είχε απορρίψει την αγωγή της Bayer με το σκεπτικό ότι οι λεκτικοί όροι Aspirin και Salospir είναι αρκετά διαφορετικοί, ώστε να αναιρούν οποιαδήποτε ομοιότητα των χρωματικών αποχρώσεων.
Η Uni-pharma φαρμακοβιομηχανία του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), δημιουργήθηκε από τον φαρμακοποιό Κλέωνα Τσέτη δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά από το 1963. Εξάγει σε 53 χώρες, ενώ κάτω από την ομπρέλα του Ομίλου, βρίσκονται ακόμη η φαρμακοβιομηχανία InterMed και η Pharmabelle, εμπορική εταιρεία με έδρα την Κύπρο.