- Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
Ανατρέπει τα έως τώρα δεδομένα το νέο τεστ για τον κορωνοϊό που αναπτύσσει η βρετανική εταιρεία Mologic καθώς στοιχίζει 1 ευρώ και παράγει αποτελέσματα σε δέκα μόλις λεπτά.
Τα περισσότερα από τα υπάρχοντα τεστ κοστίζουν δεκάδες ή εκατοντάδες ευρώ. Ενώ η δυνατότητα έκδοσης αποτελεσμάτων προϋποθέτει επεξεργασία που διαρκεί κάποια 24ωρα τουλάχιστον.
Η βρετανική εταιρεία Mologic, σε συνεργασία με το Institut Pasteur de Dakar στη Σενεγάλη, φέρεται να έχει κατασκευάσει μια συσκευή διάγνωσης του Covid-19 η οποία ανατρέπει τα μέχρι στιγμής δεδομένα.
Η Mologic ισχυρίζεται ότι έχει τη δυνατότητα παραγωγής 6 διαφορετικών τύπων της συσκευής της, αναλόγως της χρήσης για την οποίαν προορίζεται. Αναλόγως δηλαδή για το εάν θα χρησιμοποιηθεί σε εργαστήριο, νοσοκομείο ή κατ’ οίκον. Προφανώς η πιο εξελιγμένη εκδοχή της είναι και η ταχύτερη.
«Είναι καιρός να παραγάγουμε συσκευές υψηλών επιδόσεων και χαμηλού κόστους» όπως εξηγεί ο κ. Joe Fitchett, ιατρικός διευθυντής της εταιρείας Mologic, υπογραμμίζοντας πως «Δεν είναι η ώρα να εστιάσουμε στο κέρδος. Αν εστιάσουμε στο κέρδος πιθανόν να παρατείνουμε αυτή την πανδημία».
Στόχος της Mologic ήταν να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο το κόστος στις διαγνωστικές συσκευές, περικόπτοντας περιττές δαπάνες, όπως οι μεσάζοντες, που αυξάνουν τις τιμές. Βασική της προσήλωση παραμένει να μην αποτελέσει μια ακόμα εταιρεία που θέλει να επωφεληθεί από την κρίση.
«Γνωρίζουμε πότε μια περίπτωση αποτελεί επιχειρηματική ευκαιρία. Όπως επίσης ξέρουμε και πότε δεν είναι», τονίζει ο κ. Joe Fitchett. «Μερικές φορές πρέπει απλώς να αποδεχτούμε ότι κάποια πράγματα είναι βασικές υγειονομικές ανάγκες».
Πρόγραμμα Gavi
Ταυτόχρονα, η Mologic, αξιοποιεί το πρόγραμμα Gavi, το οποίο αφορά στη διεθνή συνεργασία μεταξύ οργανισμών υγείας των πιο οικονομικά αδύναμων κρατών. Με αυτό τον τρόπο η Mologic μπορεί να διαθέτει τα τεστ σε χώρες, όπως η Σενεγάλη, σε τιμές περίπου 1 ευρώ ανά συσκευή.
Η Mologic έχει παράδοση στα φθηνά, αποτελεσματικά και εύχρηστα τεστ. Ο κ. Paul Davis, συνιδρυτής της εταιρείας, υπήρξε πρωτοπόρος στα κατ’ οίκον τεστ εγκυμοσύνης. Οι κατ’ οίκον δοκιμές του τεστ για τον Covid-19 χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία.
«Δεν απαιτεί ιδιαίτερη υποδομή ή πολύπλοκα συστήματα», τονίζει ο κ. Fitchett.
«Βασικά το τεστ κάνει το ίδιο πράγμα που θα κάνατε κανονικά σε ένα εργαστήριο νοσοκομείου, αλλά σε μια πολύ απλουστευμένη μορφή».
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα