ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΝέα φάρμακα: 200 παγκόσμια projects «τρέχει» το CDI της Pfizer

Νέα φάρμακα: 200 παγκόσμια projects «τρέχει» το CDI της Pfizer

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Τεχνητή νοημοσύνη, μηχανική μάθηση και επιστήμη των δεδομένων εισέρχονται δυναμικά στη «μάχη» του τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) για την ανάπτυξη καινοτόμων ψηφιακών λύσεων με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, όπως τονίζει μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) της Pfizer, Nico Gariboldi, στη Θεσσαλονίκη.

Τεχνητή νοημοσύνη, μηχανική μάθηση και επιστήμη των δεδομένων εισέρχονται δυναμικά στη «μάχη» του τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) για την ανάπτυξη καινοτόμων ψηφιακών λύσεων με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, όπως τονίζει μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) της Pfizer, Nico Gariboldi, στη Θεσσαλονίκη.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιεί το CDI της Pfizer επιταχύνουν την ανακάλυψη και ανάπτυξη φαρμάκων, σύμφωνα με τον κ. Nico Gariboldi με «το CDI να οδηγεί την καινοτομία, με περισσότερα από 200 παγκόσμια projects, στο πλαίσιο των οποίων χρησιμοποιούμε την επιστήμη των δεδομένων και τις πιο σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες».

Ο τομέας Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) βρίσκονται στο επίκεντρο του σκοπού της Pfizer, που δεν είναι άλλος από το να αξιοποιήσει την επιστήμη και τις προηγμένες τεχνολογίες προκειμένου να ανακαλυφθούν νέες θεραπείες, που σώζουν ή βελτιώνουν τις ζωές των ανθρώπων. Με ποιο τρόπο γίνεται αυτό;

Όπως τονίζει ο επικεφαλής του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) της Pfizer «με τις δυνατότητες που μας δίνουν σήμερα οι υπερυπολογιστές μπορούμε να εκτελέσουμε ιδιαίτερα σύνθετους υπολογισμούς με πολλαπλάσιες ταχύτητες. Πρακτικά, μειώνεται σημαντικά ο συνολικός υπολογιστικός χρόνος, κάτι που φαίνεται να αποδίδει στην πράξη εξαιρετικά αποτελέσματα και στην περίπτωση ανάπτυξης φαρμάκων». Η αντίστοιχη πρακτική αξιοποίησης της Τεχνητής Νοημοσύνης ακολουθείται και σε ομάδες οργάνωσης και διαχείρισης κλινικών δοκιμών, έχοντας ως αποτέλεσμα την ταχύτερη και ποιοτικότερη ανάλυση εξαιρετικά μεγάλων και σύνθετων δεδομένων, που σχετίζονται με δοκιμές σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, σημειώνει ο κ. Nico Gariboldi.

Αύξηση ανθρώπινου δυναμικού

Στην έδρα του CDI στη Θεσσαλονίκη σήμερα απασχολούνται περισσότεροι από 420 εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης, ενώ έως το τέλος του έτους αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός αυτός κατά 30 επιπλέον άτομα. Για τις συγκεκριμένες θέσεις εργασίας το CDI συνέλεξε στη βάση δεδομένων του περισσότερα από 20.000 βιογραφικά, με το 15% των σημερινών εργαζομένων να προέρχονται από χώρες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ η λειτουργία του CDI θα υποστηρίξει συνολικά, για την περίοδο 2020-2030, 8.100 ετήσιες θέσεις εργασίας σε όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας και η συνολική συμβολή του CDI στο ΑΕΠ της χώρας για την ίδια περίοδο εκτιμάται στα 486 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο παρουσίσης του CDI στη Θεσσαλονίκη, πανεπιστημιακοί, ερευνητές και start uppers, μιλώντας για τη συνεργασία τους με το Κέντρο, έκαναν λόγο για ένα «ταξίδι» ευχάριστο και γεμάτο ενθουσιασμό, δηλώνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που η ένωση με τον ιδιωτικό τομέα οδηγεί σε απτά αποτελέσματα, ωφέλιμα για την κοινωνία. Μάλιστα, προέτρεψαν και άλλους να αδράξουν την ευκαιρίας και να μη διστάσουν να «χτυπήσουν» την πόρτα του κέντρου.

Συνεργασίες με το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας

Σημαντικό κομμάτι του οράματος και των δράσεων του CDI είναι η συνεργασία με το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας, τόσο παγκοσμίως όσο, κυρίως, στην Ελλάδα. Όπως σημείωσαν τα στελέχη του CDI, η Ελλάδα διαθέτει ένα δυναμικό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας και στόχος του Κέντρου είναι η όσο τον δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση του, μέσω αμοιβαία ωφέλιμων συνεργασιών. Για αυτές τις συνεργασίες συζήτησαν τα στελέχη του CDI με τους εκπροσώπους του Εθνικoύ Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΚΕΤΑ), του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Πατρών, στη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης του CDI στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, στη Θεσσαλονίκη.

Στην ίδια κατεύθυνση, της προσπάθειας ανάπτυξης καινοτόμων ψηφιακών ιδεών και λύσεων πρωτοποριακής τεχνολογίας που στοχεύουν στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και της ζωής των ασθενών, το CDI επενδύει σταθερά και στη συνεργασία με ελληνικές startup εταιρείες.

Οι εκπρόσωποι της eNIOS Applications ΙΚΕ και της Docandu Hellas ΜΙΚΕ, των δύο νικητών του Προγράμματος Start4Health, και της Medoid AI ΙΚΕ που ξεχώρισε στο Elevate Greece, συζήτησαν με τα στελέχη του Κέντρου για τα αμοιβαία οφέλη από αυτά τα προγράμματα αλλά και για τις προοπτικές συνεργασίας με το CDI. Μάλιστα στο πλαίσιο της εκδήλωσης ανακοινώθηκε ότι CDI και Medoid AI ξεκινούν συνεργασία με επίκεντρο την προώθηση της ψηφιακής εγγραματοσύνης σε θέματα υγείας (digital health literacy) μέσω της αξιοποίησης τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτίωση της πληροφορίας που απευθύνεται στους ασθενείς.

Συμπράξεις…

Η ομάδα του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΕΚΕΤΑ smart assistant ένωσε τις δυνάμεις της με το CDI για την ανάπτυξη μιας έξυπνης εφαρμογή, τον ευφυή πράκτορα, που θα απαντά σε ερωτήματα των γιατρών και των ασθενών, σχετικά με φάρμακα της Pfizer. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου κ. Ιωάννη Κομπατσιάρη τους επόμενους μήνες θα είναι έτοιμο ένα πρότυπο αυτής της εφαρμογής, που αφορά σε μια στοχευμένη έρευνα πάνω σε πραγματικά δεδομένα, που δίνει την ευκαιρία στους ερευνητές να συνεργαστούν με διεθνή τμήματα της πολυεθνικής.

Η ερευνητική ομάδα του τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ συνεργάζεται με τo CDI της Pfizer στον τομέα των κβαντικών υπολογιστών, των υπερυπολογιστών του μέλλοντος που θα δουλεύουν με κβαντικούς αλγορίθμους.«Το κέρδος είναι ότι μαθαίνουν και τα δυο μέρη, βελτιωνόμαστε ως ακαδημαϊκή κοινότητα, εξασκούνται μεταπτυχιακοί, διδακτορικοί φοιτηγτές και ερευνητές, και η βιομηχανία έρχεται πιο κοντά σε μας. Είναι μια συνεργασία κλειδί για το αύριο, φεύγουμε από τα κοινά ευρωπαϊκά προγράμματα και πάμε σε κοινά επιστημονικά ενδιαφέροντα», σημείωσε από την πλευρά του ο καθηγητής, τμήμα Πληροφορικής στο ΑΠΘ, Νικόλαος Κονοφάος.

Η ερευνητική ομάδα του πανεπιστήμιου Πατρών επιχειρεί να αναπτύξει μια εφαρμογή που αξιοποιεί τη φωνή του ασθενούς ως διαγνωστικό εργαλείο, για ασθενείς με προβλήματα, μεταξύ άλλων, του αναπνευστικού. Με τη χρήση έξυπνων κινητών, αλλά και συσκευών που υποστηρίζουν το Internet of Things η λύση που σχεδιάζεται προβλέπει την παρακολούθηση του ασθενούς με τρόπο απομακρυσμένο, μη παρεμβατικό, ακριβή και με χαμηλό κόστος. Αυτά ανέφερε ο διευθυντής του IoT Lab του πανεπιστημίου Πατρών Σωτήρης Νικολετσέας, υπογραμμίζοντας ότι η ώσμωση μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας και βιομηχανίας μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη, καθώς εμπνέεται από τις ανάγκες της κοινωνίας και προσπαθεί να τις υπηρετήσει.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ