Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού είναι εφικτό έως τον Οκτώβριο, όπως υποστηρίζει ο Άλμπερτ Μπουρλά, επικεφαλής του φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον διευθυντή της εφημερίδας “Καθημερινή” Αλέξη Παπαχελά, ο κ. Μπουρλά τονίζει ότι για τις έρευνες που θα οδηγήσουν στη δημιουργία εμβολίου και άλλων αντιικών φαρμάκων η εταιρία του θα διαθέσει 2 δισ δολάρια.
Ο Άλμπερτ Μπουρλά είναι γνήσιος (και τυπικός) Έλληνας που ζει τα τελευταία χρόνια στη Νέα Υόρκη και συνομιλεί τακτικά με την ηγεσία των ΗΠΑ λόγω της υγειονομικής κρίσης. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, πήγε σε δημόσιο σχολείο και αποφοίτησε την Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ.
Η καριέρα του ως manager τον οδήγησε στην κορυφή μιας από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες του κόσμου και τώρα συνδέει το όνομά του με την προοπτική κυκλοφορίας του πρώτου εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
Ο Άλμπερτ Μπουρλά έχει αποκτήσει προσωπική σχέση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και έχει επενδύσει στη δημιουργία ενός “κόμβου” της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, που θα λειτουργήσει το προσεχές φθινόπωρο και θα απασχολήσει 200 εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης.
Όπως δηλώνει ο κ. Μπουρλά, “όταν καταλαβαίνεις ότι εκατομμύρια πολιτών στον κόσμο εναποθέτουν τις ελπίδες τους για μια λύση στη φαρμακευτική βιομηχανία, νιώθεις πολύ έντονα την ευθύνη στους ώμους σου”.
Digital hub στη Θεσσαλονίκη
Ο φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer έχει επιλέξει τη Θεσσαλονίκη επιλέγει ως πρώτο σταθμό για τη δημιουργία του πρώτου Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακής Τεχνολογίας, Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Μεγάλων Δεδομένων (digital hub).
Το digital hub, που θα αποτελεί μέρος ενός παγκόσμιου δικτύου, θα είναι το μοναδικό στην Ευρώπη. Αξιοσημείωτο είναι πως το Κέντρο θα παράγει τεχνογνωσία η οποία θα μεταφέρεται σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα εγκαίνια της επένδυσης στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να παρευρεθεί και ο Έλληνας CEO της Pfizer, κ. Άλμπερτ Μπουρλά, η οποία τυγχάνει να είναι και η γενέτειρα του.
Σχετικά με την επένδυση, η φαρμακευτική επιχείρηση Pfizer επισημαίνει ότι καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες να μεγιστοποιήσει τις ωφέλειες που προσφέρουν οι τεχνολογίες αιχμής. Στοχεύοντας στην ανάπτυξη νέων θεραπειών και εμβολίων πού βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Στο πλαίσιο αυτό η Pfizer αναπτύσσει ένα παγκόσμιο δίκτυο ψηφιακών εργαστηριακών κέντρων (digital hubs). Μέρος αυτού του σχεδίου αποτελεί και η εγκατάσταση ενός τέτοιου κέντρου στη Θεσσαλονίκη.
Το εργαστήριο αυτό θα αποτελεί έδρα υψηλής ψηφιακής τεχνολογίας και εξειδίκευσης. Όπως η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence) και η ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων (Βig Data/Αnalytics).
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα