Υπεύθυνος υγιεινής προβλέπεται στην επόμενη ημέρα εξομάλυνσης των ρυθμών εργασίας εν μέσω πανδημίας, στα γραφεία μεγάλων εταιρειών, όπως περιγράφει το CNBC, προκειμένου να διατηρηθούν ασφαλείς οι εργαζόμενοι.
«Σκεφτείτε εταιρείες τεχνολογίας που είναι πολύ πυκνές και το προσωπικό εργάζεται δίπλα-δίπλα», δήλωσε ο κ. Γκέιμπλ Κλαρκ, διευθυντής εσωτερικού σχεδιασμού στην αρχιτεκτονική εταιρεία SGA. Τώρα με τον κορωνοϊό, το δίπλα-δίπλα είναι το αντίθετο από αυτό που οι εργαζόμενοι θέλουν να αντιμετωπίσουν καθώς επιστρέφουν στην εργασία τους.
Στο άρθρο του το CNBC αναφέρει ότι πλέον οι εταιρείες σχεδιάζουν πώς να φέρουν ξανά το εργατικό δυναμικό στο γραφείο. Τώρα, γίνονται πολυάριθμοι υπολογισμοί για την παροχή ενός περιβάλλοντος που θα διατηρεί τους εργαζόμενους ασφαλείς, υγιείς και παραγωγικούς, ενώ κάποια από αυτές τις στρατηγικές περιλαμβάνει το «τεστάρισμα» των υπαλλήλων για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Οι αρχιτέκτονες, πλέον, σκέφτονται τον σχεδιασμό των γραφείων.
«Πρώτα απ ‘όλα, οι άνθρωποι πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς», δήλωσε η κ. Ζανέτ Πογκ ΜακΛόριν, επικεφαλής στην Gensler, μια παγκόσμια εταιρεία σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής.
«Εξετάζουμε τις εισόδους των κτιρίων. Πώς μετακινούμαστε στο λόμπι; Υπάρχει ανίχνευση θερμοκρασίας;»
Οι αλλαγές που μπορεί να γίνουν στους χώρους εργασίας
Η εταιρεία της δημιούργησε λογισμικό για να δείξει στους πελάτες πώς να ξεκινήσουν την «αποσυμπίεση» του γραφείου. Όπως σημειώνει το CNBC, και οι δύο σχεδιαστές λένε ότι οι αλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Ευρύτερους διαδρόμους με μονόδρομη κίνηση
- Καλυτερο φιλτράρισμα αέρα
- Χειριστήρια ανελκυστήρα χωρίς άγγιγμα
- Αντιμικροβιακά υλικά σε νέες κατασκευές
- Τηλεδιάσκεψη ακόμη και μέσα στο γραφείο για να αποφεύγουν την αίθουσα συνεδριάσεων
«Ίσως να χωρίζετε ο χώρος εργασίας στο μισό και μπορεί να έρχονται οι μισοί εργαζόμενοι τη Δευτέρα και την Τετάρτη, και οι άλλοι μισοί την Τρίτη και την Πέμπτη», δηλώνει ο Κλαρκ. Οι εναλλασσόμενες μέρες θα συνδυάζονται με εναλλασσόμενα γραφεία.
Μια άλλη προτεινόμενη αλλαγή είναι να απομακρυνθούν από τα γραφεία τα προσωπικά αντικείμενα. Όπως τονίζει ο κ. Αρμεν Βερτέριαν, αντιπρόεδρος των παγκόσμιων υπηρεσιών στο χώρο εργασίας της Okta, το προσωπικό καθαρισμού συχνά δεν μπορεί να καθαρίσει γραφεία με προσωπικά αντικείμενα πάνω τους. «Είναι πιθανό να είναι πιο υγιεινό να έχουμε ανοιχτά γραφεία και σταθμούς εργασίας – εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας – που μπορούν να επιλέγουν οι εργαζόμενοι κάθε μέρα και μετά να καθαρίζονται».
Η Toyota σε τηλεδιάσκεψη σχετικά με τα οικονομικά είπε ότι θα εγκαταστήσει πλεξιγκλάς μεταξύ των νιπτήρων. Πολλά μπάνια γραφείου έχουν ήδη άθικτους νιπτήρες και σαπούνι, αλλά τι γίνεται με την πόρτα της τουαλέτας; «Μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ακόμη και την ενσωμάτωση φωνητικής ενεργοποίηση για ανοιχτές πόρτες», δήλωσε η κ. ΜακΛόριν.
Τι είναι ο «υπεύθυνος» υγιεινής στους χώρους εργασίας;
Το CNBC, στη συνέχεια, αναφέρει ότι οι εταιρείες θα πρέπει να ορίσουν έναν υπεύθυνο (υπεύθυνος υγιεινής) που θα διασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοι ακολουθούν τους κανόνες σχετικά με τις αποστάσεις. «Η επιβολή καθίσταται σημαντική επειδή είναι στην ανθρώπινη φύση να θέλουμε να συγκεντρωθούμε μαζί», δηλώνει ο Κλαρκ.
Υπάρχει επίσης το ζήτημα αν η εργασία από το σπίτι θα γίνει πια συνήθεια. Ερευνα του Gensler δείχνει ότι ορισμένοι εργαζόμενοι θα ήθελαν να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι. «Μερικά από τα πρώτα αποτελέσματα μας λένε ότι οι άνθρωποι αισθάνονται απίστευτα παραγωγικοί στο σπίτι», αναφέρει η κ. Πογκ ΜακΛόριν. Αναμένει, δε, ότι θα συνεχιστεί, τουλάχιστον με μερική απασχόληση, η οποία θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα ακίνητα για τους ιδιοκτήτες. Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, οι εταιρείες μπορεί να χρειάζονται όλο το χώρο που μπορούν να πάρουν καθώς βάζουν απόσταση μεταξύ των εργαζομένων.
«Η γνώμη μου είναι ότι το γραφείο είναι εδώ για να μείνει», αναφέρει ο κ. Κλαρκ και προσθέτει:
«Υπάρχουν πολλές προκλήσεις που συνεπάγονται με την εργασία από το σπίτι … οι άνθρωποι είναι κοινωνικά πλάσματα». Αλλά, τονίζει, δεν θα είναι το ίδιο.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα