ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΙνσουλίνη: 100 χρόνια επανάστασης που άλλαξαν την ιστορία του κόσμου

Ινσουλίνη: 100 χρόνια επανάστασης που άλλαξαν την ιστορία του κόσμου

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Τα τελευταία χρόνια, η αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη έχει προοδεύσει σημαντικά με την ανακάλυψη της ινσουλίνης, όπως τονίστηκε σε εκδήλωση «Δύο Επαναστάσεις που άλλαξαν την ιστορία, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και του κόσμου» που διοργάνωσε η Novo Nordisk Hellas, στην πόλη του Ναυπλίου.

Τα τελευταία χρόνια, η αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη έχει προοδεύσει σημαντικά με την ανακάλυψη της ινσουλίνης, όπως τονίστηκε σε εκδήλωση «Δύο Επαναστάσεις που άλλαξαν την ιστορία, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και του κόσμου» που διοργάνωσε η Novo Nordisk Hellas, στην πόλη του Ναυπλίου.
Novo Nordisk

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Σήμερα είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε δύο επαναστάσεις που άλλαξαν τον κόσμο. Τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τα 100 χρόνια από την ανακάλυψη της ινσουλίνης» όπως τόνισε η κ. Μαίρη Καραγεώργου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της φαρμακευτικής εταιρείας Novo Nordisk Hellas, στην έναρξη της εκδήλωσης, υπογραμμίζοντας πως «Η επιλογή της πόλης του Ναυπλίου δεν έγινε τυχαία. Το Ναύπλιο αποτελεί την πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους, όπως συγκροτήθηκε στην ιστορία του».

Καραούλη: Ποιότητα ζωής των ασθενών

Από πλευράς της, η κ. Βασιλική Καραούλη, Γενική Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής στο Υπουργείο Υγείας υπογράμμισε πως «Η ανακάλυψη της ινσουλίνης, έγινε ρητά από δύο Καναδούς επιστήμονες, στους οποίους απονεμήθηκε και το βραβείο Νόμπελ. Το υπουργείο Υγείας, έχει εκδώσει σχετικό νόμο, σύμφωνα με τον οποίο αναφέρεται ρητά πλειάδα δράσεων για την πρόληψη και θεραπεία των νοσημάτων, ένα εκ των οποίων είναι και ο διαβήτης. Στο πλαίσιο αυτό έχει εκπονήσει και Σχέδιο Δράσης για την πρόληψη των χρόνιων νοσημάτων. Αποτελεί προτεραιότητα για εμάς, το υπουργείο Υγείας η καλή ποιότητα ζωής των ασθενών με διαβήτη».

Μαίρη Καραγεώργου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της φαρμακευτικής εταιρείας Novo Nordisk Hellas
Μαίρη Καραγεώργου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της φαρμακευτικής εταιρείας Novo Nordisk Hellas

Τα τελευταία 100 χρόνια, η αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη έχει προοδεύσει σημαντικά. Όλα ξεκίνησαν το 1921, όταν μία ομάδα ερευνητών στο Τορόντο πραγματοποίησε μία σωτήρια ανακάλυψη. Οι Καναδοί ερευνητές Frederick Grant Banting και Charles Best, πριν από 100 χρόνια κατάφεραν να καθιερώσουν την ινσουλίνη ως μέσο θεραπείας του διαβήτη απομονώνοντας ινσουλίνη από το πάγκρεας ενός σκύλου.

Για την ανακάλυψη αυτή τούς απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας. Σημαντική συμμετοχή στο επίτευγμά του είχαν ο J.R. MacLeod και ο James Collip, ο οποίος μετέτρεψε το εκχύλισμα παγκρέατος κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο εξής σε κλινικά πειράματα. Θεραπεία διαβήτη τύπου 1 δεν υπήρχε, για πολλούς ασθενείς παλαιότερα η διάγνωση ισοδυναμούσε με θανατική καταδίκη.

Παπαδημητρίου: Πάνω από 1 εκατ. Έλληνες με Διαβήτη

«Πριν από 100 χρόνια έγινε μια ιατρική και φαρμακευτική επανάσταση η οποία δεν ήταν μια εναλλακτική για καλύτερη ποιότητα ζωής, αλλά ήταν ίδια η ζωή. Αξίζει να σκεφτούμε και να κατανοήσουμε τι έγινε σε αυτά τα 100 χρόνια. Ο διαβήτης απασχολεί συνολικά πάνω από 1 εκατ. Έλληνες σήμερα» όπως τόνισε κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Γενικός Διευθυντής της εταιρείας και πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Μάλιστα, ο κ. Παπαδημητρίου θέλοντας να δώσει έμφαση στην ανακάλυψη της ινσουλίνης χαρακτηριστικά πως «Πριν από 100 χρόνια, ένα παιδί με διαβήτη θα ζούσε ακόμα ένα έτος. Η ανακάλυψη της ινσουλίνης δεν έλυσε άμεσα όλα τα προβλήματα. Όμως η διαφορά του να ζει κάποιος ή να μη ζει, είναι συγκλονιστική».

Βασιλική Καραούλη, Γενική Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής στο Υπουργείο Υγείας
Βασιλική Καραούλη, Γενική Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής στο Υπουργείο Υγείας
Αποτελεσματικά βήματα υπέρ της ανθρωπότητας

Ξεκίνησαν σώζοντας τη ζωή ενός μικρού αγοριού. Πρόκειται για τον 13χρονο Λέοναρντ Τόμσον, που είχε χάσει 30 κιλά και ήταν ετοιμοθάνατος. Ήδη την ίδια χρονιά η σύγκλητος του Πανεπιστημίου του Τορόντο ίδρυσε επιτροπή ελέγχου βιομηχανικής παραγωγής ινσουλίνης. Αρχικά, το εκχύλισμα ινσουλίνης προέρχονταν από χοίρους και μοσχάρια.

Έως το 1923, η ινσουλίνη τέθηκε σε παραγωγή διεθνώς, και οι ερευνητές ασχολούνταν συνεχώς με το να ανακαλύπτουν νέους τρόπους για να βελτιώσουν τη σύνθεση, να μειώσουν τη συχνότητα των δόσεων και να ελαττώσουν το βάρος της θεραπείας.

Το 1982 οι ερευνητές κατάφεραν την παραγωγή ινσουλίνης με τη βοήθεια γενετικά τροποποιημένων βακτηριδίων που αντιστοιχεί σε ποσοστό 100% στην ανθρώπινη ορμόνη. Τεχνητή ινσουλίνη στην αγορά κυκλοφορεί από το 1996. Το πλεονέκτημα είναι ότι δρα πολύ πιο γρήγορα από την ανθρώπινη.

Τα τελευταία χρόνια, η αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη έχει προοδεύσει σημαντικά με την ανακάλυψη της ινσουλίνης, όπως τονίστηκε σε εκδήλωση «Δύο Επαναστάσεις που άλλαξαν την ιστορία, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και του κόσμου» που διοργάνωσε η Novo Nordisk Hellas, στην πόλη του Ναυπλίου.
Novo Nordisk Hellas

Η ινσουλίνη είναι ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας. Μαζί με το γλυκογόνο ρυθμίζουν το ζάχαρο στο αίμα σε έναν υγιή οργανισμό. Σε έναν μη υγιή υπάρχει πρόβλημα στην έκκριση ινσουλίνης κι εδώ έγκειται το πρόβλημα. Ο διαβήτης τύπου 1 ξεκινά συνήθως σε νεαρές ηλικίες και χαρακτηρίζεται από μεγάλη έλλειψη ινσουλίνης. Αντίθετα ο διαβήτης τύπου 2 ξεκινά σε μεγαλύτερες ηλικίες και αποτελεί σημάδι ότι το σώμα δεν είναι σε θέση να εκκρίνει αρκετή ποσότητα ινσουλίνης για να ρυθμίσει αποτελεσματικά το ζάχαρο στο αίμα. Και στις δύο περιπτώσεις οι τιμές ζαχαρώδους διαβήτη στο αίμα είναι υψηλές.

Με την ινσουλίνη, το προσδόκιμο ζωής των ατόμων που είχαν διαγνωσθεί με σακχαρώδη διαβήτη βελτιώθηκε θεαματικά. Καθώς ξεκινήσαμε να κατανοούμε περισσότερα για το σακχαρώδη διαβήτη, κατέστη σαφές ότι υπάρχουν αρκετοί τύποι, και ότι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 είναι η πιο διαδεδομένη μορφή.

Έως τότε, ο σακχαρώδης διαβήτης ισοδυναμούσε με θανατική καταδίκη. Με την ινσουλίνη, το προσδόκιμο ζωής των ατόμων που είχαν διαγνωσθεί με σακχαρώδη διαβήτη βελτιώθηκε θεαματικά

Αγώνας δρόμου για την ανάπτυη νέων θεραπειών 

Τα περιστατικά αυξάνονταν και έτσι ξεκίνησε ο αγώνας δρόμου για την ανάπτυξη νέων θεραπειών και προσεγγίσεων φροντίδας. Νέες τεχνολογίες, όπως ο φορητός μετρητής γλυκόζης, διευκόλυναν τους ασθενείς στην παρακολούθηση της πάθησής τους, και η ανακάλυψη της Γλυκοζυλιωμένης Αιμοσφαιρίνης HbA1c έδωσε τη δυνατότητα στους γιατρούς να διαχειρίζονται καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου του αίματος των ασθενών και να αξιολογούν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που έχουν στην υγεία τους οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη φαρμακευτική αγωγή.

Τη δεκαετία του 1980, πραγματοποιήθηκε η ανάπτυξη της ανθρώπινης ινσουλίνης, υψηλά κεκαθαρμένης, με τη δυνατότητα να παραχθεί σε απεριόριστες ποσότητες, καθώς και το λανσάρισμα των πρώτων αντλιών ινσουλίνης και πενών ινσουλίνης, που βελτίωσαν την ποιότητα ζωής και έδωσαν στους ανθρώπους ένα διακριτικό και ακριβές μέσο χορήγησης της σωστής δόσης ινσουλίνης στον εαυτό τους όποτε χρειαζόταν. Μετά από λίγο καιρό, αναπτύχθηκαν ανάλογα ινσουλίνης προκειμένου να μιμηθούν ακριβέστερα τον φυσικό μηχανισμό του οργανισμού για την έκκριση ινσουλίνης.

Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Γενικός Διευθυντής της εταιρείας και πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Ινσουλίνη: Νέα γενιά φαρμάκων

Τα τελευταία χρόνια, εμφανίστηκε μία νέα γενιά ινσουλινών, οι οποίες μείωσαν τον καθημερινό φόρτο της θεραπευτικής αγωγής, προσφέροντας ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία, και βοηθώντας τα άτομα να αποφύγουν τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου και να μειώσουν τον κίνδυνο πρόσληψης βάρους. Σήμερα, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη έχουν περισσότερες επιλογές θεραπείας από ποτέ. Συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών λύσεων, όπως έξυπνες πένες ινσουλίνης και συσκευές συνεχούς παρακολούθησης της γλυκόζης. Τεχνολογίες που διευκολύνουν περισσότερο τα άτομα να διαχειρίζονται τη θεραπεία τους και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Λοιπόν, τι έρχεται στο μέλλον;

Ολύμπιος Παπαδημητρίου κατέχει τη θέση του Γενικού Διευθυντή στη Novo Nordisk Ελλάς
Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Γενικός Διευθυντή στη Novo Nordisk Ελλάς

Οι καινοτομίες του μέλλοντος περιλαμβάνουν τη δυνατότητα ανάπτυξης νέων μορφών ινσουλίνης. Καινοτόμα αντιδιαβητικά φάρμακα και συστήματα χορήγησης καθώς και πρωτοποριακές εφαρμογές σε επίπεδο β-κυττάρων.

«Η Novo Nordisk ήταν η πρώτη εταιρεία που έβαλε την ινσουλίνη σε πένα, απαλλάσσοντας τους ασθενείς από τα φιαλίδια και τις βελόνες. Οι προκλήσεις όμως δεν τελειώνουν. Απαιτείται συνεργασία όλων των φορέων έτσι ώστε να φτιάξουμε ένα καλύτερο περιβάλλον για τη διαχείριση της νόσου. Στη Novo Nordisk, δεσμευόμαστε να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις του σακχαρώδη διαβήτη. Συνεχίζουμε να αποτελούμε κινητήριο μοχλό της αλλαγής και για τα επόμενα 100 χρόνια» όπως τόνισε ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Γενικός Διευθυντής της εταιρείας και πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Ινσουλίνη

Η ινσουλίνη είναι ορμόνη που παράγεται σε ειδική μοίρα του παγκρέατος (και συγκεκριμένα από ομάδες κυττάρων που ονομάζονται νησίδια του Λάνγκερχανς) ή Β-κύτταρα. Τα κύτταρα αυτά πρώτα παράγουν ένα πρόδρομο μόριο την προ-προϊνσουλινη, η οποία μετατρέπεται σε προϊνσουλίνη μετά την αφαίρεση της αλληλουχίας σήματος που υπάρχει στο αμινοτελικό άκρο της προ-προϊνσουλίνης. Κατόπιν, με την πρωτεολυτική απομάκρυνση ενός εξωτερικού τμήματος της προϊνσουλίνης προκύπτει τελικά το μόριο της ινσουλίνης.

Έχει πρωτεύοντα ρόλο στον μεταβολισμό των υδατανθράκων (σακχάρων), λιπών και πρωτεϊνών του οργανισμού. Η ινσουλίνη δρα σε όλους τους ιστούς του σώματος (ιδιαίτερα. όμως στο ήπαρ, στους μυς και στο λιπώδη ιστό), βοηθώντας στην πρόσληψη της γλυκόζης. από τα κύτταρα. Εκτός από αυτή τη λειτουργία της για τη ρύθμιση της γλυκόζης η ινσουλίνη. εμπλέκεται και στην διατήρηση επαρκών ενεργειακών αποθεμάτων ούτως ώστε. να καθίσταται εφικτή η ανάπτυξη και η αναπαραγωγή.

Κεντρικό νευρικό σύστημα

Το γεγονός ότι το κεντρικό νευρικό σύστημα παίζει ρόλο-κλειδί και στις δύο. προαναφερόμενες λειτουργίες, και ότι τόσο το σωματικό βάρος όσο και η γλυκόζη του. αίματος ρυθμίζονται κατά κύριο λόγο από την ίδια ορμόνη, αποτελεί αντικείμενο συνεχούς. έρευνας. Η σημασία της ινσουλίνης στην εγκεφαλική λειτουργία έχει μελετηθεί πολύ λιγότερο σε σχέση με το ρόλο της στην περιφέρεια. Παρόλα αυτά, η πλειοτροπική φύση της δράσης της ινσουλίνης στο κεντρικό νευρικό σύστημα έχει υπάρξει το αντικείμενο πληθώρας αξιολογήσεων .

Τα βήτα παγκρεατικά κύτταρα έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Αποτέλεσμα είναι να εκκρίνουν ινσουλίνη όταν τα επίπεδα γλυκόζης είναι υψηλά. και να εμποδίζουν την απομάκρυνση της γλυκόζης από την κυκλοφορία του αίματος όταν τα επίπεδα είναι χαμηλά. Το δεύτερο πραγματοποιείται μετά την έκκριση γλυκογόνου από τα άλφα παγκρεατικά κύτταρα. Οι δύο παραπάνω μηχανισμοί είναι οι κύριοι ρυθμιστές της ομοιόστασης της γλυκόζης.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ