ΕπιχειρηματικάInnoHealth Forum 2024: Η διαχείριση δεδομένων στην υγεία

InnoHealth Forum 2024: Η διαχείριση δεδομένων στην υγεία

- Advertisement -

Εξαιρετικές εντυπώσεις άφησε η πρώτη ημέρα του InnoHealth Forum 2024, που πραγματοποιείται στη Λάρισα, στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST και διαδικτυακά.

Εξαιρετικές εντυπώσεις άφησε η πρώτη ημέρα του InnoHealth Forum 2024, που πραγματοποιείται στη Λάρισα, στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST και διαδικτυακά.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η πρώτη ημέρα της διήμερης υβριδικής εκδήλωσης για την υγεία και την τεχνολογία ολοκληρώθηκε με επιτυχία, προσελκύοντας πολυάριθμους συμμετέχοντες, οι οποίοι έδωσαν το παρών και συμμετείχαν στις παράλληλες δράσεις, προσφέροντας σημαντικές ευκαιρίες δικτύωσης και συνεργασίας στον τομέα της υγείας, ανάμεσα σε συμμετέχοντες, επισκέπτες και διοργανωτές.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το workshop “Δημιουργία Επιτυχημένων Συμπράξεων στον Τομέα της Υγείας”, το οποίο ήταν αφιερωμένο στις απαιτήσεις των προσκλήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων Erasmus+ και Horizon Europe, ειδικότερα στο Cluster 1 – Health και στις θεματικές κατηγορίες του Cluster 4 – Digital, Industry and Space, εθνικά προγράμματα και άλλα. Στη συνέχεια, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, έλαβε χώρα το Match4Health, υβριδικές matchmaking επιχειρηματικές και ερευνητικές συναντήσεις των εκθετών με δυνητικούς συνεργάτες, που συνδιοργανώθηκε από μέλη του δικτύου Enterprise Europe Network, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και το Πάρκο Καινοτομίας JOIST. Τέλος, οι 25 εκθέτες του InnoHealth Forum παρουσίασαν στο κοινό καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα υγείας, ενώ τέσσερις θεματικές ενότητες φιλοξένησαν σημαντικούς ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ασφάλεια δεδομένων

Στην πρώτη θεματική ενότητα, με τίτλο “Η διαχείριση δεδομένων στην υγεία”, τα βασικά ζητήματα που αναλύθηκαν περιελάμβαναν την ασφάλεια δεδομένων, την κρυπτογράφηση και την πρωτογενή και δευτερογενή χρήση δεδομένων υγείας. Ο συντονιστής της συζήτησης Απόστολος Δημητριάδης, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης & Καινοτομίας του Ινστιτούτου Τεχνολογίες και Έρευνας (ΙΤΕ), έθεσε ερωτήματα σχετικά με το πώς διασφαλίζεται η ασφάλεια των δεδομένων υγείας, ποιος είναι ο πραγματικός κίνδυνος που ελλοχεύει στην ανεπαρκή προστασία τους και αν οι ασθενείς θα έπρεπε να έχουν τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων τους.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Λέανδρος Μαγλαράς, Καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Napier του Εδιμβούργου, ο Κώστας Καγγελίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Gnomon Informatics SA, ο Λευτέρης Σουμαλεύρης, Account Manager της Medis SA, η Evie Maifoshie, Διευθύντρια Κλινικών Συνεργασιών στην Aria Health, και ο Παντελής Νατσιάβας, Ερευνητής στο ΙΝΕΒ/ΕΚΕΤΑ. Κάθε ομιλητής παρουσίασε απόψεις για τις προκλήσεις και τις λύσεις που αφορούν τη διαχείριση και την ασφάλεια των δεδομένων υγείας, με έμφαση στην κρυπτογράφηση, την αξιοποίηση δεδομένων και τις νομικές πτυχές της χρήσης τους.

Χρόνιοι πάσχοντες

Στη δεύτερη θεματική ενότητα, με θέμα “Χρόνιοι πάσχοντες στην ψηφιακή εποχή”, οι ομιλητές συζήτησαν ζητήματα σχετικά με τη διαχείριση χρόνιων ασθενειών και τις σύγχρονες ψηφιακές λύσεις που μπορούν να υποστηρίξουν τους ασθενείς. Για τις νευρολογικές παθήσεις, η Εύα Πανταζή, Νευρολόγος στο Κέντρο Ημέρας Άνοιας Λάρισας (ΕΠΑΨΥ), ανέφερε ότι το 40% των περιστατικών άνοιας θα μπορούσαν να προληφθούν μέσω βελτίωσης παραγόντων όπως η άσκηση και η σωστή διατροφή.

Ο Στέλιος Παντελόπουλος, Υπεύθυνος του Ελληνικού Υποκαταστήματος του Ομίλου Maggioli, αναφέρθηκε στη σημασία της τεχνολογίας στη διαχείριση της άνοιας. Για τις καρδιακές παθήσεις, ο Κωνσταντίνος Μπακογιάννης, καρδιολόγος και επιστημονικός συνεργάτης της 3ης Καρδιολογικής Κλινικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έθεσε προκλητικά ερωτήματα στο κοινό σχετικά με τη σημασία της καρδιάς, τονίζοντας την ανάγκη για επικοινωνία μεταξύ γιατρών και ασθενών.

Ο Θοδωρής Σπηλιώτης, συνιδρυτής και CEO της Cordia Health, μίλησε για τη ψυχολογική υποστήριξη που συχνά λείπει από τη φροντίδα των καρδιοπαθών. Σχετικά με τον διαβήτη, η Αλεξάνδρα Μπαργιώτα, αναπληρώτρια καθηγήτρια ενδοκρινολογίας-παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, εξήγησε πώς η ψηφιακή υγεία μπορεί να βοηθήσει στην παρακολούθηση των ασθενών με διαβήτη, παρά τις προκλήσεις που υπάρχουν στον τομέα. Η Ιωάννα Τσακμακίδου, χειρουργός οδοντίατρος και πρόεδρος του Συλλόγου Λάρισας Διαβήτη (ΣΥΛ.ΛΑ.ΔΙ), ανέφερε ότι το 11% του ελληνικού πληθυσμού πάσχει από διαβήτη και τόνισε τη σημασία της υποστήριξης των ασθενών μέσω της ψηφιακής υγείας.

Στην ενότητα για τον καρκίνο, η Μαντώ Εγγλεζοπούλου, διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, υπογράμμισε τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στη βελτίωση της διαχείρισης δεδομένων και στην εξοικονόμηση πόρων. Τέλος, για τις αιμοσφαιρινοπάθειες και τα σπάνια αιματολογικά νοσήματα, ο Ευάγγελος Αλεξίου, διευθυντής του Ακτινολογικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ανέλυσε τις προόδους στην απεικονιστική τεχνολογία που επιτρέπουν την καλύτερη παρακολούθηση της συσσώρευσης σιδήρου στα όργανα. Ο Βασίλειος Δήμος, πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας, συζήτησε τις προκλήσεις στη θεραπεία της θαλασσαιμίας.

Ψυχική υγεία

Στην τρίτη θεματική ενότητα, με θέμα “Ψυχική Υγεία, Ψηφιακή Αποτοξίνωση & Ευεξία”, οι ομιλητές συζήτησαν τις επιπτώσεις της ψηφιακής ζωής στην ψυχική υγεία, τις στρατηγικές αποτοξίνωσης από τις ψηφιακές συσκευές και τη σημασία της ευεξίας στην καθημερινή ζωή. Η συζήτηση συντονίστηκε από την Ειρήνη Κουφάκη, ψυχολόγο και επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης ΟΚΑΝΑ.

Συμμετείχαν οι ομιλητές: Ανδρέας Αλμπάνης, κοινωνιολόγος και υπεύθυνος αξιοποίησης του έργου SEISMEC, ο Κωνσταντίνος Σιώμος, ψυχίατρος παιδιών και εφήβων και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, η Έλενα Παπαϊωάννου, εξειδικευμένη σύμβουλος αναπνοής στη μέθοδο Buteyko και συγγραφέας, και η Βανέσα Ματσούκα, συνιδρύτρια του Digital Detox Experience. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις προκλήσεις της σύγχρονης ψηφιακής εποχής και στους τρόπους με τους οποίους η αποτοξίνωση από την ψηφιακή υπερφόρτωση μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας και της ευεξίας.

Ενίσχυση Συστημάτων Υγείας

Στην τέταρτη θεματική ενότητα, με θέμα “Επενδύσεις για την Ενίσχυση των Συστημάτων Υγείας,” οι ομιλητές παρουσίασαν στρατηγικές για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας μέσω επενδύσεων σε καινοτομία και ψηφιοποίηση. Η συζήτηση συντονίστηκε από την Ανθή Αγγελοπούλου, δημοσιογράφο υγείας στη Ναυτεμπορική. Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναφέρθηκε στην ανάγκη ομογενοποίησης των πληροφοριακών συστημάτων των νοσοκομείων και επενδύσεων στην ψηφιοποίηση και την υπολογιστική ισχύ για την υποστήριξη έργων τεχνητής νοημοσύνης, τονίζοντας ότι η καινοτομία ξεκινάει από τα δεδομένα, το ανθρώπινο δυναμικό και την υπολογιστική ισχύ. Σημαντικό μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στην ασφάλεια των δεδομένων υγείας και την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Η Ζωή Ράπτη, Υφυπουργός Ανάπτυξης, μίλησε για τη σημασία της καινοτομίας στα συστήματα υγείας και τη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, όπως το Horizon Europe και το Ερευνώ Καινοτομώ, για την υποστήριξη της έρευνας και της ανάπτυξης νέων προϊόντων και υπηρεσιών στον τομέα της υγείας. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση πανευρωπαϊκά σε απορρόφηση προγραμμάτων Horizon Europe και πως κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020 η Ελλάδα έλαβε 1,75 δισ. ευρώ μέσω 5.000 προτάσεων Ελλήνων επιστημόνων.

Επιπλέον, ανέφερε πως σήμερα έκλεισε η Β’ φάση του Ερευνώ Καινοτομώ, με πάνω από 1.900 προτάσεις από ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν με 300 εκατομμύρια ευρώ το προσεχές διάστημα. Τέλος, ο Αθανάσιος Μαμάκος, Δήμαρχος Λαρισαίων, τόνισε ότι η Λάρισα μπορεί να μετατραπεί σε κέντρο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, με έμφαση στους τομείς του πολιτισμού, της αγροδιατροφής και της υγείας. Έκανε επίσης λόγο για συνεργασίες μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών δομών υγείας, καθώς και για την υποστήριξη της μικροεπιχειρηματικότητας και της απασχόλησης, μέσα από συμπράξεις της τοπικής αυτοδιοίκησης με τη ΔΥΠΑ και το Επιμελητήριο Λάρισας.

Οι Silver χορηγοί της εκδήλωσης περιλαμβάνουν τις εταιρείες Novartis Hellas, Computer Solutions, iKnowHealth και Unipharma, ενώ στους Bronze χορηγούς συγκαταλέγονται η επιχείρηση ΠΑΠΟΥΔΗΣ – Ιατρικός Εξοπλισμός, το διαγνωστικό εργαστήριο Βιοέλεγχος, το ταξιδιωτικό γραφείο LATRAVEL, η εταιρεία uni.systems, η εταιρεία πληροφορικής gnomon informatics, η επιχείρηση Zafiropoulos SA και η εταιρεία ΗBio.

Το InnoHealth Forum 2024 διοργανώνεται από το Πάρκο Καινοτομίας JOIST και τον Ευρωπαϊκό Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας στην Υγεία Health Hub. Συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ο ΕΚΨΚ smartHEALTH, και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Δήμου Λαρισαίων, της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικού Management, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας.

Υποστηρικτές της εκδήλωσης είναι το ΕΙΤ Health, ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, το Πολυτεχνείο Κρήτης, ο οργανισμός HETiA, η εταιρεία ΚiNNO, και το Κέντρο Ικανοτήτων PYTHeIA.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ