- Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
Ένα μικρό φαρμακείο στην οδό Πειραιώς πριν από 95 χρόνια βάζει θεμέλιο για τη σημερινή «αυτοκρατορία» των 4 εργοστασίων της ΒΙΑΝΕΞ και τις εγχώριες και διεθνείς συνεργασίες -αξίας πολλών εκατομμυρίων. Η «παθιασμένη» οικογένεια, οι αδελφοί Γιαννακόπουλοι γράφουν ιστορία στο χώρο του φαρμάκου καταφέρνοντας στο πέρασμα του χρόνου να επεκτείνεται σταδιακά εκτός ελληνικών συνόρων, αυξάνοντας τις εξαγωγές, δημιουργώντας παράλληλα ένα ισχυρό δίκτυο πωλήσεων στο εξωτερικό.
Το ημερολόγιο έγραφε 1924, όταν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανοίγει το φαρμακείο του στην οδό Πειραιώς, στο κέντρο της Αθήνας. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1946, με τη βοήθεια του γιου του Παύλου, ξεκίνησαν μέσω της νέας εταιρείας Δημήτρης Γιαννακόπουλος & Υιός οι εισαγωγές φαρμάκων από το εξωτερικό. Λίγα χρόνια μετά (1960) η εταιρεία θα μετονομαστεί σε «Φαρμαγιάν» και θα συνεχίσει υπό αυτή τη μορφή έως το 1971, οπότε ο Παύλος Γιαννακόπουλος ιδρύει την ΒΙΑΝΕΞ, με την υποστήριξη από τα αδέλφια του, Θανάση και Κώστα.
Ο Παύλος Γιαννακόπουλος διαβλέπει το πεδίο ανάπτυξης σε ένα χώρο που κάνει τα νηπιακά του βήματα στην Ελλάδα. Χωρίς να ξέρει λέξη αγγλικά καταφέρνει η εταιρεία του να γίνει αποκλειστικός αντιπρόσωπος μεγάλων διεθνών οίκων φαρμάκου.
Συνεργασίες…
Η ανάπτυξη και η καταξίωση έρχονται άμεσα, όταν φαρμακευτικές εταιρείες διεθνούς φήμης, όπως οι Merck & Co (ΗΠΑ), Takeda Chemical Industries (Ιαπωνία), Boots (Μ. Βρετανία), Sigma Tau Industries (Ιταλία) κ.ά. αναθέτουν στη ΒΙΑΝΕΞ την παραγωγή των προϊόντων τους στα εργοστάσιά της. Το 1977 και αφού οι δουλειές πηγαίνουν «ρολόι», έρχεται η ώρα για επέκταση. Κατασκευάζεται το πρώτο εργοστάσιο στην Εθνική Αθηνών – Λαμίας.
Ακολουθεί το 1981, οπότε και η Ελλάδα ζει στον «πυρετό» του σοσιαλισμού. Αρκετές ξένες φαρμακοβιομηχανίες εγκαταλείπουν τη χώρα υπό τον φόβο αλλαγών αλλά ο Παύλος Γιαννακόπουλος αποφασίζει να μείνει και να ρισκάρει. Και τελικά δικαιώνεται. Με την πεποίθηση πως οι πολιτικές της τότε κυβέρνησης δεν θα είναι τόσο απαγορευτικές για το επιχειρείν, προχωρά σε σημαντικές συμφωνίες με ξένες φαρμακοβιομηχανίες,
Έτσι, το 1983, υπογράφει συμφωνία με τον οίκο Merck & CO ενώ αγοράζει και το εργοστάσιο Winthrop-Sterling στην Παλλήνη, το οποίο και εκσυγχρονίζεται και γίνεται το δεύτερο εργοστάσιο της ΒΙΑΝΕΞ. Το ίδιο συμβαίνει και το 1985, όταν αγοράζει το εργοστάσιο της εταιρείας Upjohn, επεκτείνει τη γραμμή παραγωγής του και έτσι δημιουργεί το τρίτο εργοστάσιο της εταιρείας του.
Με τη δυναμική τριών πλέον εργοστασίων στην Ελλάδα και με εδραιωμένη πλέον θέση στην ελληνική αγορά, η ΒΙΑΝΕΞ, ιδρύει το 1995, τη θυγατρική εταιρεία ΒΙΑΝ Α.Ε. για τη διακίνηση γνωστών μη συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων.
Στην κρίση με 4 εργοστάσια
Το 1997, η ΒΙΑΝΕΞ, εξαγοράζει τις εγκαταστάσεις της εταιρείας Hoechst στη Βαρυμπόμπη. Εκεί, στεγάζει τα γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης και το Κέντρο Διανομής τελικών προϊόντων. To 1999, η μονάδα παραγωγής αντιβιοτικών του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας στη Βιομηχανική Ζώνη Πατρών αναβαθμίζεται πλήρως, ώστε να γίνει το τέταρτο εργοστάσιο της εταιρείας, ακολουθώντας πάντα τα αυστηρότερα πρότυπα παραγωγής.
Στα χρόνια που έρχονται, η οικονομική κρίση «χτυπά» αλύπητα την Ελλάδα. Ωστόσο, η ΒΙΑΝΕΞ αντιστέκεται, δίνοντας τη δική της μάχη. Το 2006, ιδρύει την ELDRUG S.A., μια εταιρεία για την έρευνα και την ανάπτυξη. Η ΒΙΑΝΕΞ πιστεύει πως η μόνη διέξοδος από την κρίση είναι η καινοτομία. Γι’ αυτό δεν διστάζει να επενδύσει ακόμη και σε χαλεπούς καιρούς στην έρευνα.
Το 2011, η ΒΙΑΝΕΞ λαμβάνει την έγκριση του Παγκόσμιου Οργανισμού Φαρμάκων (World Health Organization) ως προμηθευτή. Δυο χρόνια μετά, το 2013, συνάπτει συμφωνία με την εταιρεία Lilly. Η συμφωνία αφορά την παραγωγή 10.000.000 τεμαχίων βανκομυκίνης ετησίως και εξαγωγής του 100% στην Κίνα.
Το 2015, η ΒΙΑΝ Α.Ε., εταιρεία του ομίλου ΒΙΑΝΕΞ, ανέλαβε τη διανομή και προώθηση της σειράς αναλγητικών – αντιπυρετικών Depon. Η διανομή προέκυψε στο πλαίσιο συνεργασίας της με την Bristol-Myers-Squibb.
Εξαγορές…
Τη «μόδα» της εποχής με τα συμπληρώματα διατροφής δεν θα μπορούσαν να μην ακολουθήσουν οι Γιαννακόπουλοι. Τον Μάρτιο του 2016, εξαγόρασαν από κοινού με τον όμιλο Παπάζογλου την Superfoods. «Η εξαγορά της Superfoods έρχεται σε μια συγκυρία, που βρίσκει πληγωμένο τον κλάδο του φαρμάκου στην Ελλάδα», είχε δηλώσει τότε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Όπως τόνιζε, πρόκειται για μια επένδυση 6 εκατ. ευρώ μέσα στην κρίση, που θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας.
Την ίδια χρονιά, γιορτάστηκαν με κάθε επισημότητα και τα 33 χρόνια συνεχούς συνεργασίας των εταιρειών ΒΙΑΝΕΞ και MSD παρουσία των κ.κ. Παύλου Γιαννακόπουλου, Αθανάσιου Γιαννακόπουλου και Δημήτρη Γιαννακόπουλου, καθώς και του Διευθύνοντος Συμβούλου της MSD Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας κ. Haseeb Ahmad με συμμετοχή και του προσωπικού των 2 εταιρειών που έχουν στενή συνεργασία. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ανακοινώθηκε η υπογραφή νέας συμφωνίας. Επεκτείνοντας δηλαδή τη συνεργασία των δύο εταιρειών και για τα επόμενα χρόνια.
Σήμερα, η ΒΙΑΝΕΞ, πέρα από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που παράγει και που καλύπτουν όλο το φάσμα των θεραπευτικών κατηγοριών, παράγει και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (αναλγητικά και αντισηπτικά), συμπληρώματα διατροφής, προϊόντα παιδικής διατροφής και διαγνωστικά. Σε μια συνολική επιφάνεια 64.000 τετραγωνικών μέτρων και με συνολική επιφάνεια κτιριακών εγκαταστάσεων τα 25.000 τετραγωνικά μέτρα, η ΒΙΑΝΕΞ πρωτοπορεί. Ποντάρει στην καινοτομία, την έρευνα και την κοινωνία. Σε όλα τα εργοστάσιά της, έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα που αποτρέπουν κάθε πιθανή επιμόλυνση. Ενώ, υπάρχουν εγκατεστημένες και πολλές ειδικές μονάδες επεξεργασίας του αέρα που όχι μόνο προστατεύουν το προσωπικό αλλά και το περιβάλλον.