ΕπιχειρηματικάΦόβοι για μείωση θέσεων εργασίας λόγω τεχνητής νοημοσύνης

Φόβοι για μείωση θέσεων εργασίας λόγω τεχνητής νοημοσύνης

- Advertisement -

Ποσοστό της τάξεως του 40% των θέσεων εργασίας αναμένεται να επηρεάσει η τεχνητή νοημοσύνη, προειδοποίησε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Ποσοστό της τάξεως του 40% των θέσεων εργασίας αναμένεται να επηρεάσει η τεχνητή νοημοσύνη, προειδοποίησε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η ίδια σημειώνει πως όσοι βρίσκονται σε καίριες θέσεις χάραξης πολιτικής θα πρέπει να «αποτρέψουν την τεχνολογία από το να πυροδοτήσει κοινωνικές εντάσεις».

Το ΔΝΤ σε έκθεσή του σημειώνει πως η τεχνητή νοημοσύνη πιθανότατα θα επηρεάσει ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό θέσεων εργασίας, που μπορεί να φτάνει ακόμη και το 60% στις προηγμένες οικονομίες. Στις μισές από αυτές τις περιπτώσεις, η τεχνητή νοημοσύνη πρόκειται να ενισχύσει την παραγωγικότητα των εργαζομένων, όπως μεταδίδει το BBC.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, όμως η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει τη δυνατότητα να υποκαταστήσει βασικά καθήκοντα, που αυτήν τη στιγμή εκτελούνται από ανθρώπους.

Αυτό θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση για εργασία, επηρεάζοντας τους μισθούς και ακόμη και εξαλείφοντας τις θέσεις εργασίας.

Σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η τεχνολογία θα επηρεάσει μόλις το 26% των θέσεων εργασίας.

Εργατικό δυναμικό

Η κ. Γκεοργκίεβα εξηγεί ότι «πολλές από αυτές τις χώρες δεν έχουν τις υποδομές ή το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό για να εκμεταλλευτούν τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης, αυξάνοντας τον κίνδυνο με την πάροδο του χρόνου η τεχνολογία να μεγαλώσει την «ψαλίδα» των ανισοτήτων μεταξύ των κρατών».

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες με υψηλότερο εισόδημα, καθώς και οι νεότεροι μπορεί να δουν «δυσανάλογη αύξηση στους μισθούς τους μετά την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης».

Οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες μεγαλύτερης ηλικίας, όμως και αυτοί με χαμηλότερο εισόδημα θα μπορούσαν να μείνουν πίσω, εκτιμά το ΔΝΤ.

«Είναι ζωτικής σημασίας για τις χώρες να δημιουργήσουν ένα «δίχτυ» κοινωνικής ασφάλειας και να προσφέρουν προγράμματα επανεκπαίδευσης για ευάλωτους εργαζόμενους» δήλωσε η κ. Γκεοργκίεβα. «Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να κάνουμε τη μετάβαση της τεχνητής νοημοσύνης πιο σωστά, προστατεύοντας τους ευάλωτους και περιορίζοντας την ανισότητα».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ