ΕπιχειρηματικάΦαρμακευτική δαπάνη: Πρόβλεψη για 6 δισ. ευρώ στα επόμενα 2 χρόνια

Φαρμακευτική δαπάνη: Πρόβλεψη για 6 δισ. ευρώ στα επόμενα 2 χρόνια

- Advertisement -

Στο υπέρογκο ποσό των 6 δισ. ευρώ έως το 2023 αναμένεται να ανέλθει η συνολική φαρμακευτική δαπάνη εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, όπως προειδοποιεί μελέτη της Deloitte, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα της φαρμακοβιομηχανίας με τον «εξουθενωτικό» μηχανισμό υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), αυξάνοντας παράλληλα και τη συμμετοχή των ασθενών.

Στο υπέρογκο ποσό των 6 δισ. ευρώ έως το 2023 αναμένεται να ανέλθει η συνολική φαρμακευτική δαπάνη έως το 2023 εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, όπως προειδοποιεί μελέτης της Deloitte, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα της φαρμακοβιομηχανίας με τον «εξουθενωτικό» μηχανισμό υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), αυξάνοντας παράλληλα και τη συμμετοχή των ασθενών.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Τον «κώδωνα» του κινδύνου για την αδυναμία ελέγχου της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης και την ανάγκη μεταρρυθμίσεων ώστε να καταστεί βιώσιμη η φαρμακευτική πολιτική ανέδειξε η μελέτη της Deloitte «7 Πυλώνες για ένα ισχυρό Εθνικό Σύστημα Υγείας με επίκεντρο τον ασθενή», που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργανώνει η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Οικονομίας & Πολιτικής της Υγείας (ΕΕΕΟΠΥ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης της Deloitte, η συνολική φαρμακευτική δαπάνη για το 2020 αναμένεται να «κλειδώσει» στα 5,3 δισ. ευρώ. Η δημόσια δαπάνη υπολογίζεται στα 2,5 δισ. ευρώ, το clawback στα 1,55 δισ. ευρώ, το rebate στα 600 εκατ. ευρώ και η ιδιωτική συμμετοχή στα 650 εκατ. ευρώ.

Βιώσιμη φαρμακευτική αγορά

Την ίδια στιγμή, ζοφερό αποτυπώνεται το εγγύς μέλλον, καθώς εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, η κατάσταση της δαπάνης αναμένεται να επιδεινωθεί φθάνοντας στα 6 δισ. ευρώ έως το 2023.

Από το σύνολο αυτό, η Πολιτεία θα καλύπτει, αν δεν υπάρξει αναπροσδιορισμός των ορίων, περίπου 2,5 δις. ευρώ, ενώ 2,1 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από το clawback, λίγο πάνω από 700 εκατ. ευρώ θα φθάσει το rebate, με την ιδιωτική συμμετοχή να αγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ.

Όπως τονίστηκε στη διάρκεια του συνεδρίου, κύριος στόχος είναι η δημιουργία συνθηκών για μια βιώσιμη φαρμακευτική αγορά. Δηλαδή, τόσο η Δημόσια όσο και η συνολική δαπάνη να αντανακλούν τις τρέχουσες ανάγκες και στόχους που έχουν τεθεί.

Η υπέρβαση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης χαρακτηρίζεται ανεξέλεγκτη, με το δημόσιο φαρμακευτικό προϋπολογισμό να αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ανεπαρκής, αδυνατώντας επί της ουσίας να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού.

Αναδιάρθρωση φαρμακευτικής πολιτικής

Η ενίσχυση της Δημόσιας Δαπάνης ώστε αυτή να συγκλίνει με εκείνες αντίστοιχων χωρών της Ε.Ε., αλλά και ο εξορθολογισμός της συνολικής δαπάνης έτσι ώστε να ανέλθει σε βιώσιμα επίπεδα θα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο των προσπαθειών αναδιάρθρωσης της φαρμακευτικής πολιτικής, όπως σημείωσε ο κ. Γιάννης Βάλβης Consulting Partner, Life Sciences & Healthcare Leader της Deloitte Greece,

Κύκλοι της αγοράς, υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης επισημαίνουν ότι προκειμένου να σχεδιαστούν οποιεσδήποτε επενδύσεις, είναι κρίσιμο να δομηθεί σε νέες βάσεις και πάλι η σχέση Πολιτείας – Βιομηχανίας, αναγνωρίζοντας κοινούς στόχους και δεσμεύσεις, όπως οι στόχοι συγκράτησης της δαπάνης, αλλά και το όριο στο clawback, καθώς αυτό είναι προς το συμφέρον της Πολιτείας αλλά και βασικό ζητούμενο του επιχειρησιακού σχεδιασμού.

Εν συνεχεία, η Πολιτεία θα πρέπει να αναβαθμίσει τους μηχανισμούς διακυβέρνησης της αγοράς με πρωτοβουλίες όπως η αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων, η ενίσχυση της στελέχωσης και των διαδικασιών, η ενδυνάμωση κρίσιμων κρίκων όπως το ΗΤΑ, η διασύνδεση πληροφοριακών συστημάτων αλλά και η αξιοποίηση δεδομένων ώστε να υπάρχει ενιαία και ορθή πληροφόρηση.

Προειδοποιήσεις ΣΦΕΕ

Βασικό «αγκάθι» στην φαρμακευτική πολιτική αποτελεί η πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης και η κάλυψη της υπέρβασης, η οποία αναμένεται να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε υπέρογκες επιβαρύνσεις δηλαδή σε υψηλό clawback που μόνο για τα φάρμακα του ΕΟΠΥΥ θα ξεπεράσει τα 920 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την προηγούμενη εβδομάδα ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδας (ΣΦΕΕ) απέστειλε σε μέλη της Κυβέρνησης επιστολή με την οποία επί της ουσίας διαμαρτύρεται για τη μη τήρηση των δεσμεύσεων σχετικά με τη μείωση του clawback.

Ειδικότερα, στην επιστολή του ΣΦΕΕ προς τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Υγείας (η οποία κοινοποιήθηκε και στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό), αναφέρεται ο αιφνιδιασμός για την νέα επέκταση του clawback κατά 2 χρόνια, από 2022 έως το 2024, η οποία, σύμφωνα με τις φαρμακευτικές, καταδεικνύει την έλλειψη εμπιστοσύνης στην αποτελεσματικότητα των μέτρων που εφαρμόζονται.

Οι φαρμακευτικές επίσης είναι ιδιαίτερα προβληματισμένες από το γεγονός ότι παρά τις επανειλημμένα προσπάθειες για επίσημη ενημέρωση σχετικά με την πορεία εξέλιξης της φαρμακευτικής δαπάνης δεν είχαν καμία ανταπόκριση. Να σημειώσουμε δε ότι με βάση την 7η τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ (19/11/2020) το clawback για το 2020 θα κλείσει στα 923 εκατ. ευρώ, δηλαδή +17% ή 136 εκατ. ευρώ πάνω από το 2019. Κι αυτό παρά τις διαβεβαιώσεις από την ηγεσία του υπουργείου ότι το συνολικό ύψος του clawback
αναμένεται να μειωθεί το 2020.

Επίσης και στο νοσοκομειακό φάρμακο, πληροφορίες αναφέρουν ότι το clawback θα πλησιάσει τα 589 εκατ. ευρώ, αυξημένο δηλαδή κατά 43 εκατ. ευρώ από το 2019, φθάνοντας στο 49% της συνολικής δαπάνης.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ