Αξίζει να δειςFamar: Πουλά 5 μονάδες παραγωγής στην Delpharm έναντι 250 εκατ.

Famar: Πουλά 5 μονάδες παραγωγής στην Delpharm έναντι 250 εκατ.

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Έως τα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να κλείσει η συμφωνία εξαγοράς, έναντι 250 εκατ. ευρώ για πέντε από τις έντεκα μονάδες παραγωγής που διαθέτει ο ελληνικός όμιλος παραγωγής γενοσήμων Famar (ΦΑΜΑΡ), στη γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Delpharm.

συμφωνία εξαγοράς, έναντι 250 εκατ. ευρώ για 5 από τις 11 μονάδες παραγωγής που διαθέτει ο ελληνικός όμιλος παραγωγής γενοσήμων FAMAR (ΦΑΜΑΡ) στην Delpharm

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οι δύο πλευρές, Delpharm και Famar, βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την μεταβίβαση «πακέτου» πέντε μονάδων. Οι τρεις μονάδες βρίσκονται στην Γαλλία και συγκεκριμένα στο Orléans (Loiret), στο Aigle (Orne) και στο St-Rémy-sur-Avre (Eure-et-Loire). Μία εξ αυτών στην Ολλανδία (στο Bladel) και ακόμα μία στο Κεμπέκ του Καναδά. Στόχος είναι με τη συμφωνία αυτή των πέντε σημείων να ελαχιστοποιήσει η εταιρία τα χρονοδιαγράμματα και το κόστος ανάπτυξης.

H γαλλική φαρμακευτική επιχείρηση Delpharm, διαθέτει ήδη εκτεταμένη παρουσία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μέσω της συγκεκριμένης εξαγοράς των μονάδων της Famar σχεδιάζει την περαιτέρω ενδυνάμωση του δικτύου της.

Το διοικητικό συμβούλιο της Delpharm χαρακτηρίζει συμφέρουσα την κίνηση εξαγοράς των πέντε μονάδων παραγωγής, τόσο για τους μετόχους της, όσο και για τους υπαλλήλους της. Μάλιστα, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Delpharm κ. Patrick Puy «η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα επιτρέψει στις μονάδες παραγωγής να εισέλθουν σε νέα φάση βιώσιμης ανάπτυξης».

Δυσμενής θέση

Η Famar, με έδρα την Αθήνα, δημιούργησε ένα σημαντικό δίκτυο πριν από αρκετά χρόνια. Το 2016 απέκτησε από την Roche μια μονάδα παραγωγής με έγκριση FDA στην Ισπανία. Την επόμενη χρονιά, η Delpharm απέκτησε επίσης μονάδα από την Roche, στην Ιταλία.

Στο πέρασμα των ετών η Famar έχει βρεθεί σε δυσμενή θέση, καθώς η μητρική εταιρεία –Όμιλος Μαρινόπουλος– αντιμετώπισε σοβαρά οικονομικά προβλήματα πριν από χρόνια.

Ο φαρμακευτικός όμιλος Famar, έχει εμπορική και παραγωγική παρουσία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Πέρασε στον έλεγχο των εγχώριων συστημικών τραπεζών το 2014, ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης του ομίλου Μαρινόπουλου.

Η Αlpha Βank κατείχε το 47% του μετοχικού κεφαλαίου της. Η Eurobank το 23,55%, ενώ μικρότερα ποσοστά κατείχαν Πειραιώς και Εθνική. Η απόκτηση του 100% έγινε τότε µέσω της γαλλικής προπτωχευτικής διαδικασίας. Στην οποία εισήλθε η εταιρεία Famar µε σκοπό την αναδιάρθρωση της.

Κατόπιν οι τράπεζες διαπραγματεύτηκαν τη μεταβίβαση των μετοχών στην Pillarstone. Την πανευρωπαϊκή πλατφόρμα διαχείρισης προβληματικών περιουσιακών στοιχείων τραπεζών που ανήκει στο fund KKR. Η Pillarstone ανέλαβε ρόλο στον όμιλο Famar από το 2017, συνεχίζοντας παράλληλα τη διαπραγμάτευση µε τις τράπεζες για την απαραίτητη αναδιάρθρωση δανεισμού του ομίλου. Η όλη διαδικασία κατέληξε σε συμφωνία τον περασμένο Σεπτέμβριο και υλοποιήθηκε τον Δεκέμβριο.

Αναδιάρθρωση χρέους

Στα τέλη του περασμένου έτους, η Famar ολοκλήρωσε την αναδιάρθρωση του χρέους, ύψους 174 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας κεφάλαια από την Pillarstone.

Συγκεκριμένα, στα τέλη του 2018, στο πλαίσιο αναδιάρθρωση, η Famar μειώνει τις οικονομικές υποχρεώσεις της από 234 εκατ. ευρώ, σε 118 εκατ. ευρώ. Η Pillarstone δεσμεύεται για την παροχή νέων κεφαλαίων της τάξεως των 57,6 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση του μακροχρόνιου αναπτυξιακού της πλάνου. Όπως και για την εξυπηρέτηση των αναγκών της εταιρείες για κεφάλαιο κίνησης.

Παράλληλα, ο όμιλος προχώρησε σε σημαντικές επενδύσεις για την βελτίωση των λειτουργιών συσκευασίας καθώς και των δομών πληροφοριακών συστημάτων με βάση τα διεθνή πρότυπα σειριοποίησης.

Η πλατφόρμα της Pillarstone αποτελεί εξειδικευμένη λύση η οποία αποσκοπεί στο να υποστηρίξει τις τράπεζες να διαχειριστούν τα μη-εξυπηρετούμενα ανοίγματα τους, επενδύοντας μακροπρόθεσμα κεφάλαια και τεχνικές γνώσεις με στόχο να βοηθηθούν συμβαλλόμενες επιχειρήσεις, να ορθοποδήσουν και να ευδοκιμήσουν εκ νέου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Famar φέρεται να έχει χάσει το 10% των συμβάσεων με φαρμακοβιομηχανίες που είχε τον τελευταίο χρόνο. Οπότε, κρίσιμο για την Famar, ήταν το εάν θα μπορέσει πέρα από την οικονομική αναδιάρθρωση που επετεύχθη, να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ