ΕπιχειρηματικάΜπουρλά: Μετά 30 χρόνια σκληρής δουλειάς επίτιμος διδάκτορας στο ΑΠΘ

Μπουρλά: Μετά 30 χρόνια σκληρής δουλειάς επίτιμος διδάκτορας στο ΑΠΘ

- Advertisement -

Τον Θεσσαλονικιό Chief Excecutive Officer της Pfizer, της μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας στον κόσμο, Άλμπερτ Μπουρλά τίμησε με τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα η Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ.

Τον Θεσσαλονικιό Chief Excecutive Officer της Pfizer, της μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας στον κόσμο, Άλμπερτ Μπουρλά τίμησε με τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα η Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Η συγκίνηση μου είναι μεγάλη» σημείωσε ο κ. Μπουρλά, που δήλωσε υπερήφανος Έλληνας. Θυμήθηκε το 1991 που έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα του ΑΠΘ.

«Μετά 30 χρόνια σκληρής δουλειάς λαμβάνω τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα, σε ένα ακροατήριο πολύ μεγαλύτερο αλλά πολλοί φίλοι είναι ίδιοι όπως και τότε, με μερικά κιλά περισσότερο και μερικά μαλλιά λιγότερα» είπε, τονίζοντας ότι το ΑΠΘ και η ελληνικότητά του τον προετοίμασαν καλά για τις ευθύνες που ανέλαβε ως επικεφαλής της μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας στον κόσμο.

Επαγγελματική επιτυχία

«Η συμβολή του ΑΠΘ υπερβαίνει τα όρια της επιστημονικής γνώσης. Διαμόρφωσε την προσωπικότητά μου στην πιο καθοριστική δεκαετία της ζωής μου, απέκτησα το σύστημα αξιών που με έκανε αυτό που είμαι και οδήγησε στην όποια επαγγελματική επιτυχία». Όπως είπε ο ίδιος η όποια επιτυχία του θα κριθεί στο τέλος από το πόσο μικρότερος είναι ο κατάλογος των ασθενειών που δεν έχουν θεραπεία, πόσα περισσότερα εμβόλια παρήχθησαν για ασθένειες που δεν είχαν θεραπεία και πόσοι καρκινοπαθείς θα ζήσουν πολλά περισσότερα χρόνια για να δουν το γάμο ή την αποφοίτηση του παιδιού τους.

Ο Chief Excecutive Officer της Pfizer, κ. Άμπερτ Μπουρλά κάλεσε τους φοιτητές του ΑΠΘ να κάνουν μεγάλα όνειρα, να μη συμβιβάζονται με τη μετριότητα και να βάζουν τον πήχη όλο και ψηλότερα για να τα πετύχουν.

“Μην περιορίζετε όνειρα σας, ο κόσμος μπορεί να γίνει δικός σας. Κάντε εχθρό σας τη μετριότητα. Βάζετε καθημερινά πολύ ψηλά τον πήχη, στο καλύτερο προηγούμενο άλμα και ξεπεράστε το μέχρι να κάνετε το όνειρό σας πραγματικότητα» είπε ο κ. Μπουρλά.

Για την ακαδημαϊκή κοινότητα είπε ότι πρέπει να συνεργαστεί με τη βιομηχανία ώστε να σημειωθεί πρόοδος στο οικοσύστημα της έρευνας που θα συνεχίσει παράγει καινοτομίες και ανάπτυξη για τη χώρα. Τέλος κάλεσε τους φορείς χάραξη πολιτικής να αναλάβουν πρωτοβουλίες υπέρ της καινοτομίας και να φροντίσουν ώστε οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες. Ανέφερε ακόμη ότι το πρώτο από τα έξι κέντρα ψηφιακής καινοτομίας της Pfizer στον κόσμο πρόκειται να λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη σε λίγους μήνες. Εστιάζοντας στην ανάλυση των big data για την ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπειών.

Το μέλλον της υγείας

Μιλώντας για την παγκόσμια υγεία είπε ότι ποτέ δεν υπήρξε καλύτερη περίοδος, καθώς πολλά καινοτόμα φάρμακα έχουν βελτιώσει τη ζωή των ασθενών, και πλέον οι άνθρωποι έχουν καλύτερη υγεία και ζουν περισσότερο, κατά 20-23 χρόνια σε σχέση με έξι δεκαετίες πριν. Το προσδόκιμο αυξήθηκε κατά 5,5 χρόνια από το 2000 μέχρι το 2016. Κύρια αίτια για αυτό ήταν η εισαγωγή νέων καινοτόμων φαρμάκων από 2002 έως 2018, είπε ο κ. Μπουρλά.

Τόνισε ότι το παγκόσμιο χαρτοφυλακιο των φαρμακοβιομηχανιών για Έρευνα και Ανάπτυξη νέων φαρμάκων επεκτείνεται ραγδαία. Ιδίως τα βιολογικά φάρμακα και οι κυτταρικές θεραπείες.

Σήμερα είναι υπό έρευνα 800 γονιδιακές και κυτταρικές θεραπείες σε 650 κλινικές μελέτες και χιλιάδες προκλινικές σε όλο τον κόσμο.

«Είναι συναρπαστική η εποχή μας οι εξελίξεις στη βιολογία και τη γονιδιωματική καταγραφή συνδυάζονται με την τεχνητή νοημοσύνη» είπε ο κ. Μπουρλά.

Μάλιστα, αναφέρθηκε σε τέσσερις επιστημονικές τάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον έρευνας:

1) Οι καινοτόμοι τύποι θεραπείας όπως οι γονιδιακές. «Είναι πολλά υποσχόμενες για κληρονομικές σπάνιες ασθένειες, να δούμε να επεκτείνονται και σε νοσήματα όπως τα καρδιαγγειακά».

2) Το συνεργατικό καινοτόμο οικοσύστημα έρευνας «Παρά τον ανταγωνισμό το οικοσύστημα γίνεται πιο συνεργατικό. Η φαρμακευτική έρευνα δεν περιορίζεται σε μεγάλα εργαστήρια και ινστιτούτα. Αλλά επεκτείνεται σε αυξανόμενο αριθμό μικρότερων εξειδικευμένων ινστιτούτων. Και σε μικρότερες βιοτεχνολογικές επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες».

3) Το νέο περιβάλλον ανάλυσης δεδομένων. «Το κόστος αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων μειώθηκε, ο αριθμός και πλούτος των δεδομένων αυξήθηκε εκθετικά ενώ οι αλγόριθμοί έγιναν πιο περίπλοκοι».

4) Η εμφάνιση εξατομικευμένων θεραπειών. «Νέες πρωτοποριακές θεραπείες έρχονται και η κοινωνία και οι γιατροί θα έχουν νέα όπλα στη φαρέτρα τους να πολεμήσουν πολύ καλύτερα τις ασθένειες».

Τέλος ο κ. Μπουρλά, Chief Excecutive Officer της Pfizer, τόνισε ότι δεν φτάνει μόνο να αναπτυχθούν νέες θεραπείες αλλά οι φορείς χάραξης πολιτικής και τα συστήματα υγείας να τις κάνουν προσιτές και προσβάσιμες στους ασθενείς.

Όπως είπε, το κόστος για τα συστήματα υγείας θα συνεχίσει αυξάνεται. Οι άνθρωποι ζουν περισσότερο κι αν κάτι μειώνει το κόστος είναι η συμμόρφωση του ασθενούς στη θεραπεία του. Πρότεινε η αποζημίωση των φαρμακευτικών εταιρειών να μη γίνεται βάσει του όγκου των φαρμάκων που καταναλώνονται. Αλλά βάσει του αποτελέσματος που αυτά φέρουν. Δηλαδή να εξετάζουν για παράδειγμα «πόσα εμφράγματα αποτρέψαμε όχι πόσα χάπια πουλήσαμε».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ