- Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
Το ιδιαίτερα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο συνολικού ύψους 356 εκατ. ευρώ για την επόμενη 7ετία παρουσίασε ο Δημήτρης Δέμος, Διευθύνων Σύμβουλος της DEMO, με το οποίο φιλοδοξεί να αποκτήσει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά φαρμάκου.
Σύμφωνα με όσα τόνισε ο κ. Δημήτρης Δέμος, το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία 6 νέων μονάδων παραγωγής φαρμάκων στην Τρίπολη και 2 στο Κρυονέρι.
Επίσης, με επιπλέον τρεις μονάδες στην Τρίπολη, θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο βιομηχανικό συγκρότημα, για την παραγωγή πρώτων υλών για την παρασκευή φαρμάκων. Μία κίνηση που αναμένεται να βοηθήσει και στην επάρκεια και αυτονομία της χώρας.
Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι εντός του 1ου τριμήνου 2022, η εταιρεία ολοκληρώνει τις δύο νέες παραγωγικές μονάδες στο Κρυονέρι Αττικής. Στόχος είναι η επέκταση της παραγωγής σε ενέσιμη αντιβίωση, σε πλαστικό περιέκτη και λυόφιλα προϊόντα.
Οι εγκαταστάσεις, συνολικής επιφάνειας 6.000 τ.μ., έρχονται να συμπληρώσουν ένα κενό που υπάρχει σήμερα ανάμεσα στη ζήτηση των προϊόντων της εταιρείας στο εξωτερικό και την υπάρχουσα δυναμικότητα της παραγωγής της.
Η ανέγερση του νέου βιομηχανικού συγκροτήματος στη βιομηχανική περιοχή της Τρίπολης Αρκαδίας, θα αφορά 4 μονάδες παραγωγής πρώτων υλών και 6 μονάδες παραγωγής φαρμακευτικών σκευασμάτων. Θα έχει συνολική επιφάνεια κτιρίων 74.000 τ.μ. και παραγωγή 200 τόνων πρώτης ύλης, με 250 εκατ. τεμαχίων τελικών σκευασμάτων ετησίως. Με την ολοκλήρωση της επένδυσης αυτής και σε πλήρη λειτουργία αναμένεται να δημιουργηθούν 450 νέες και καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας.
DEMO ABEE: ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΛΑΝΟ 2021-2017, 356 εκατ.
1. Επέκταση της παραγωγικής δυναμικής στο Κρυονέρι Αττικής
2. 3 μονάδες παραγωγής Α’ υλών και 4 μονάδες παραγωγής τελικού προϊόντος στην Τρίπολη
3. Σύγχρονα εργαστήρια R&D στην Θεσσαλονίκη
4. Μονάδα ανάπτυξης μονοκλωνικών αντισωμάτων και ΒιοΑκαδημία στην Αττική
Είσοδος στην αγορά της βιοτεχνολογίας
Παράλληλα η εταιρεία, που εξειδικεύεται στα ενέσιμα φάρμακα κάθε είδους, θα εισέλθει στον κλάδο της βιοτεχνολογίας με τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης στην Αττική, που θα παίζει και το ρόλο Ακαδημίας, αλλά και μία παραγωγική μονάδα, την πρώτη στη χώρα, βιοτεχνολογικών σκευασμάτων.
Επιπρόσθετα η φαρμακοβιομηχανία επενδύει στη δημιουργία ενός Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης χημικών μορίων στη Θεσσαλονίκη.
Όπως τόνισε ο κ. Δέμος το νέο επενδυτικό πρόγραμμα της DEMO αποτελεί ορόσημο όχι μόνο για την πορεία ανάπτυξης στην παγκοσμιοποιημένη αγορά αλλά και για την προσπάθεια της χώρας για φαρμακευτική επάρκεια και καινοτομία.
Συνεισφορά στην οικονομία
Ο κ. Δέμος σημείωσε ότι ο συγκεκριμένος κύκλος επενδύσεων αναμένεται να δημιουργήσει 600 άμεσες νέες θέσεις εργασίας και 3.700 έμμεσες ενώ εκτιμάται πως θα συνεισφέρει στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,6 δισ ευρώ περίπου.
Για την ίδια τη DEMO βέβαια, που απ’ το 2011 και έπειτα ακολουθεί μία εντυπωσιακή πορεία μπαίνοντας σε νέες αγορές, αναπτύσσοντας νέα τελικά προϊόντα και κάνοντας διαρκώς παραγωγικές επενδύσεις, ο νέος επενδυτικός κύκλος συνδέεται πλέον άμεσα με την επιδίωξη της να παίξει έναν σημαντικό περιφερειακό ρόλο στην Ευρώπη.
Σημειωτέον πως η φαρμακοβιομηχανία που ίδρυσε ο Σταύρος Δέμος και πλέον “τρέχουν” τα παιδιά του, κατάφερε στην δυσκολότερη εξαετία για την ελληνική οικονομία (2011 – 2017) να αυξήσει τις πωλήσεις της κατά 70% και απ’ τα 93 εκατ. ευρώ να φθάσει στα 155 εκατ., να αυξήσει κατά 80% το δυναμικό της, από 523 άτομα σε 934 άτομα προσωπικό, και να πραγματοποιήσει ως τώρα επενδύσεις 79 εκατ. ευρώ.
Στο διάστημα αυτό, όπως σημείωσε ο κ. Δέμος, αναγκάστηκε να πληρώσει και 62 εκατ. ευρώ σε clawback. Μάλιστα, υπογράμμισε πως το ποσό αυτό αφαιρέθηκε από το πλάνο δυνητικών επενδύσεων που θα έκανε η Demo.
Βιοακαδημία Φαρμάκων
Προκειμένου να αποκτήσει την τεχνογωσία για την επιτυχία του εγχειρήματος, η Demo αποφάσισε τη δημιουργία της Βιοακαδημίας Φαρμάκων στις νέες εκγαταστάσεις της.
Συγκεκριμένα, ένα μίγμα επιστημόνων από το εξωτερικό με τεχνογνωσία, θα αναλάβει να εκπαιδεύσει τους νέους επιστήμονες από τα πανεπιστήμιά μας, ώστε να γίνουν οι θύλακες Ε&Α στη νέα αυτή τεχνολογία.
Η έναρξη της λειτουργίας της Βιοακαδημίας προβλέπεται με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης, ενώ οι επιστήμονες από το εξωτερικό έχουν ήδη αρχίσει να προσλαμβάνονται. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία σχεδιάζει την έναρξη Ε&Α τριών μονοκλωνικών αντισωμάτων μέχρι το 2027, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν σταδιακά από το 2030 κι έπειτα.
«Με τις ανωτέρω επενδύσεις στη Βιοτεχνολογία η εταιρεία μας συμβάλλει ποικιλοτρόπως στην εθνική οικονομία, δημιουργώντας εκ του μηδενός τον κλάδο της βιομηχανικής παραγωγής φαρμάκων στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στο brain gain της χώρας με επιστημονικό προσωπικό υψηλής κατάρτισης, δημιουργώντας τους νέους επιστήμονες του μέλλοντος για την παραγωγή φαρμάκων στη χώρα. Παράλληλα, οι ερευνητές της χώρας στο χώρο της υγείας θα έχουν τη δυνατότητα για πρώτη φορά να δοκιμάσουν τις ιδέες τους σε πραγματικές συνθήκες παραγωγής βιοτεχνολογικών προϊόντων. Τέλος πολλές εταιρείες startup του εξωτερικού θα έχουν τη δυνατότητα να παράξουν τις δικές τους παρτίδες για κλινικές μελέτες στη χώρα μας και με τον τρόπο αυτό να δώσουμε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αυξήσει τα έσοδά της και στον χώρο των κλινικών δοκιμών», όπως τόνισε ο κ. Δημήτρης Δέμος, Διευθύνων Σύμβουλος της DEMO ΑΒΕΕ και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κατά την παρουσίαση του επενδυτικού πλάνου.
Παραγωγή γενοσήμων επί ευρωπαικού εδάφους
Συνολικά στην εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν πλήθος υπουργών της κυβέρνησης και εκπροσώπων του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας της χώρας, υπογραμμίστηκε το πλήγμα που δέχθηκε η εγχώρια βιομηχανία τόσο απ’ το clawback όσο και απ’ την στρατηγική της ΕΕ να θέσει στο περιθώριο την παραγωγή γενόσημων φαρμάκων επί ευρωπαϊκού εδάφους. Μία στρατηγική, που όμως πλέον έχει αλλάξει άρδην, μετά το “έμφραγμα” που προκάλεσε η έκρηξη της πανδημίας και την έλλειψη βασικών σκευασμάτων.
Εκ μέρους της κυβέρνησης μίλησαν οι υπουργοί Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης και Υγείας Θ. Πλεύρης, ο αναπλ. Υπ. Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάσης καθώς και ο υφυπ. Οικονομικών, αρμόδιος για το Ταμείο Ανάκαμψης, Θ. Σκυλακάκης. Όλοι τους χαιρέτισαν την απόφαση της DEMO υπογραμμίζοντας τις ευκαιρίες που πλέον δίνει το επενδυτικό clawback το οποίο έχει συνδεθεί με το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και τη δυνατότητα σύνδεσης του με κεφάλαια του ΕΣΠΑ.
Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης μέσω βίντεο ο ιδρυτής της φαρμακοβιομηχανίας κ. Σταύρος Δέμος καθώς και οι αδελφές του Δημήτρη, Ιωάννα και Στέλλα που κατέχουν τη θέση του αναπλ. διευθύνοντος συμβούλου.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα