ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗClawback: Τα αδιέξοδα, οι δεσμεύσεις και η συνάντηση με Γεωργιάδη

Clawback: Τα αδιέξοδα, οι δεσμεύσεις και η συνάντηση με Γεωργιάδη

- Advertisement -

Παράταση για το πρώτο τρίμηνο του 2025 παίρνει το πολυπόθητο «Σύμφωνο Συνεργασίας 2025 – 2027» μεταξύ Πολιτείας και Φαρμακευτικών, καθώς εκκρεμεί σειρά δεσμεύσεων από πλευράς της κυβέρνησης για τη δημόσια χρηματοδότηση του φαρμάκου στην ερχόμενη τριετία. Η χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων του φαρμακευτικού κλάδου με τον Άδωνι Γεωργιάδη, χαρακτηρίζεται «οριακά αδιέξοδη» από παράγοντες της αγοράς, παρόλο που υπήρξε ιδιαίτερα θετικό κλίμα και διάθεση συνεννόησης.

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
Παράταση για το πρώτο τρίμηνο του 2025 παίρνει το πολυπόθητο «Σύμφωνο Συνεργασίας 2025 – 2027» μεταξύ Πολιτείας και Φαρμακευτικών, καθώς εκκρεμεί σειρά δεσμεύσεων από πλευράς της κυβέρνησης για τη δημόσια χρηματοδότηση του φαρμάκου στην ερχόμενη τριετία - Γεωργιάδης, Clawback
Άδωνις Γεωργιάδης

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σχεδόν μετά από δύο ώρες ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, με εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών και συγκεκριμένα τους επικεφαλής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του PhARMA Innovation Forum Greece (PIF) και του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ), για την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης, το 2023 και το 2024.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις του κλάδου, τα περιθώρια αισιοδοξίας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, καθώς τα σενάρια μιας γενναίας αύξησης στον φαρμακευτικό προϋπολογισμό παραμένουν από πλευράς της πολιτείας στο… «διαβάστηκε», δίχως πρόθεση ουσιαστικής ενίσχυσης στο άμεσο μέλλον.

Πέραν από τη χρηματοδότηση των 400 εκατ. ευρώ που προβλέπεται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και των 60 εκατ. ευρώ περίπου (ποσό που ακολουθεί την αύξηση του ΑΕΠ) δεν υπάρχει κάποια άλλη πρόθεση «ενίσχυσης» αυτή τη στιγμή. Υπό αυτές τις συνθήκες και δίχως δεσμεύσεις, οι φαρμακευτικές εταιρείες αναμένεται προσεχώς να αποφασίσουν πως θα οχυρωθούν απέναντι σε «ένα στρεβλό σύστημα, με πολύ υψηλές υποχρεωτικές επιστροφές», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, λόγω των υψηλών επιστροφών 8 στα 10 φάρμακα καταλήγουν τελικά να παρέχονται δωρεάν. Ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού θέτει πλέον σοβαρά θέματα βιωσιμότητας. Σοβαρό είναι το πρόβλημα για τα καινοτόμα φάρμακα και τις νέες θεραπείες, που έχουν υψηλότερη τιμή.

Δεσμεύσεις 2024

Με την φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομειακών του 2023 να αποτελεί «Βατερλώ» για την αγορά, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επιχειρεί να ρίξει τους τόνους επισημαίνοντας πως το 2024 η κατάσταση θα είναι αρκετά καλύτερη και ότι στα νοσοκομειακά φάρμακα συγκεκριμένα, όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα στην κρατική χρηματοδότηση, οι επιβαρύνσεις των εταιρειών υποχωρούν κάτω από το 70%.

Ως γνωστόν, η υπέρβαση στο πρώτο εξάμηνο του 2023 έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη, αναγκάζοντας πολλές φαρμακευτικές εταιρείες να καλύψουν μέσω της διαδικασία clawback το 83% της δαπάνης.

Σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη, το «ραβασάκι» στα νοσοκομειακά φάρμακα για το 2023 διαμορφώθηκε κοντά στο 77%, καθώς το δεύτερο εξάμηνο του 2023, η σχετική υπέρβαση υποχώρησε στο περίπου 76%.

Η έκδοση των σημειωμάτων με τα ακριβή ποσά για το β’ εξάμηνο του 2023 αναμένεται άμεσα, αν και ο κλάδος θεωρεί ως περισσότερο ρεαλιστικό σενάριο την επίδοση τους τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Να σημειωθεί πως στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Θανάσης Κοντογεώργης, η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η Πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Νάντια Γκογκοζώτου, η Πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης Φαρμάκων Φλώρα Μπακοπούλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΚΑΠΥ Άρης Αποστόλου και η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΙΦΕΤ Ελευθερία Τοκατλίδου.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Ρύθμιση 120 δόσεων από clawback -Καταληκτική ημερομηνία

Νομοσχέδιο: «Ταβάνι» στο clawback για τα νοσοκομειακά φάρμακα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ