Αξίζει να δειςCelgene: Συμφωνία 75 εκατ. με Immatics στο μέτωπο του καρκίνου

Celgene: Συμφωνία 75 εκατ. με Immatics στο μέτωπο του καρκίνου

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Σε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με την Immatics, έναντι 75 εκατ. δολ. (68 εκατ. ευρώ) προχώρησε η φαρμακευτική επιχείρηση Celgene, για την ανάπτυξη νέων θεραπειών στο μέτωπο του καρκίνου.

Σε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με την Immatics, έναντι 75 εκατ. δολ. (68 εκατ. ευρώ) προχώρησε η φαρμακευτική επιχείρηση Celgene, για την ανάπτυξη νέων θεραπειών στο μέτωπο του καρκίνου.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η γερμανική βιοτεχνολογική εταιρεία Immatics διαθέτει την τεχνολογία προκειμένου να αναπτύξει διάφορους τύπους κυτταροθεραπείας. Στόχος της εταιρείας είναι να αναπτύξει θεραπείες Τ-κυττάρων που στοχεύουν στους όγκους και επαναφέρουν τον ασθενή στο προγενέστερο στάδιο. Στο πλαίσιο της συμφωνίας η Celgene έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει πλήρως ή, για επιλεγμένα περιουσιακά στοιχεία, δικαιώματα για να αναπτύξει τις θεραπείες.

Η Celgene καταβάλει 75 εκατ. δολ. για τρεις υποψήφιες θεραπείες που αναπτύσσει η Immatics, με δέσμευση επιπλέον 505 εκατ. δολ. ανά κατηγορία ως δικαιώματα προαίρεσης και ορόσημα.

Νέα προσέγγιση

Η συμφωνία σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός για το πρόγραμμα κυτταροθεραπείας της Immatics. Η ανάπτυξη των κυτταρικών θεραπειών είναι σχετικά πρόσφατη. Ωστόσο, καθοριστική ήταν η στιγμή για την Immatics το 2015. Σε συνεργασία με το MD Anderson Cancer Center δημιουργεί τότε μια παραλλαγή κυτταροθεραπείας στις ΗΠΑ.

Έκτοτε, το ενδιαφέρον για τις κυτταρικές θεραπείες έχει εκτοξευθεί στα ύψη, με τα CAR T-λεμφοκύτταρα (T-λεμφοκύτταρα φέροντα χιμαιρικό υποδοχέα αντιγόνου) να επιβεβαιώνουν τη θεραπευτική τους αξία. Ταυτόχρονα, αυξάνεται η ζήτηση για τεχνολογίες που ταιριάζουν καλύτερα στη θεραπεία συμπαγών όγκων του καρκίνου.

Οι TCR κυτταρικές θεραπείες θα μπορούσαν να είναι μια τέτοια τεχνολογία. Στοχεύουν σε ένα ευρύτερο φάσμα αντιγόνων από τα CAR-Ts, τα οποία περιορίζονται στις επιφανειακές πρωτεΐνες. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι τα TCR T cells είναι καλύτερα σε διηθητικούς όγκους.

Το σχετικά νέο θεραπευτικό πεδίο δεν έχει δημιουργήσει ακόμη «αστρικά» κλινικά δεδομένα που απαιτούνται για να αποδείξουν πως τα θετικά αυτά οφέλη μεταφράζονται σε βελτιωμένα αποτελέσματα για τους ασθενείς.

Να σημειωθεί πως πάνω από 12.250 έρευνες είναι ήδη κατατεθειμένες στη βάση του Ρub Μed και αφορούν τις κυτταρικές θεραπείες. Πάνω από 30 χώρες έχουν εστιάσει στις μελέτες αυτές με την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κορέα να έχουν το προβάδισμα στην επένδυση κλινικών μελετών για τη χρήση μεσεγχυματικών κυττάρων.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ