Η τεράστια σύγχρονη πρόκληση της εγκυρότητας της ενημέρωσης σε θέματα υγείας είναι το αντικείμενο της εξελισσόμενης συνεργασίας ανάμεσα στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) της Pfizer και το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, με τίτλο Fact Check 4 Health Project.
Πρόκειται για μία συνεργασία, που εστιάζει σε ένα εξαιρετικά επίκαιρο πεδίο, αυτό της Επαλήθευσης Γεγονότων (Fact Checking) γύρω από την υγεία, αναπτύσσοντας μία συλλογή ευφυών ψηφιακών εργαλείων ως «αντίδοτο» στην παραπληροφόρηση.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στην έδρα του CDI, στην Θεσσαλονίκη, με τίτλο: «Προτεραιότητα στα Γεγονότα: Εντοπισμός και αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης στην Υγεία». Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους του CDI ο Nico Gariboldi, VP και Επικεφαλής της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, ο Θάνος Σταυρόπουλος, Technology and Innovation Senior Manager, ο Θωμάς Καρεκλάς Technology and Innovation Senior Manager, η Δώρα Καραμανίδου Sr Associate, Project Coordinator, ο Στέλιος Ανδρεάδης Sr Associate, Project Coordinator και από την επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα οι: Ιωάννης Κομπατσιάρης, Ερευνητής Α’ Βαθμίδας, Διευθυντής στο Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής,
Άκης Παπαδόπουλος, Κύριος Ερευνητής στο ΙΠΤΗΛ του ΕΚΕΤΑ και Ειδικός Επαλήθευσης Γεγονότων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης (ΑΙ-ML), Ευαγγελία Πιτουρά, Καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, Διευθύντρια του Εργαστηρίου D.A.T.A. Lab και Επιστημονική Υπεύθυνη του FC4H Project, Παναγιώτης Τσαπάρας, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων και συνεργάτης στο FC4H Project, Απόστολος Τσάπας, Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής ΑΠΘ, Ειδικός στα Βοηθήματα Λήψης Αποφάσεων, επικεφαλής ενός έργου επαλήθευσης ισχυρισμών για θέματα υγείας σε σχολεία και Μάκης Γραμματικόπουλος, Νευρολόγος που δραστηριοποιήθηκε στον επιστημονικό έλεγχο άρθρων κοινωνικής δικτύωσης για την υγεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Δυσπιστία προς τους θεσμούς
Κατά τη συνάντηση εκτιμήθηκε ότι υπάρχουν πολλές κινητήριες δυνάμεις που συμβάλλουν στην παραπληροφόρηση, μεταξύ των οποίων η ανθρώπινη συμπεριφορά και η δυσπιστία προς τους επίσημους θεσμούς, και ότι η λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος θα μπορούσε να προέλθει από την εκπαίδευση, τη διακοπή της διάδοσης μη έγκυρων ειδήσεων σε πρώιμο στάδιο και τη χρήση βοηθητικών εργαλείων.
Σε αυτήν την κατεύθυνση, το FC4H Project πρωτοπορεί, καθώς αξιοποιώντας σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και η Μηχανική Εκμάθηση (Machine Learning), αναπτύσσει μία συλλογή ευφυών εργαλείων που θα μπορούν να παρέχουν έγκαιρες προειδοποιήσεις, γρήγορους ελέγχους αξιοπιστίας και έγκυρες συστάσεις κατά της παραπληροφόρησης. Ο σχεδιασμός αυτών των εργαλείων έχει στο επίκεντρο τον χρήστη και δίνει έμφαση στον χρόνο, την επεξήγηση και την οπτικοποίηση, με στόχο μεγαλύτερη χρηστικότητα και αποτελεσματικότητα προς όφελος όλων και κυρίως των ίδιων των ασθενών.
Καινοτόμες λύσεις
«Η συνάντηση εργασίας στο πλαίσιο του FC4H Project, πέρα από την πρόοδο του προγράμματος επιβεβαίωσε και ότι για μία ακόμα φορά το CDI, σε σταθερή συνεργασία με την επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα, πρωτοπορεί στην προσπάθεια να προσφέρει καινοτομίες και λύσεις που αλλάζουν τη ζωή των ασθενών. Το πρόγραμμα για την επαλήθευση γεγονότων γύρω από την υγεία θα βοηθήσει να ενισχυθεί η κατανόηση εκ μέρους όλων των εμπλεκομένων χρηστών των πληροφοριών για θέματα υγείας, η καλύτερη ενημέρωση και εκπαίδευση των ασθενών γύρω από την υγεία τους και, τελικά, η ενδυνάμωσή τους», δήλωσε ο VP και Επικεφαλής της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, Nico Gariboldi.
«Στην συνάντηση εργασίας στην Pfizer είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε το FC4H project σχετικά με παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο σε θέματα υγείας και να κάνουμε μια εκτενή και εις βάθος συζήτηση με ειδικούς στο χώρο της υγείας αλλά και με ερευνητές που εργάζονται στην περιοχή. Από τη συνάντηση προέκυψαν διάφορα πολύ χρήσιμα συμπεράσματα. Συγκεκριμένα, υπήρξε η παρατήρηση ότι η ιατρική γνώση μεταβάλλεται στο χρόνο και εκφράζεται με πιθανότητες και ρίσκο, άρα εμπεριέχει εγγενώς αβεβαιότητα. Οι ειδικοί στους χώρους υγείας μας υπέδειξαν πηγές ιατρικής πληροφορίας, εγνωσμένης ακρίβειας που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Τέλος, υπήρξε μια εκτενής συζήτηση για το πως θα διαχειριστούμε ψευδείς ειδήσεις που δημιουργούνται από Γεννητική Τεχνητή Νοημοσύνη (Generative AI), η οποία έχει τη δυνατότητα να μιμείται την γλώσσα των ειδικών», δήλωσε η Ευαγγελία Πιτουρά και ο Παναγιώτης Τσαπάρας από την πλευρά του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων.
Pfizer Inc: Καινοτομούμε για να αλλάξουμε τις ζωές των ασθενών
Στη Pfizer, χρησιμοποιούμε την επιστήμη και τους παγκόσμιους πόρους μας για τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας σε κάθε στάδιο της ζωής. Εργαζόμαστε για να θέσουμε τα πρότυπα όσον αφορά την ποιότητα, την ασφάλεια και την αξία στην ανακάλυψη, ανάπτυξη και παραγωγή φαρμάκων. Το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων υγείας που διαθέτουμε, περιλαμβάνει βιολογικά φάρμακα, φάρμακα μικρών μορίων, εμβόλια, καθώς και πολλά από τα πιο γνωστά παγκοσμίως, προϊόντα προσωπικής υγιεινής και φροντίδας.
Οι εργαζόμενοι της Pfizer στις αναπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες ασχολούνται καθημερινά με την προώθηση της καλής υγείας, της πρόληψης, της αντιμετώπισης και θεραπείας των ασθενειών που αποτελούν πρόκληση για την εποχή μας. Συνεπείς με την ευθύνη μας ως παγκόσμια πρωτοπόρος βιο-φαρμακευτική εταιρεία, συνεργαζόμαστε με κυβερνητικούς και τοπικούς φορείς για τη βελτίωση της πρόσβασης σε αξιόπιστη, οικονομικά προσιτή υγειονομική περίθαλψη σε όλο τον κόσμο. Για περισσότερα από 150 χρόνια, η Pfizer εργάζεται για να κάνει τη διαφορά για όλους όσους βασίζονται σε εμάς.
Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer
Στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη αναπτύσσουμε ψηφιακές λύσεις ακολουθώντας τον εταιρικό μας σκοπό «καινοτομούμε για να αλλάξουμε τις ζωές των ασθενών». Εργαζόμαστε με θάρρος, αριστεία, ισότιμη αντιμετώπιση και χαρά για να εφαρμόσουμε τις βέλτιστες ιδέες όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ξεκινήσαμε τη λειτουργία μας τον Μάιο του 2020 και στόχος μας είναι να κερδίσουμε τον ψηφιακό αγώνα του φαρμακευτικού κλάδου, παρέχοντας ψηφιακές λύσεις υγειονομικής περίθαλψης για τη βελτίωση της ζωής των ασθενών παγκοσμίως.
Το Κέντρο σήμερα απασχολεί περισσότερους από 400 εργαζόμενους και αποτελεί τμήμα του παγκόσμιου δικτύου της Pfizer. Βασικό συστατικό της εταιρικής μας κουλτούρας αποτελεί η αποδοχή της διαφορετικότητας και η ισότιμη αντιμετώπιση όλων.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα