Την ανάγκη παροχής αναπτυξιακών κινήτρων στον φαρμακευτικό κλάδο, τη στήριξη της καινοτομίας και τις προοπτικές ανάπτυξης των Κλινικών Μελετών στην Ελλάδα επεσήμανε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Abbvie Pharmaceutical Ελλάδας και Κύπρου, Πασχάλης Αποστολίδης, στο πλαίσιο του «4th InvestGR Forum 2021: Reforming the Greek Economy».
Ο κ. Αποστολίδης αναφέρθηκε αρχικά στη θετική ανταπόκριση της βιομηχανίας στο μέτρο συμψηφισμού των υποχρεωτικών επιστροφών με δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης και παραγωγικές επενδύσεις. Κατόπιν, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να δοθούν και άλλα αναπτυξιακά κίνητρα δεδομένου ότι ο φαρμακευτικός κλάδος λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής στην οικονομία και ότι κάθε ευρώ που δίνεται στη φαρμακοβιομηχανία επιστρέφει στην εθνική οικονομία στο υπερδιπλάσιο.
Εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι κίνητρα και ευκαιρίες για αύξηση της E&A και της παραγωγής σημαίνουν επενδύσεις, αύξηση των δημοσίων εσόδων, νέες μόνιμες θέσεις εργασίας, brain regain έκανε λόγο για την ανάγκη ενίσχυσης και ανάπτυξης των Κλινικών Μελετών στη χώρα.
Αποστολίδης: Προσέλκυση επενδύσεων
Ανέφερε σχετικά ότι στην Ευρώπη επενδύονται ετησίως πάνω από €36 δις, ενώ δυστυχώς η Ελλάδα προσελκύει μόλις €50 εκατ., τονίζοντας πως άλλες χώρες παρόμοιου μεγέθους όπως η Δανία και το Βέλγιο προσελκύουν δεκάδες φορές περισσότερες επενδύσεις σε φαρμακευτική Έρευνα & Ανάπτυξη. Για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη των Κλινικών Μελετών στη χώρα σημείωσε ότι ο κλάδος έχει προτείνει τη δημιουργία Επιτελικής Δομής στο Υπουργείο, αλλά και σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, που θα λειτουργεί συντονιστικά ως one-stop-shop, επιταχύνοντας τις σχετικές διοικητικές διαδικασίες.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στη σημασία να εκμεταλλευτούμε το πλεονέκτημα των δεδομένων ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που υπάρχουν από το 2012 και είναι πραγματικά ένας θησαυρός για τη φαρμακευτική βιομηχανία και την επιστημονική έρευνα, προτείνοντας μάλιστα να δημιουργηθούν συνέργειες με τις σημαντικές επενδύσεις των data και logistics centers που έχουν γίνει τελευταία στην Ελλάδα.
Αποστολίδης: Επίλυση επίμονων προβλημάτων
Στο δεύτερο μέρος της συζήτησης, ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε τις προτεραιότητες που θα πρέπει να θέσει η κυβέρνηση για τη στήριξη του κλάδου και την επίλυση των επίμονων προβλημάτων. Ως σημαντική προτεραιότητα έθεσε την αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης με βάση τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών, αλλά και την άμεση διόρθωση των στρεβλώσεων του συστήματος.
Έκρινε ως αυτονόητη προτεραιότητα την ενίσχυση της δημόσιας χρηματοδότησης με την ταυτόχρονη επίλυση βασικών δομικών προβλημάτων, όπως είναι το υπέρογκο ύψος των υποχρεωτικών επιστροφών.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανεξέλεγκτη αύξηση των υποχρεωτικών επιστροφών που ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για την επιβίωση και ανάπτυξη των επιχειρήσεων του κλάδου και τον έχουν καταστήσει στην ουσία “συγχρηματοδότη” της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ υπογράμμισε στην ανάγκη να προχωρήσουν και οι σημαντικές δομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται το σύστημα. Μεταξύ άλλων, ξεχώρισε τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα μητρώα ασθενών, τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, την επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία, τους κλειστούς προϋπολογισμούς, την ταχύτερη πρόσβαση των ασθενών στην φαρμακευτική καινοτομία, η οποία θα μπορούσε να εξασφαλιστεί μέσα από τη δημιουργία ενός Ταμείου Φαρμακευτικής Καινοτομίας.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Πασχάλης Αποστολίδης: Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Abbvie Pharmaceutical Ελλάδας και Κύπρου