Με ένα μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα επικοινωνιακό σλόγκαν: «Προστατέψετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα όταν δεν θα βρίσκεστε πλέον μαζί τους με το πρόγραμμα ασφάλισης ζωής, Εξασφάλιση Οικογένειας» ασφαλιστική εταιρεία επιχειρεί να καθιερώσει τον θεσμό της Ασφάλισης Κηδείας στην Ελλάδα, προκαλώντας ωστόσο σωρεία αντιδράσεων στους χρήστες των social media.
Το «καινοτόμο» ασφαλιστικό πρόγραμμα που εισβάλει δυναμικά το τελευταίο διάστημα στα social media υπόσχεται «15.000 ευρώ μετρητά σε 24 ώρες από την έγκριση των απαραίτητων εγγράφων». Η Ασφάλιση Κηδείας, που έρχεται από την 4Life Direct στη χώρα μας από το μακρινό Γιβραλτάρ, ενδυναμώνει συνεχώς την παρουσία της μέσω προωθητικού marketing σε Facebook, Instagram κ.α. προσφέροντας… «λύσεις» για την πιο δύσκολη στιγμή!
Οι αδυναμίες που αποτυπώνονται στην ασφαλιστική αγορά και ιδιαίτερα στα προγράμματα Υγείας, δημιουργούν νέα πεδία «δράσης», με ελκυστικές αποδόσεις για τους υποψήφιους καταναλωτές. Η κατηγορία κρίνεται ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις προθέσεις των διοικούντων της ασφαλιστικής, οι οποίοι υπο-στηρίζουν μέσω προσωπικής έκθεσης το θέμα σε prime time ζώνη μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών και την παραδοσιακή μορφή της διαφήμισης.
Οικονομικές υποχρεώσεις
Πράγματι, ο θάνατος εκτός από μεγάλη θλίψη που προκαλεί σε συγγενείς και φίλους του προσώπου που «φεύγει» μεταφράζεται και σε μια σειρά οικονομικών υποχρεώσεων. Για παράδειγμα, στην πρωτεύουσα το κόστος κηδείας δύσκολα κυμαίνεται κάτω από τα 1.000 ευρώ και συνήθως αφορά τα βασικά, δηλαδή μόνο τα έξοδα τελετής.
Ακόμα μεγαλύτερο είναι το κόστος εάν δηλαδή πρέπει να γίνει επαναπατρισμός της σωρού ή εάν ο θανών επιθυμούσε καύση και όχι ταφή. Αυτά τα έξοδα, που για πολλά νοικοκυριά αποδεικνύονται δυσβάσταχτα έρχονται να καλύψουν οι ασφαλιστικές με ειδικά προγράμματα, προσφέροντας ειδικά «πακέτα κηδείας».
Την ίδια μάλιστα στιγμή, τα Ασφαλιστικά Ταμεία μολονότι προσφέρουν αποζημιώσεις για έξοδα κηδείας, τα χρήματα που δίνουν συνήθως δεν καλύπτουν το κόστος –κυμαίνονται μεταξύ 500 και 900 ευρώ ανάλογα με το Ταμείο– και εκταμιεύονται πολύ αργότερα της κηδείας.
Οι αποδόσεις
Φυσικά, το κόστος των συγκεκριμένων ασφαλίσεων εξαρτάται από το κεφάλαιο που θα λάβουν οι δικαιούχοι σε περίπτωση θανάτου και συνήθως κυμαίνεται από 1.500 έως 15.000 ευρώ.
Οι κλιμακούμενες αποδόσεις αφορούν περιπτώσεις όπου κάποιος μπορεί να επιθυμεί εξασφάλιση των εξόδων κηδείας αλλά και τους φόρους κληρονομιάς. Ταυτόχρονα, μπορεί ο υποψήφιος πελάτης αυτών των προγραμμάτων να επιθυμεί εξασφάλιση -για παράδειγμα- των σπουδών των παιδιών του ή τα έξοδα τους μέχρι να ενηλικιωθούν οπότε το κεφάλαιο και τα ασφάλιστρα αυξάνονται σημαντικά.
Τα προγράμματα «Εξασφάλιση Οικογένειας» καλύπτουν την απώλεια ζωής από οποιασδήποτε φύσεως ασθένεια μετά την πάροδο των πρώτων έξι μηνών από τη σύναψη της ασφάλισης.
Εάν παρόλα αυτά, κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών επέλθει η απώλεια ζωής από ασθένεια, οι δικαιούχοι λαμβάνουν το 110% των ασφαλίστρων που θα έχουν καταβάλει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Συνήθως, δεν απαιτούνται ιατρικές εξετάσεις όταν υποβάλετε η αίτηση και αφορά ηλικίες 18 έως και 85 ετών.
Ωστόσο, στα ψιλά γράμματα υπάρχουν σχετικές ενημερώσεις που προβλέπουν πως «εάν ακυρώσετε το πρόγραμμα Εξασφάλιση Οικογένειας κατά τα τρία πρώτα έτη, δεν θα λάβετε χρήματα πίσω. Εάν ακυρώσετε το συμβόλαιο μετά από τρία έτη, θα λάβετε το 5% όλων των ασφαλίστρων που έχετε καταβάλει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ανάλογα με τη διάρκεια της ζωής σας, υπάρχει πιθανότητα να πληρώσετε μεγαλύτερο ποσό από την προβλεπόμενη ασφαλιστική παροχή που καταβάλλεται».
Στο εξωτερικό…
Η πρακτική των προγραμμάτων «Ασφάλισης Κηδείας» είναι αρκετά διαδεδομένη στο εξωτερικό εδώ και χρόνια, επιστρέφοντας μεγαλύτερο κεφάλαιο, με υψηλότερα φυσικά κόμιστρα.
Τόσο στην Αμερική όσο και στη Μεγάλη Βρετανία για παράδειγμα, οι πράκτορες παρέχουν επικοινωνούν με απόλυτα φυσιολογικό τρόπο τα πακέτα ασφάλισης, αποτελώντας οικογενειακή απόφαση στις περισσότερες περιπτώσεις.
Μολονότι αφορά ένα θέμα «ταμπού» για τα δικά μας δεδομένα, οι αναλυτικές λεπτομέρειες και οδηγίες προς τους υποψήφιους ενδιαφερόμενους αποτελεί συνήθη πρακτική, καταρτίζοντας ακόμα και εγχειρίδια για το «πώς να επιλέξουν ένα πρόγραμμα κηδείας».
Σε πρόσφατο δημοσίευμα της, η αμερικανική Huffingtonpost παρουσιάζει έναν οδηγό για τους τρεις παράγοντες που πρέπει να εξετάσει κάποιος στα ασφάλιστρα ζωής. Μεταξύ άλλων, προσδιορίζει το κόστος κηδείας στα 10.000 δολ., κάνοντας λόγω για δυσβάσταχτο ποσό που «σίγουρα δεν θέλετε να επωμιστούν τα αγαπημένα σας πρόσωπα».
Παροχές προγραμμάτων
Στις παροχές των προγραμμάτων προβλέπονται τα μελλοντικά έξοδα κολεγίων για τα παιδιά (εφόσον φυσικά υπάρχουν), κάλυψη οφειλών προς τρίτους (όπως υποθήκη, φοιτητικό δάνειο, δάνειο αυτοκινήτων, κ.λπ.) και οικονομικές καλύψεις για περιπτώσεις μεταβίβασης κληρονομιάς.
Όσο τρομακτικό ή μακάβριο κι αν ακούγεται, τα ζητήματα οφειλών και εξόδων που αφορούν τη μετά θάνατο ζωή, προσελκύουν ολοένα και περισσότερο «συνειδητοποιημένους» ή «τακτοποιημένους» ανθρώπους, εξετάζοντας ακόμα κι αυτό το σενάριο.