Η Apivita σε συνεργασία με τους Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς Άγονη Γραμμή Γόνιμη και New Wrinkle δημιούργησε τη σειρά προϊόντων περιποίησης σώματος Pindos Wild Herbs ειδικά σχεδιασμένη για να υποστηρίξει ένα σημαντικό σκοπό, τα εκπαιδευτικά προγράμματα Οικολογικού Αλφαβητισμού για τα παιδιά και τους νέους της Πίνδου.
To Pindos Wild Herbs γεννήθηκε στα Βουνά της Πίνδου και συγκεκριμένα στο χωριό Βωβούσα, που ανήκει στο Ζαγόρι και βρίσκεται εντός και υπό την προστασία της ζώνης NATURA 2000 και του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.
Το πρόγραμμα Pindos Wild Herbs είναι σχεδιασμένο για τα παιδιά των νομών Ιωαννίνων και Γρεβενών και χρηματοδοτείται από το σύνολο των κερδών των προϊόντων περιποίησης σώματος της Apivita με άγρια βότανα της Πίνδου. Είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα που θα ξεκινήσει στα σχολεία το Φεβρουάριο του 2018 και φιλοδοξούμε ότι κάνει τη διαφορά τόσο σε επιχειρηματικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.
Στη Συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018, στο The Apivita Experience Store, έγινε η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος για τον Οικολογικό Αλφαβητισμό, το οποίο περιλαμβάνει την συμμετοχή 520 μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε 25 σχολεία των νομών Ιωαννίνων και Γρεβενών.
Μέσω των προγραμμάτων αυτών, τα παιδιά και οι νέοι των χωριών των Νομών Ιωαννίνων και Γρεβενών, θα μάθουν πώς μπορούν να συνδέσουν τη φύση, τη μοναδική βιοποικιλότητα της περιοχής τους και τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά με υγιή, αειφόρο και καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Σκοπός είναι να ξεκινήσει μια αλλαγή στα χωριά της Πίνδου, μια «ευαίσθητη» περιοχή που έχει πληγεί έντονα από την οικονομική κρίση, από ανθρώπους που ζουν εκεί και θα εργαστούν εκεί, αναπτύσσοντας με υγιή και αειφόρο τρόπο τον τόπο καταγωγής και παραμονής τους. Από τον τόπο τους, για τον τόπο τους.
Ειδικός σχεδιασμός
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιάστηκε ειδικά για το εγχείρημα αυτό, από την Άγονη Γραμμή Γόνιμη και τη New Wrinkle, ενώ οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που θα το εφαρμόσουν στα σχολεία, εκπαιδεύτηκαν στο Ινστιτούτο Embercombe, που εξειδικεύεται σε προγράμματα οικολογικού αλφαβητισμού στη Μεγάλη Βρετανία https://embercombe.org .
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκλεκτοί καλεσμένοι, μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Δημήτρης Μπαξεβανάκης, ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννης Μπαλάφας, ο κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, βουλευτής Ιωαννίνων , η κα. Γιούλα Μητροκώστα, Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, ο κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, Βουλευτής Αχαΐας, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων και εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Τη Συνέντευξη Τύπου προλόγισε ο πρόεδρος της Apivita, κ. Νίκος Κουτσιανάς, τονίζοντας ότι «η Apivita είναι μια αυθεντική εταιρεία με Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και το όραμά της είναι να αναπτύσσεται ως οργανισμός µε ηθικό, περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο, αφήνοντας κληρονομιά για τις επόμενες γενιές το εύ και αεί επιχειρείν, καινοτομείν, δημιουργείν. Για εμάς το Pindos Wild Herbs αποτελεί εξαίρετο παράδειγμα Κοινωνικής Υπευθυνότητας στη χώρα μας».
Τέλος, παρότρυνε το κοινό να στηρίξει την προσπάθεια αυτή, γιατί με τη συνεισφορά όλων στο μέλλον θα μπορέσει να επεκταθεί και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Πρεσβευτής αυτής της προσπάθειας είναι ο καθένας από εμάς που αγοράζει ένα προϊόν Pindos, συμμετέχοντας ενεργά στην αειφόρο αυτή προσπάθεια.
Ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Δημήτρης Μπαξεβανάκης στο χαιρετισμό του έκανε λόγο για μία υπέροχη πρωτοβουλία τονίζοντας ότι «το Υπουργείο Παιδείας στηρίζει με μεγάλη χαρά τις εταιρείες που συνεισφέρουν στην κοινωνία και το περιβάλλον γιατί η κοινωνία έχει ανάγκη την αλλαγή νοοτροπίας και αυτή η αλλαγή ξεκινάει από το σχολείο».
Ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, επαίνεσε το εγχείρημα της Apivita, που αποδεικνύει ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να έχουν κοινωνικό αντίκρυσμα όταν πυρήνας της επιχειρηματικότητας είναι η δημιουργικότητα και όχι η ιδιοτέλεια.
Η Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, κα. Γιούλα Μητροκώστα, ανέφερε πόσο τιμητική είναι η προσπάθεια αυτή για την Ήπειρο,συμπληρώνοντας ότι η Περιφέρεια Ηπείρου είναι αρωγός της πρωτοβουλίας αυτής. Τέλος επεσήμανε τη σημασία της ανάπτυξης οικολογικής συνείδησης στα παιδιά.
Οικολογικός αλφαβητισμός
Εν συνεχεία, ο εμπνευστής του προγράμματος, κ. Θάνος Κουτσιανάς τόνισε ότι «ο Οικολογικός Αλφαβητισμός είναι πολύ σημαντικός σε ένα τόπο με τόσο πλούσια βιοπικοιλότητα που μπορεί να προσφέρει στους νέους ανθρώπους τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα νέο τρόπο να συνομιλούν με τον μαγικό τόπο τους».
Παρόντες ήταν και οι εκπρόσωποι των Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών Άγονη Γραμμή Γόνιμη και New Wrinkle, που εμπλέκονται στο πρόγραμμα, οι οποίοι μίλησαν για τη συμμετοχή τους, το όραμά τους, και την αξία των συνεργιών και συνεργασιών για μια ουσιαστική αλλαγή στην Ελλάδα σήμερα.
Συγκεκριμένα, η Χαρά Μαραντίδου, Αντιπρόεδρος της Άγονης Γραμμής Γόνιμης και υπεύθυνη του προγράμματος, ανέφερε ότι «Με όραμα την ισότιμη πρόσβαση στην έμπνευση που μπορεί να προσφέρει η εκπαίδευση ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής, ταξιδεύουμε στα χωριά της Πίνδου και σχεδιάζουμε δράσεις, που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν όλες τις αισθήσεις μας, να μας φέρουν στην πραγματική επαφή με τη φύση».
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Pindos Wild Herbs και με τα εκπαιδευτικά προγράμματα Οικολογικού Αλφαβητισμού, αλλά και για να ενημερωθείτε αναλυτικά, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος http://eco-literacy.gr/.