Περισσότερο παρά ποτέ, είναι σήμερα επιτακτική η ανάγκη συνδιαμόρφωσης μίας μακροχρόνιας πολιτικής φαρμάκου η οποία θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα αλλά και την προβλεψιμότητα τόσο του συστήματος υγείας όσο και του φαρμακευτικού κλάδου, όπως επισημαίνει στο healthpharma.gr η κ. Έλενα Χουλιάρα, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδας και Κύπρου, υπογραμμίζοντας προς αυτή την κατεύθυνση πως «ο ρόλος του ΣΦΕΕ είναι καθοριστικός και η συνδρομή του απολύτως απαραίτητη».
- Συνέντευξη: Κοσμάς Ζακυνθινός
-
Κυρία Χουλιάρα, κατά γενική ομολογία, ο κλάδος του Φαρμάκου βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη και απαιτητική περίοδο, με τις «πιέσεις» να αυξάνονται τα τελευταία χρόνια. Ποιοι είναι οι λόγοι για αυτό πιστεύετε;
Όντως, τόσο τα συστήματα υγείας όσο και η βιομηχανία φαρμάκου, βρισκόμαστε παγκοσμίως ενώπιον πολλών προκλήσεων, οι οποίες απορρέουν από το δημογραφικό και την ανάγκη για αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία, την ανάγκη για προετοιμασία βιώσιμων αλλά και ανθεκτικών συστημάτων υγείας για πιθανή μελλοντική εμφάνιση νέων κρίσεων, την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής φαρμακευτικής νομοθεσίας, την ανάγκη για ισότιμη και έγκαιρη πρόσβαση στα οφέλη που προσφέρει η ταχεία ανάπτυξη της καινοτομίας.
Στην Ελλάδα, σε όλα τα ανωτέρω προστίθενται η καθυστέρηση στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, η διαχρονικά ανεπαρκής χρηματοδότηση, καθώς και η έλλειψη προβλεψιμότητας.
-
Κατά την άποψή σας, ποιες είναι οι «λύσεις», προκειμένου η αγορά να εξέλθει από αυτό το τέλμα;
Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, είναι επιτακτική η ανάγκη να συνδιαμορφώσουμε μία μακροχρόνια πολιτική φαρμάκου η οποία θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα αλλά και την προβλεψιμότητα τόσο του συστήματος υγείας όσο και του κλάδου μας συνολικά -πολυεθνικής και ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, εξωνοσοκομειακού και νοσοκομειακού φαρμάκου.
Στην προσπάθεια αυτή, απαιτείται στοχευμένη και μεθοδική συνεργασία. Τόσο του κλάδου μας με τους αρμόδιους φορείς που έχουν την ευθύνη των πολιτικών αποφάσεων, όσο και δυναμική συνεργασία και συντονισμό όλων των μελών μας, των εκπροσώπων της φαρμακευτικής βιομηχανίας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος του ΣΦΕΕ είναι καθοριστικός και η συνδρομή του απολύτως απαραίτητη. Γι’ αυτό άλλωστε είμαι αποφασισμένη να συνεχίσω να συμβάλω και προσωπικά προς αυτήν την κατεύθυνση, εφόσον τα μέλη του Συνδέσμου μας μου εμπιστευθούν εκ νέου μία θέση στο Διοικητικό του Συμβούλιο, στις εκλογές της 19ης Απριλίου.
-
Ποιες οι επενδύσεις που πραγματοποιεί η φαρμακευτική σε επίπεδο Έρευνας και Ανάπτυξης παγκοσμίως; Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;
Επενδύουμε σε έρευνα & ανάπτυξη περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο παγκοσμίως, σχεδόν το ¼ του κύκλου εργασιών μας. Το 70% των νέων δραστικών ουσιών μας έχει προέλθει ήδη μέσα από την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και των big data και το 90% των νέων μας φαρμάκων θα είναι φάρμακα ακριβείας.
Στην Ελλάδα, το αποτύπωμα μας είναι ισχυρό και στόχος μας είναι προφανώς να το ενισχύσουμε. Ο προγραμματισμός μας για την τριετία 2023-2025 είναι, εφ’ όσον το περιβάλλον μας το επιτρέψει, να διαθέσουμε στους ασθενείς 11 νέα φάρμακα με 47 ενδείξεις.
Από το 2020 έως σήμερα υλοποιήσαμε 44 Κλινικές Μελέτες και 5 προγράμματα Πρώιμης Πρόσβασης.
-
Το τελευταίο διάστημα «τρέχει» μια αρκετά φιλόδοξη πρωτοβουλία της φαρμακευτικής, το AZ Forest. Τι αφορά;
Είμαστε ένας οργανισμός, που πιστεύουμε ότι η Υγεία των ανθρώπων συνδέεται άρρηκτα με την Υγεία του πλανήτη. Και αυτό το υποστηρίζουμε με κάθε ευκαιρία. Στην πράξη. Το 2023, έχουμε ήδη πετύχει μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 68%, σε σχέση με το 2015. Και συνεχίζουμε προς τον στόχο των μηδενικών εκπομπών ρύπων.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδιάσαμε και υλοποιούμε τη φιλόδοξη πρωτοβουλία AZ Forest στην οποία και αναφέρεστε. Μέσα από αυτήν, η AstraZeneca δεσμεύεται να φυτεύσει και να φροντίσει 200 εκατομμύρια δέντρα σε 6 ηπείρους έως το 2030 σε συνεργασία με ειδικούς, που επικεντρώνονται στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος, την ενίσχυση της τοπικής ανθεκτικότητας στο κλίμα, τη μείωση του κινδύνου φυσικών καταστροφών και την προώθηση της βιοποικιλότητας. Πρόκειται για πρωτοβουλία ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων.
Στην Ελλάδα, με τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης να καθίστανται ολοένα και πιο εμφανείς, έχουμε ευθυγραμμιστεί με τους διεθνείς μας στόχους. Στο πλαίσιο του ανανεωμένου περιβαλλοντικού μας προγράμματός «Προστατεύουμε το Περιβάλλον με… Πράξεις» και με τη συμμετοχή όλων των ανθρώπων της εταιρείας μας, θα φυτέψουμε και θα φροντίσουμε περισσότερα από 30.000 δέντρα σε όλη την Ελλάδα έως το 2030.
Επίσης, ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα λειτουργίας της AstraZeneca -πρωταγωνιστώντας τολμώ να πω σε αυτόν τον τομέα- όλος ο εταιρικός μας στόλος – 230 οχήματα- θα αποτελείται από ηλεκτρικά οχήματα. Για την ακρίβεια, μέσα στο 2024, θα ολοκληρωθεί η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση των οχημάτων μας ενώ ήδη ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση 42 φορτιστών στα γραφεία μας.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Έλενα Χουλιάρα