Στην απόκτηση της ImmunoGen προχωρά η φαρμακευτική επιχείρηση AbbVie, καταβάλλοντας 10,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιο της έναν παραγωγό πολλά υποσχόμενων θεραπειών για τον καρκίνο.
- Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
Η ImmunoGen ειδικεύεται στην ανάπτυξη φαρμάκων κατά του καρκίνου με τη χρήση της τεχνολογίας των αντισωμάτων (ADCs, αντισώματα-συζεύγματα φαρμάκων), τα οποία αξιοποιούνται για να αντιμετωπίσουν στοχευμένα τα καρκινογόνα κύτταρα, δίχως να επηρεάζονται τα υγιή. Ο κλάδος της βιοτεχνολογίας θεωρείται ένας από τους πλέον ανερχόμενους στον ευρύτερο φαρμακευτικό κλάδο, με ισχυρές μάλιστα προοπτικές κερδοφορίας.
Με τη συμφωνία, ο φαρμακευτικός κολοσσός AbbVie κάνει ένα ουσιαστικό βήμα για να κλείσει το «χάσμα» από την απώλεια της αποκλειστικότητας του Humira, «ενσωματώνοντας τη δυνητικά πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων νέα θεραπεία ADCs της ImmunoGen», όπως δήλωσε ο αναλυτής της BMO Capital Markets, Evan Seigerman.
Σύμφωνα με το Reuters, το ενδιαφέρον για τους παραγωγούς θεραπειών ADC έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Η Pfizer πέρυσι προχώρησε στην εξαγορά της Seagen, που θεωρείται εκ των πρωτοπόρων στον τομέα των εν λόγω αντικαρκινικών παραγόντων, έναντι 43 δισ. δολαρίων, ενώ πρόσφατα η Merck και η Daiichi Sankyo συμφώνησαν να δαπανήσουν από κοινού 22 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη και εμπορική αξιοποίηση φαρμάκων με την τεχνολογία των ADCs.
Η AbbVie προσέφερε για την απόκτηση της εταιρείας 31,26 δολάρια ανά μετοχή, ήτοι premium ύψους 94,6% σε σχέση με το κλείσιμο της μετοχής την Τετάρτη στα 16,06 δολάρια σε μετρητά. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί από τις αρχές ανταγωνισμού, στα μέσα του 2024.
Η εξαγορά της Mitokinin
Στις αρχές του προηγούμενου μήνα η AbbVie προχώρησε στην εξαγορά της Mitokinin, μιας εταιρείας βιοτεχνολογίας σε στάδιο ανακάλυψης μιας πιθανής θεραπείας για τη νόσο του Πάρκινσον (PD), σε μια συμφωνία αξίας άνω των 650 εκατομμυρίων δολαρίων.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Mitokinin αποκτά πρόσβαση στον τομέα νευροεπιστημών και επιστημονικών ομάδων της AbbVie, καθώς και σε πόρους, για να επιταχύνει το πρόγραμμα PINK1, με στόχο τη διερεύνηση νέων μελετών που επιτρέπουν την ανάπτυξη φαρμάκων.
«Η νόσος του Πάρκινσον εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη, επηρεάζοντας τους ασθενείς, τους φροντιστές και την κοινωνία. Με αυτήν την απόκτηση, είμαστε ενθουσιασμένοι που θα αναπτύξουμε το χαρτοφυλάκιο των νευροεπιστημών μας και θα εξερευνήσουμε μια πιθανή νέα θεραπευτική επιλογή για τη νόσο του Πάρκινσον», όπως δήλωσε ο Jonathon Sedgwick, Ph.D., αντιπρόεδρος και παγκόσμιος επικεφαλής Έρευνας και Ανάπτυξης της AbbVie.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα