ΕπιχειρηματικάΑυλαία στη συνεργασία Novartis με συνδεδεμένη εταιρεία δικηγόρου του Τραμπ

Αυλαία στη συνεργασία Novartis με συνδεδεμένη εταιρεία δικηγόρου του Τραμπ

- Advertisement -

Διέκοψε τη συνεργασία της η φαρμακευτική επιχείρηση Novartis με μια εταιρεία η οποία συνδέεται με τον δικηγόρο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τον Μάικλ Κόεν, διευκρινίζοντας ότι τώρα την θεωρεί λάθος.

Η Novartis, που δεν κατηγορείται για καμία παράνομη δραστηριότητα, κατέβαλε συνολικά το ποσό του 1,2 εκατομμυρίου δολαρίων στις αμερικανική εταιρεία. Ο ειδικός εισαγγελέας που ερευνά την ενδεχόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 την είχε προσεγγίσει πέρσι για να λάβει πληροφορίες για τα χρήματα αυτά.

Σήμερα η φαρμακοβιομηχανία έκανε γνωστό ότι έχει λήξει την ετήσια σύμβαση που είχε υπογράψει τον Φεβρουάριο του 2017 με την εταιρεία του Κόεν, την Essential Consultants. Ο δικηγόρος της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς είχε κατονομάσει νωρίτερα τη Novartis μεταξύ των εταιρειών που μετέφεραν χρήματα στην εταιρεία του Κόεν μέχρι τις αρχές της φετινής χρονιάς.

Η σύμβαση με τον Κόεν είχε υπογραφεί πριν αναλάβει καθήκοντα προέδρου-διευθύνοντος συμβούλου της Novartis ο Βας Ναρασιμχάν, την 1η Φεβρουαρίου φέτος.

“Εκ των υστέρων, θα πρέπει να το θεωρήσουμε σφάλμα” είπε στο πρακτορείο Reuters ένας εκπρόσωπος της εταιρείας, ο Μάικλ Γουίλι, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο Ναρασιμχάν ήταν μεταξύ των προέδρων μεγάλων επιχειρήσεων που δείπνησαν με τον Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, στην Ελβετία.

Τον Φεβρουάριο του 2017 η Novartis υπέγραψε τη μονοετή συμφωνία με την εταιρεία συμβούλων Essential Consultants η οποία, σύμφωνα με την ελβετική φαρμακοβιομηχανία, είχε στο επίκεντρό της την αμερικανική πολιτική υγειονομικής περίθαλψης. Με βάση τη σύμβαση αυτή, η Novartis κατέβαλε μηνιαίως 100.000 δολάρια, αν και οι προμήθειες από τα τραπεζικά εμβάσματα μείωναν ελαφρώς αυτό το ποσό.

Η Novartis υπογράμμισε ότι συνεργάστηκε με την Essential Consultants την εποχή που πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλός της ήταν ο Τζο Χιμένες, προσθέτοντας: “Ο Δρ. Ναρασιμχάν δεν είχε ουδεμία ανάμιξη”.

Ο Μάικλ Αβενάτι, ο δικηγόρος της Ντάνιελς, σε συνεντεύξεις που παραχώρησε στα τηλεοπτικά δίκτυα ABC και MSNBC, απέφυγε να διευκρινίσει πώς έλαβε τις πληροφορίες για τις πληρωμές αυτές. Είπε όμως ότι χρήματα στην εταιρεία του Κόεν έδιναν επίσης η AT&T και η Korea Aerospace Industries Ltd. Ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ επικοινώνησε πέρσι με τη Novartis για πληροφορίες σχετικές με τη σύμβασή της με την Essential Consultants. Η ελβετική εταιρεία “συνεργάστηκε πλήρως (…) και παρείχε όλες τις πληροφορίες που ζητήθηκαν” και πλέον “θεωρεί το θέμα λήξαν”, πρόσθεσε στην ανακοίνωσή της.

Ο Αβενάτι εξέφρασε απορίες για το έργο της εταιρείας του Κόεν και τη συνεργασία της με τη Novartis, λέγοντας χαρακτηριστικά στο MSNBC ότι είναι αδιευκρίνιστο τι είδους τεχνογνωσία θα μπορούσε να προσφέρει ο δικηγόρος του Τραμπ σε μια εταιρεία-κολοσσό στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ