Το άγχος είναι μια φυσιολογική αντίδραση στις καθημερινές πιέσεις, αλλά μπορεί να γίνει ανθυγιεινό όταν διαταράσσει την ζωή ενός ατόμου
Υπάρχει η πεποίθηση ότι το γκριζάρισμα των μαλλιών είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό ζήτημα χρόνου και ηλικίας. Αρκεί να σκεφτεί ότι όπως έχει λεχθεί, τα μαλλιά της Μαρίας Αντουανέτας άσπρισαν σε ένα μόνο βράδυ μόλις έμαθε για την εκτέλεσή της.
Η επιστήμη έρχεται για να δεχθεί την πιθανότητα ότι ορισμένοι παράγοντες συμπεριλαμβανομένου του στρες μπορεί να επιταχύνουν την αλλαγή χρώματος των μαλλιών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, το άγχος είναι μια φυσιολογική αντίδραση στις καθημερινές πιέσεις, αλλά μπορεί να γίνει ανθυγιεινό όταν διαταράσσει την ζωή ενός ατόμου, σύμφωνα με το livescience.com.
Τα γονίδια
Το άγχος δεν είναι η κύρια αιτία του γκριζαρίσματος – τα γονίδια υπαγορεύουν σε μεγάλο βαθμό πότε γκριζάρουν οι άνθρωποι – αλλά «το άγχος μπορεί να επιταχύνει» τη διαδικασία, σημειώνει ο Ντέιβιντ Κινκσλεϊ, ερευνητής στην τριχόπτωση και πρόεδρος της Παγκόσμιας Εταιρείας Τριχολογίας.
Ακόμη και το έμμεσο στρες, όπως ο υποσιτισμός, τα προβλήματα του θυρεοειδούς, η ορμονική ανισορροπία και η αναιμία, μπορεί να επηρεάσουν τη μελάγχρωση των μαλλιών, είπε.
Στα ποντίκια, το στρες μπορεί να εξαντλήσει τα κύτταρα μελάγχρωσης της τρίχας γνωστά ως μελανοκύτταρα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2020 στο περιοδικό Nature .Τα μελανοκύτταρα παράγονται από βλαστοκύτταρα που ζουν στους θύλακες των τριχών.
Όταν στη μελέτη, οι ερευνητές υπέβαλαν τα ποντίκια σε μια στρεσογόνα διαδικασία διαπίστωσαν ότι η κορτικοστερόνη (το ισοδύναμο των τρωκτικών με την ορμόνη του στρες κορτιζόλη) και η νορεπινεφρίνη (ένας νευροδιαβιβαστής και ορμόνη) πλημμύρισαν τα θυλάκια των τριχών και η γούνα – έχασε το χρώμα της.
Επίσης μια μελέτη του 2021 στο περιοδικό eLifeδιαπίστωσε ότι το στρες μπορεί επίσης να προκαλέσει γκριζάρισμα των μαλλιών στους ανθρώπους -ωστόσο, σημείωνε ότι αλλαγή δεν είναι πάντα μόνιμη.
Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες με μερικές γκρίζες τρίχες να καταγράψουν τις εμπειρίες και τα επίπεδα άγχους τους τους τελευταίους μήνες. Διαπίστωσαν ότι οι αγχωτικές εμπειρίες όπως η απώλεια εργασίας συνδέονταν με το γκριζάρισμα. Ωστόσο, η αφαίρεση του στρεσογόνου παράγοντα θα μπορούσε να αντιστρέψει το γκριζάρισμα.
Λευκές τρίχες
«Υπήρχε ένα άτομο που πήγε διακοπές και λευκές τρίχες στο κεφάλι αυτού του ατόμου επανήλθαν στο σκοτάδι κατά τη διάρκεια των διακοπών», είπε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Μάρτιν Πίκαρντ.
Σαφώς περισσότερο από ό,τι η γενετική καθορίζει πότε μια τρίχα γίνεται γκρίζα, είπε ο Πίκαρντ σημειώνοντας ότι οι άνθρωποι μπορεί να γκριζάρουν, από τα 30 χρόνια τους μέχρι τα 80. «Λοιπόν, γιατί κάποιοι γκριζάρουν νωρίτερα και κάποιοι αργότερα;», αναρωτήθηκε, σημειώνοντας ότι τα βλαστοκύτταρα των μελανοκυττάρων γίνονται πιο ευάλωτα καθώς γερνούν, ενώ το πρόσθετο άγχος δυνητικά μπορεί να επιταχύνει το γκριζάρισμα.
Οι συγγραφείς της μελέτης υποστήριξαν ότι το γκριζάρισμα, μπορεί να αναστραφεί εάν είναι πρόσφατο. Αλλά, για κάποιον που έχει γκρίζα μαλλιά για χρόνια, η αφαίρεση του στρες είναι απίθανο να επαναφέρει το αρχικό χρώμα της τρίχας.
Σύμφωνα με τον Κινκσλεϊ, δεν είναι συχνό το φαινόμενο τα μαλλιά να ανακτούν τη χρωστική τους ουσία. Αντίθετα, το γκριζάρισμα είναι επίσης πιο συχνό σε ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία για πάθηση τριχόπτωσης, παρά σε άτομα που γκριζάρουν κανονικά, είπε.
Το βασικό μήνυμα παραμένει. «Όσα βιώνουμε έχει αντίκτυπο σε πράγματα που δεν πιστεύαμε, όπως το γκριζάρισμα των μαλλιών», είπε ο Πίκαρντ.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα