Δύο γυναίκες, πανομοιότυπα δίδυμα, συμμετείχαν σε ένα… πείραμα. Η μία κάνει μπότοξ εδώ και 20 χρόνια η άλλη όχι και ο γιατρός καταγράφει περιοδικά τις αλλαγές στο πρόσωπό τους. Ποιας το δέρμα δείχνει καλύτερο;
Η μια από τις δίδυμες υποβαλλόταν συνεχώς σε Botox, δύο με τρεις φορές το χρόνο, ενώ η άλλη έκανε τις… μαγικές ενέσεις μόνο κάποιες φορές, αφήνοντας τη φύση να κάνει τον κύκλο της.
Φωτογραφήθηκαν σε ηλικία 38 ετών και σε ηλικία 44 ετών.
Αυτή η μοναδική μελέτη πανομοιότυπων διδύμων δίνει ένα από τα πιο ξεκάθαρα παραδείγματα για το πώς οι ενέσεις αλλάζουν την εμφάνιση του προσώπου κάποιου.
Ενας γιατρός του Μπέβερλι Χιλς ανέλαβε να καταγράφει τις αλλαγές στα πρόσωπά τους, και να συγκρίνει τις διαφορές τους σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα.
Φωτογραφήθηκαν για πρώτη φορά το 2006 σε ηλικία 38 ετών. Εκείνη τη στιγμή, η μία από τις δίδυμες είχε υποβληθεί σε τουλάχιστον 26 ενέσεις Botox κατά τη διάρκεια των 13 προηγούμενων ετών και η άλλη είχε κάνει μόνο μερικές ενέσεις.
Η δίδυμη που έκανε τακτικά botox είχε αισθητά πιο λείο δέρμα, με πιο επιφανειακές ρυτίδες στο πρόσωπό της.
Η αδελφή της, εν τω μεταξύ, είχε βαθύτερες ρυτίδες στο μέτωπο και πιο εμφανή τα σημάδια του χρόνου στα μάτια όταν χαμογελούσε σε σύγκριση με τη δίδυμη αδελφή της που είχε κάνει botox.
Στη συνέχεια, τις φωτογράφησαν ξανά σε ηλικία 44 ετών, το 2012. Η μία από τις δύο έκανε πλέον 19 χρόνια botox.
Μέχρι τότε η δίδυμη χωρίς Botox είχε εμφανώς πιο πρησμένο πρόσωπο και πιο φαρδύ σαγόνι – αν και δεν είναι σαφές αν αυτό συνδέεται με τα botox που δεν έκανε.
Του 2012, και οι δύο δίδυμες δήλωσαν ότι χρησιμοποιούσαν σταθερά αντηλιακό, αποκλείοντας την πιθανότητα οι ρυτίδες να είχαν προκληθεί από τη μακροχρόνια έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.
Καμία από τις δύο δεν χρησιμοποιούσε ρετινόλη για τις ρυτίδες και ζούσαν ως επί το πλείστον υγιή ζωή.
Ζούσαν βέβαια σε διαφορετικές πλευρές του κόσμου με σημαντικά διαφορετικά επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας.
Η δίδυμη που δεν έκανε botox και είχε τις περισσότερες ρυτίδες διέμενε στο Μόναχο, όπου ο μέσος δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας είναι χαμηλότερος σε σύγκριση με το Λος Άντζελες, όπου έμενε η δίδυμη που έκανε botox.
Ο Δρ William Binder υποστήριξε ότι είναι πιθανό η επί χρόνια χρήση botox όχι απλά να αποτρέπει τον μυ να συσπά αλλά και να έχει αλλάξει τον σχετικό μηχανισμό.
«Με τη μακροχρόνια θεραπεία, ο ασθενής μπορεί να συνηθίσει να έχει ελάχιστη, αν όχι καθόλου, ανάγκη ή ικανότητα να συσπάσει τον μυ και μπορεί τελικά να “μάθει” να αποφεύγει ακόμη και να προσπαθεί να τον συσπάσει», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι με αυτόν τον τρόπο ενδεχομένως να ευνοείται και η δερματική αυτο-ανανέωση.
Οι ρυτίδες σχηματίζονται όταν οι μύες του προσώπου συστέλλονται. Ταυτόχρονα, η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, πρωτεϊνών που παρέχουν δομή και ελαστικότητα στο δέρμα, μειώνεται με την ηλικία.
Το δέρμα γίνεται λεπτότερο, ξηρότερο και λιγότερο ικανό να διατηρήσει το σχήμα του, οδηγώντας στο σχηματισμό ρυτίδων.
Τα αρνητικά του botox
Οι ενέσεις μπορεί να προκαλέσουν μώλωπες, πρήξιμο και ερυθρότητα στο σημείο όπου έγινε η ένεση με τη βελόνα. Και το πρόσωπο μπορεί να αποκτήσει μια παγωμένη όψη, ενώ μπορεί επίσης να προκληθεί πτώση φρυδιών ή βλεφάρων.
Οι πιο σοβαρές αντιδράσεις στο botox περιλαμβάνουν αναφυλαξία, δύσπνοια, πονοκέφαλο, ακόμη και συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα