ΑΡΘΡΑ«Say OXI to glyphosate in Greece» - Πολίτες κατά του αμφιλεγόμενου ζιζανιοκτόνου

«Say OXI to glyphosate in Greece» – Πολίτες κατά του αμφιλεγόμενου ζιζανιοκτόνου

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Εκστρατεία για τη συλλογή υπογραφών που θα επιχειρήσει να αντικρούσει την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιχειρεί ομάδα πολιτών, ζητώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας του αμφιλεγόμενου ζιζανιοκτόνου Roundup της Monsanto στην Ελλάδα.
Με κεντρικό σύνθημα «Say OXI to glyphosate in Greece» ομάδα κλικ-ακτιβιστών προχωρούν στη διάδοση της πρωτοβουλίας μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Avaaz -το παγκόσμιο κίνημα που φέρνει τη «φωνή» των πολιτών στο επίκεντρο των πολιτικών αποφάσεων- μετά την έγκριση για επιπλέον 5 χρόνια κυκλοφορίας του ύποπτου για καρκινογενέσεις ζιζανιοκτόνου.
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, που δημοσιεύθηκε στον διαδικτυακό τόπο Διαύγεια και υπογράφει η Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής – τμήμα Φυτοπροστατευτικών προϊόντων, η άδεια διάθεσης στην αγορά του συγκεκριμένου προϊόντος χορηγείται από τις 06/3/2018 έως και την 15/12/2023.
Η γλυφοσάτη, βασικό συστατικό του ζιζανιοκτόνου, είναι σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Έρευνας για τον Καρκίνο (ΙARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας «πιθανότατα καρκινογόνος» και παρόλα αυτά το προϊόν κυκλοφορεί κανονικά.

«Η μεταβατική κυβέρνηση της Γερμανίας αποφάσισε να αλλάξει την στάση του Βερολίνου απέναντι στην χρήση της γλυφοσάτης από ουδέτερη σε θετική, ικανοποιώντας έτσι τις ανάγκες των οικονομικών συμφερόντων», όπως δήλωνε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT.
Μάλιστα, σε ανακοίνωση είχε εκδώσει ο Στέλιος Κούλογλου σημείωνε πως «η γλυφοσάτη είναι το πιο διαδομένο ζιζανιοκτόνο του πλανήτη, και αποτελεί βασικό προϊόν της Monsanto, η οποία τελεί υπό εξαγορά από την γερμανική φαρμακευτική εταιρεία Bayer. H χρήση της έχει αποδειχθεί επιβλαβής τόσο για την ανθρώπινη υγεία καθώς σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου, όσο και για το περιβάλλον, διότι επηρεάζει την βιοποικιλότητα».

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τη μελέτη του Γάλλου καθηγητή μοριακής βιολογίας Ζιλ Ερίκ Σεραλινί του Πανεπιστημίου της Καέν, που μίλησε τον περσινό Απρίλιο στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, η μελέτη του ζιζανιοκτόνου Roundup παρείχε ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, σημάδια τοξικότητας στα νεφρά και στο ήπαρ και πρόωρο θάνατο. Η έρευνά του επικροτήθηκε, αλλά επίσης δέχθηκε κριτικές από κάποιους άλλους επιστήμονες και επιστημονικούς φορείς ότι δεν πληρούσε τις αναγκαίες προδιαγραφές.
Ο 57χρονος Γαλλο-αλγερινός επιστήμονας, που συνδυάζει την επιστημονική δραστηριότητα του με τον ακτιβισμό και έχει υπάρξει σύμβουλος της EFSA και της γαλλικής κυβέρνησης, έχει ιδρύσει την «Επιτροπή Έρευνας και Ανεξάρτητης Πληροφόρησης για τη Γενετική Μηχανική» (CRIIGEN), της οποίας σήμερα είναι πρόεδρος. Έχει υπάρξει σύμβουλος των γαλλικών υπουργείων Γεωργίας και Περιβάλλοντος, ενώ έχει συνεργασθεί επίσης με τη Greenpeace.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ