- Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
Με κόστος 6 χιλ. ευρώ, δίχως λίστες αναμονής, ταξιδιωτικές περιηγήσεις και εγγυημένα -όπως τονίζει- αποτελέσματα, το πρόγραμμα tour n’ cure εισέρχεται στην Ελλάδα «στοχεύοντας» δυναμικά στους 100.000 και πλέον ασθενείς με ηπατίτιδα C της χώρα μας.
Ξεναγήσεις, θεραπεία, μεταφορικά, πολυτελής διαμονή και πλήρης διατροφή συνθέτουν τα βασικά χαρακτηριστικά του «πακέτου» 7 ημέρων στην Αίγυπτο για τους… «βιαστικούς» που αναζητούν θεραπεία δίχως τις χρονοβόρες διαδικασίες που προβλέπει το πρωτόκολλο του υπουργείου Υγείας, μέσω ΕΟΠΥΥ, στη χώρα μας.
Η εξάλειψη της ηπατίτιδας C θεωρείται ότι είναι πλέον δυνατή λόγω των πρόσφατων θεραπευτικών εξελίξεων, που μετέτρεψαν την HCV λοίμωξη σε ιάσιμη νόσο για την πλειονότητα των περιπτώσεων – τα ποσοστά ίασης σε ατομικό επίπεδο έχουν εξελιχθεί από <10% το 1991 (με την πρώτη εγκεκριμένη θεραπεία για την ηπατίτιδα C, την ιντερφερόνη) σε >95% το 2017 και παράλληλα το ποσοστό των διαγνωσμένων ασθενών που μπορούν ή επιθυμούν να λάβουν τη θεραπεία αυξήθηκε από περίπου 50% σε σχεδόν 100%.
Το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα tour n’cure ξεκίνησε το 2016 στοχεύοντας στην προσέλκυση ασθενών εξαιτίας του ρυθμιστικού κενού και καθυστερήσεων που επικρατεί σε αρκετές χώρες παγκοσμίως, προσελκύοντας ασθενείς από όλο τον κόσμο.
Όπως εξηγεί στο healthpharma.gr ο Dr Sherif Fouda, Medical Director του προγράμματος tour n’cure, στην Αίγυπτο έχουν ήδη θεραπευτεί περίπου 1 εκατομμύριο ασθενείς με ηπατίτιδα C σε μόλις έναν χρόνο, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναγνωρίζει τη θεραπευτική υπεροχή – ανταπόκριση των προγραμμάτων που αναπτύσσει η χώρα.
Στην τιμή θεραπείας, που παραμένει εξαιρετικά δελεαστική, περιλαμβάνεται και η ξενάγηση στα δημοφιλή μέρη της Αιγύπτου, η πλήρης διατροφή και διαμονή 7 ημερών σε 5άστερο ξενοδοχείο και τα μεταφορικά του έξοδα.
Σύμφωνα με τον Dr Sherif Fouda, ο ενδιαφερόμενος ασθενής μεταφέρεται από την πρώτη κιόλας ημέρα στο νοσοκομείο για τη λήψη ιστορικού του και στη συνέχεια μεταφέρεται στο ακτινολογικό κέντρο για υπερηχογράφημα. Οι εξετάσεις αφορούν τον ιικό γονότυπο, εξέταση PCR, βιοψία ήπατος, ελαστογραφία ήπατος (Fibroscan), αξιολόγηση ηπατικής βλάβης με εξετάσεις αίματος.
Τη δεύτερη ημέρα, ο ασθενής έρχεται σε επαφή σε προγραμματισμένο ραντεβού με έναν από τους διεθνώς αναγνωρισμένους συνεργαζόμενους Ηπατολόγους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Μαζί με την ιατρική ομάδα, γίνεται η αξιολόγηση της κατάστασης του ασθενούς σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων και συνταγογραφείται το πρωτόκολλο της θεραπείας.
Τα γενόσημα
Με τη συνταγή, ο γιατρός παρέχει στον ασθενή τον πλήρη κύκλο θεραπευτικής δοσολογίας, με σαφείς οδηγίες λήψης και διάρκειας των φαρμάκων.
Τα σκευάσματα που παρέχονται είναι γενόσημα επώνυμων φαρμάκων και αφορούν τα:
• Gratisovir 400 mg – γενόσημο του Sovaldi της Gilead Sciences International
• Daktavira 60 mg – γενόσημο του Daklinza της Bristol-Myers Squibb
Όπως τονίζει ο Dr Sherif Fouda, το συγκεκριμένο πρωτόκολλο είναι εγκεκριμένο για τη θεραπεία όλων των γονότυπων της ηπατίτιδας C και κατόπιν της ιατρικής γνωμάτευσης χορηγείται στον ασθενή για 12 ή 24 εβδομάδες.
Η sofosbuvir (Sovaldi) αναστέλλει τη δράση ενός ενζύμου του ιού της ηπατίτιδας C, της NS5B RNA-εξαρτώμενης RNA πολυμεράσης, το οποίο είναι απαραίτητο για τον πολλαπλασιασμό του ιού. Η επίδραση της σοφοσμπουβίρης έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή του πολλαπλασιασμού του ιού της ηπατίτιδας C και της μόλυνσης νέων κυττάρων. Η σοφοσμπουβίρη δρα έναντι όλων των γονότυπων του ιού της ηπατίτιδας C.
Ενώ, σύμφωνα με τις ενδείξεις, το Daklinza (daclatasvir) αναστέλλει τη δράση μιας πρωτεΐνης του ιού της ηπατίτιδας C, της «NS5A», η οποία είναι απαραίτητη για τον πολλαπλασιασμό του ιού. Αναστέλλοντας τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη, το φάρμακο σταματά τον πολλαπλασιασμό του ιού της ηπατίτιδας C. Υπάρχουν αρκετοί γονότυποι του ιού της ηπατίτιδας C, η δε ντακλατασβίρη αποδείχθηκε αποτελεσματική έναντι των γονότυπων 1 έως 4.
Ιατρικός Τουρισμός
Στις επόμενες ημέρες ο ασθενής απολαμβάνει ένα οργανωμένο πρόγραμμα περιηγήσεων στα αξιοθέατα της Αιγύπτου, αναμένοντας την 6η ημέρα και καθοριστική της θεραπείας, όπου με μια αιματολογική εξέταση (PCR) αξιολογείται η ανταπόκριση στη θεραπεία.
Την έβδομη ημέρα ο ασθενής λαμβάνει λεπτομερή ιατρική αναφορά και στη συνέχεια επιστρέφει στη χώρα του.