- Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
Με θετικό πρόσημο παρά τις σοβαρές προκλήσεις έκλεισε το 2017 για την πλειοψηφία των βιοφαρμακευτικών επιχειρήσεων, με αρκετές εγκρίσεις φαρμάκων να «ξεκλειδώνουν» στην μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως, τις ΗΠΑ.
«Νικητής» της χρονιάς που πέρασε, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η μελέτη του EP Vantage, ήταν ο φαρμακευτικός κολοσσός AbbVie καθώς κατάφερε να υπερδιπλασιάσει την αξία κεφαλαιοποίησης, φτάνοντας σε αξία στα 154 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο τομέας της ανοσολογίας και συγκεκριμένα το φάρμακο Humira συνέχισαν καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους την ανοδικής του πορεία, επιφέροντας συνολικά 18,47 δισ. δολάρια στα ταμεία της.
Παρόλα αυτά, η χρονιά που πέρασε επισφράγισε ένα ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα για την AbbVie, που αφορά τη συμφωνία με την Amgen στο μέτωπο των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως η Abbvie εξασφαλίζει την «μοναδικότητα» του Humira, με την κυκλοφορία του βιο-ομοειδούς της Amgen να επαναπροσδιορίζεται χρονικά στο 2023.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, το γεγονός λειτουργεί καθοριστικά για τη διείσδυση και ενδυνάμωση της θέσης του Humira, το οποίο θα μπορεί να καταγράφει -για αρκετά ακόμα χρόνια- πωλήσεις άνευ προηγουμένου.
Στην αμέσως επόμενη θέση της Big Pharma κατάταξης της αγοράς, βρίσκεται η AstraZeneca έχοντας στο χαρτοφυλάκιο της την πολλά υποσχόμενη και υπό εξέλιξη κλινική δοκιμή στον τομέα ανοσοογκολογίας, που φέρει τον κωδικό ονομασίας Mystic. Μολονότι τα στοιχεία για την επίτευξη στόχου και επιβίωση των ασθενών της δοκιμής αυτής αναμένονται περί τα τέλη αυτού του έτους, οι επενδυτές φαίνονται σταθερά προσηλωμένοι στο στόχο της φαρμακευτικής.
Στην ίδια, ανοδική, κατεύθυνση βρέθηκε και η Johnson & Johnson, με εμφανίζοντας θετικά αποτελέσματα στη διάρκεια του 2017.
Ο αντίποδας…
Μολονότι το πεδίο ανάπτυξης των βιο-ομοειδών φαρμάκων αποτελεί μια μεγάλη και ενδιαφέρουσα πρόκληση για νέες θεραπείες, το 2017 δεν επέφερε ικανοποιητικά αποτελέσματα για όλες τις εταιρείες.
GlaxoSmithKline, Sanofi και Merck έχασαν το μεγαλύτερο μερίδιο της κεφαλαιοποίησης τους καθώς οι τιμές των μετοχών τους υποχώρησαν. Η αξία των μετοχών της Glaxo μειώθηκε κατά 15%, της Sanofi κατά 7% και 4% για την Merck, σύμφωνα με εκτιμήσεις της μελέτης EP Vantage.