Ροή ΕιδήσεωνΝέο φάρμακο για την πρόληψη και θεραπεία της ημικρανίας

Νέο φάρμακο για την πρόληψη και θεραπεία της ημικρανίας

- Advertisement -

Η ημικρανία «είναι μια πολύ συγκεκριμένη νευρολογική ασθένεια, η οποία επηρεάζει σημαντικά τη ζωή των ανθρώπων που πάσχουν από αυτήν, ωστόσο υπάρχει το παράδοξο ότι πρόκειται για μια παθολογία που είναι αρκετά παρεξηγημένη», εξηγεί ο Jesús Porta-Etessam, επικεφαλής της νευρολογίας στο νοσοκομείο Clínico San Carlos και πρόεδρος της Ισπανικής Εταιρείας Νευρολογίας (SEN).

Η ημικρανία «είναι μια πολύ συγκεκριμένη νευρολογική ασθένεια, η οποία επηρεάζει σημαντικά τη ζωή των ανθρώπων που πάσχουν από αυτήν

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Πρόκειται για μια νευρολογική νόσο που προσβάλλει πάνω από 1.000 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως με επιπολασμό 12% και κυρίως γυναικεία προσβολή, καθώς το 80% των ασθενών είναι γυναίκες μεταξύ 20 και 40 ετών. Πρόκειται για μια παθολογία που προκαλεί μεγάλη αναπηρία και αποτελεί τη δεύτερη αιτία αναπηρίας παγκοσμίως και την πρώτη στις γυναίκες ηλικίας 15 έως 49 ετών.

Παρά τον μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που πάσχουν από αυτή την πάθηση, σχεδόν το 54% των πασχόντων από ημικρανία αναφέρουν ότι δεν έχουν βρει μια χρήσιμη λύση που να τους επιτρέπει να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πάθησης, με το 25% των ασθενών να δηλώνουν ότι δεν έχουν συμβουλευτεί ποτέ γιατρό για την πάθησή τους, καθώς ήταν μια κοινή ασθένεια μεταξύ των μελών της οικογένειάς τους, ενώ οι μισοί εγκατέλειψαν την παρακολούθηση μετά τις πρώτες συμβουλές.

Πώς μπορώ να καταλάβω ότι πρόκειται για ημικρανία;

Οι ασθενείς γνωρίζουν ότι έχουν ημικρανία «από τα κλινικά σημεία», δηλαδή από τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσο, τα οποία είναι πολύ εμφανή. «Το πρώτο σύμπτωμα είναι ένας επεισοδιακός πονοκέφαλος που έχει αρχή και τέλος, είναι συνήθως σφύζων και μερικές φορές καταπιεστικός. Οι ασθενείς συχνά ενοχλούνται από το φως και συχνά επιδεινώνεται με τη δραστηριότητα και είναι μια από τις πιο αναπηρικές ασθένειες», περιγράφει ο Porta.

Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα, αλλά συχνά συνδέεται επίσης με ναυτία. Ένα άλλο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ότι οι ασθενείς, σε ένα ξέσπασμα, δεν ανέχονται ορισμένες μυρωδιές, γεύσεις ή θορύβους.

Είναι πιθανό να εμφανιστεί στην ενήλικη ζωή, αν και δεν είναι φυσιολογικό. «Δεν είναι σύνηθες για έναν ασθενή να αρχίσει να υποφέρει από ημικρανίες μετά την ηλικία των 40 ετών, αν και μπορεί να συμβεί. Είναι φυσιολογικό να αρχίζουν οι ενοχλήσεις από την ηλικία των 12-14 ετών», λέει ο ειδικός νευρολόγος.

Ο ειδικός επισημαίνει στο Cuídateplus ότι «υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που προκαλούν το στίγμα της ημικρανίας στην κοινωνία μας, αφενός το φύλο, καθώς έχει ιδιαίτερα υψηλό επιπολασμό στις γυναίκες, αφετέρου όμως το γεγονός ότι πρόκειται για μια ασθένεια που εκδηλώνεται με κρίση, όταν ο ασθενής δεν έχει πόνο, τείνει να έχει μια υπερκανονική ζωή, δηλαδή καταβάλλει ιδιαίτερη προσπάθεια να κάνει όλα όσα δεν μπορεί να κάνει κατά τη διάρκεια της ημικρανίας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το οικογενειακό, κοινωνικό και εργασιακό του περιβάλλον να τείνει να υποβαθμίζει τη σημασία της ημικρανίας».

Νέες εξελίξεις στη θεραπεία

Η ημικρανία έχει τρεις διαφορετικές θεραπείες, οι περισσότερες από τις οποίες αποσκοπούν στην πρόληψη των κρουσμάτων. Μεταξύ αυτών είναι και αυτές που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. «Είναι σημαντικό να ζει κανείς μια υγιεινή ζωή και αυτό περιλαμβάνει τον καλό ύπνο, την αποφυγή του στρες και την αποφυγή της νηστείας. Μια άλλη θεραπεία είναι αυτή που στοχεύει στην πρόληψη των κρίσεων και πρόκειται για φάρμακα όπως οι β-αναστολείς, οι νευροδιαμορφωτές, οι αναστολείς διαύλων ασβεστίου, τα αντικαταθλιπτικά ή ακόμη και τα αντιυπερτασικά. Το πρόβλημα με πολλά από αυτά είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες, η εξάρτηση ή ακόμη και η πυροδότηση». Όπως λέει ο Porta, «η λήψη πολλών β-αναστολέων για να αποφευχθεί ο πονοκέφαλος μπορεί από μόνη της να προκαλέσει πονοκέφαλο».

«Η ημικρανία είναι μια ευρέως διαδεδομένη ασθένεια στην κοινωνία μας που έχει μεγάλο αντίκτυπο στη ζωή όλων όσων πάσχουν από αυτήν, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών που δεν έχουν δει τις ανάγκες τους να ικανοποιούνται όσον αφορά την προσέγγιση και τη θεραπεία ή που έχουν επιλέξει να διακόψουν τη θεραπεία λόγω έλλειψης αποτελεσμάτων. Δεδομένης αυτής της πραγματικότητας, είναι πολύ σημαντικό για εμάς να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε μια νέα θεραπευτική επιλογή που βελτιώνει τη συμμόρφωση στη θεραπεία και την καθημερινότητα όλων αυτών», λέει ο José Chaves, Ιατρικός Διευθυντής της Pfizer Ισπανίας.

Πρόληψη

Ομοίως, στην περίπτωση της πρόληψης της ημικρανίας, τα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, καθώς μόνο το 3-13% των ασθενών λαμβάνει προληπτική θεραπεία, όταν το 40% των ασθενών με ημικρανία με ή χωρίς αύρα και σχεδόν όλοι οι ασθενείς με χρόνια ημικρανία θα επωφελούνταν από αυτό το είδος θεραπείας.

«Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο στη βελτίωση της κλινικής προσέγγισης και των λύσεων που παρέχουμε στους ασθενείς μας. Η αναζήτηση θεραπευτικών επιλογών για την αντιμετώπιση αυτής της νόσου είναι σημαντική για τους ασθενείς αυτούς, τόσο στην οξεία όσο και στην προληπτική θεραπεία, ώστε να μειωθεί η συχνότητα, η σοβαρότητα και η διάρκεια των κρίσεων», προσθέτει η Porta-Etessam.

Ένα παράδειγμα αυτών των εξελίξεων είναι η νέα θεραπεία Vydura (rimegepant) της Pfizer. «Ενδείκνυται για την οξεία θεραπεία της ημικρανίας με ή χωρίς αύρα σε ενήλικες και για τη θεραπεία της επεισοδιακής ημικρανίας σε ενήλικες με τουλάχιστον τέσσερις κρίσεις ημικρανίας ανά μήνα», λέει ο Porta στο CuídatePlus. Το φάρμακο είναι ανταγωνιστής του υποδοχέα του πεπτιδίου που σχετίζεται με το γονίδιο της καλσιτονίνης και δρα «αναστέλλοντας τη σηματοδότηση του πόνου, την αγγειοδιαστολή χωρίς ενεργό αγγειοσύσπαση και τη νευρογενή φλεγμονή».

Αυτή η νέα θεραπευτική επιλογή «επιτρέπει τη μείωση του πόνου κατά τη διάρκεια των πρώτων 2 ωρών μετά τη χορήγηση με συνεχή ανακούφιση για έως και 48 ώρες χωρίς την ανάγκη λήψης φαρμάκων διάσωσης».

Το φάρμακο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε νοσοκομειακό επίπεδο, για χρόνιες ημικρανίες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ