Όλοι γνωρίζουμε λίγο πολύ τα πραγματικά οφέλη της γυμναστικής για το σώμα, την υγεία και την ψυχολογία μας. Τι συμβαίνει όμως στο σώμα μας όταν δεν γυμναζόμαστε καθόλου για δύο εβδομάδες;

Όλοι γνωρίζουμε λίγο πολύ τα πραγματικά οφέλη της γυμναστικής για το σώμα, την υγεία και την ψυχολογία μας

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ακόμα κι αν είσαι φαν της γυμναστικής, υπάρχουν φορές που νιώθεις ότι έχεις ανάγκη ένα μικρό διάλειμμα από τις προπονήσεις σου. Αλλά ένα μικρό διάλειμμα, πολύ εύκολα μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλο και η 1-2 μέρες ξεκούρασης να γίνουν 8 ή 14 πριν καλά καλά το καταλάβεις.

Σίγουρα η καθιστική ζωή δεν κάνει σε κανέναν καλό και είναι ευρέως γνωστό. Αλλά τι πραγματικά συμβαίνει όταν ένας άνθρωπος αποφασίζει να μην κάνει τίποτα; Να ξεκουραστεί για λίγες εβδομάδες;

Αραγε πόσο λιγότερο υγιής μπορεί να γίνει;

Τα ευρήματα μιας έρευνας έδειξαν ότι δεν χρειάζεται να περάσει πολύς καιρός για να επηρεαστεί η υγεία μας από την αποχή της γυμναστικής.

Μια έρευνα από το πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ βρήκε πως η αποχή 2 εβδομάδων από την τακτική, φυσική δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές του ποσοστού του μυϊκού ιστού, αλλά και σε διαφοροποιήσεις του μεταβολισμού, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πιθανότητες για διαβήτη, καρδιακό επεισόδιο ακόμα και πρόωρο θάνατο.

Οι ερευνητές στην προσπάθειά τους να δουν πώς πραγματικά επηρεάζει την υγεία ενός ενήλικα η αποχή των δύο εβδομάδων, παρακολούθησαν 28 άνδρες και γυναίκες γύρω στα 25 που έκαναν περίπου 10.000 βήματα την ημέρα, κάνοντας τους λιπομέτρηση κ.ά.

Στην συνέχεια έβαλαν τους συμμετέχοντες για 2 εβδομάδες να περπατήσουν περίπου 1.500 βήματα την ημέρα – 80% λιγότερα απ’ότι είχαν συνηθίσει. Ουσιαστικά, κάθονταν 129 λεπτά περισσότερα την ημέρα.

Μετά από 2 εβδομάδες, όπου οι διατροφικές τους συνήθειες δεν άλλαξαν, οι συμμετέχοντες αύξησαν το βάρος τους. Έχασαν μυϊκό ιστό και το συνολικό λίπος του σώματός τους αυξήθηκε. Συγκεκριμένα, γύρω από την περιοχή της κοιλιάς.

Επιπλέον, δεν μπορούσαν να τρέξουν στην ίδια ένταση που έτρεχαν όταν ξεκίνησε η έρευνα. Παρατηρήθηκε μείωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Αύξηση του συσσωρευμένου λίπους στο συκώτι και αύξηση των τριγλυκεριδίων.

Το θετικό όμως ήταν ότι όταν οι συμμετέχοντες επέστρεψαν στην φυσιολογική ζωή τους, τα ποσοστά των μετρήσεων τους επανήλθαν στα αρχικά τους επίπεδα. Μέσα σε 2 εβδομάδες γυμναστικής.

Επομένως η άσκηση, ακόμα και το περπάτημα, κάνει περισσότερο καλό απ΄ όσο φαντάζεσαι…

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα