Στο προσκήνιο το πείραμα humanzee! Υπήρξε το υβρίδιο ανθρώπου-χιμπατζή;

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Τα φώτα της δημοσιότητας βλέπει και πάλι ένα αμφιλεγόμενο πείραμα που πραγματοποιήθηκε εργαστηριακά στις ΗΠΑ πριν από 100 περίπου χρόνια και δημιούργησε το πρώτο ζωντανό υβρίδιο ανθρώπου-χιμπατζή.

Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, ο Gordon Gallup -εξελικτικός ψυχολόγος από το SUNY Albany της Νέας Υόρκης-, ισχυρίζεται ότι πρώην πανεπιστημιακός καθηγητής έχει επιβεβαιώσει πως το επιτυχημένο πείραμα που φέρει την κωδική ονομασία «humanzee» συνέβη πράγματι στο Orange Park της Φλόριντα, τη δεκαετία του 1920.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο Gordon Gallup, διεθνώς αναγνωρισμένος εκπρόσωπος της εξελικτικής ψυχολογίας (evolutionary psychology), της επιστήμης που μελετά τις ψυχολογικές συνέπειες της βιολογικής εξέλιξης του ανθρώπινου είδους, επισημαίνει ότι ένας θηλυκός χιμπατζής γονιμοποιήθηκε τεχνητά με ανθρώπινο σπέρμα και επανατοποθετήθηκε στην μήτρα της προς κύηση.

Βρετανικά μέσα που φιλοξενούν δηλώσεις του επισημαίνουν ότι «η σπερματέγχυση στον θηλυκό χιμπαντζή με ανθρώπινο σπέρμα έγινε από ανώνυμο δότη. Η εγκυμοσύνη ολοκλήρωσε τον κύκλο της και το αποτέλεσμα ήταν η γέννηση του υβριδίου». Ωστόσο,  κατάληξη να θανατωθεί αμέσως μετά τη γέννηση του, από τους «πανικόβλητους επιστήμονες», όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Gordon Gallup δηλώνει μετά βεβαιότητας ότι ο άνθρωπος που του εκμυστηρεύτηκε τις πληροφορίες για το πείραμα είναι απόλυτα αξιόπιστος και πρόκειται για επιστήμονα που εργάστηκε στο Yerkes, προτού το κέντρο έρευνας μεταφερθεί στο Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα των ΗΠΑ, το 1930.

Σύμφωνα με την βρετανική Mirror, τα πλέον πρόσφατα και αξιοσημείωτα παράδειγμα υβριδισμού μεταξύ ανθρώπων και πιθήκων αποτελούν οι προσπάθειες του Ρώσου βιολόγου Ilya Ivanovich Ivanov, ο οποίος πραγματοποίησε μια σειρά γνωστών πειραμάτων στη διάρκεια της δεκαετίας του 1920.

Στα «μυθικά» πειράματα του, είχαν γονιμοποιήσει θηλυκοί χιμπατζήδες με ανθρώπινο σπέρμα, αλλά τελικά κανένα από αυτά τα ζώα δεν έμεινε ποτέ έγκυος.

Η ζωή του Όλιβερ
Ο Gordon Gallup ισχυρίζεται ότι το ανθρώπινο είδος είναι δυνατό να διασταυρωθεί με χιμπατζήδες, αλλά με άλλα είδη πιθήκων, συμπεριλαμβανομένων των γοριλών και του ουρακοτάγκου.

Στο παρελθόν, ένας διαφορετικός χιμπατζής που έπινε καφέ και αλκοόλ, του άρεσαν οι γυναίκες και έγινε πειραματόζωο, δημιούργησε παγκοσμίως ερωτηματικά για τη μίξη ανθρώπινου DNA με πιθήκους.

Το 1958, ο Όλιβερ είχε χαρακτηριστεί ως ανθρωπογενές, λόγω της ασυνήθιστα ανθρώπινης εμφάνισης και συμπεριφοράς του.

Περπατούσε με τα δύο του πόδια, προτιμούσε την παρέα των ανθρώπων και του άρεσαν οι γυναίκες. Τον αποκαλούσαν «υβρίδιο» ανθρώπου και χιμπατζή και ήταν μοναδικός του είδους του.

Γεννήθηκε το 1958 στο Κονγκό, όπου σε ηλικία δύο ετών τον βρήκαν και τον πήραν μαζί τους οι εκπαιδευτές ζώων Φρανκ και Τζάνετ Μπέργκερ. Από νωρίς κατάλαβαν ότι δεν ήταν ένας συνηθισμένος χιμπατζής. Είχε φωτεινά μάτια, μαλακή φωνή, περπατούσε όρθιος εκ του φυσικού του και είχε ανθρώπινες συνήθειες. Κάθε πρωί έπινε καφέ και το βράδυ συνήθιζε να πίνει μαζί τους κοκτέιλ.

Τους βοηθούσε στις δουλειές του σπιτιού, τάιζε τα υπόλοιπα ζώα και χρησιμοποιούσε τα γεωργικά εργαλεία όπως οι άνθρωποι. Δεν είχε μιμητική συμπεριφορά, αλλά χρησιμοποιούσε τη λογική του.

Όπως είχε αποκαλύψει η Τζάνετ, όταν ο Όλιβερ έγινε 16 ετών έδειχνε να ελκύεται από εκείνη και επιθυμούσε να έχουν ερωτική σχέση. Αυτός ήταν ο λόγος που αναγκάστηκε να τον πουλήσει σε έναν δικηγόρο, τον Μάικλ Μίλερ, ο οποίος με την σειρά του τον πούλησε ως έκθεμα σε ένα θεματικό πάρκο της Καλιφόρνιας.

Ο Όλιβερ δεν ήθελε να συνυπάρχει με τους υπόλοιπους χιμπατζήδες και σύντομα οι ιδιαιτερότητές του έγιναν γνωστές στο κοινό. Το 1982 οι Λος Άντζελες Τάιμς δημοσίευσαν ένα άρθρο, στο οποίο χαρακτήριζαν τον Όλιβερ ως τον χαμένο σύνδεσμο του ανθρώπου και του χιμπατζή και τον μετέφεραν σε εργαστήριο για να τον μελετήσουν.

Παρόλο που οι μελέτες έδειξαν ότι είχε 47 χρωμοσώματα όπως οι υπόλοιποι χιμπατζήδες, διαπιστώθηκε ότι είχε κάτι διαφορετικό στον γενετικό του κώδικα.

Ωστόσο, οι επιστήμονες αποφάνθηκαν ότι δεν ήταν υβρίδιο ανθρώπου παρόλο που είχε ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Πέρασε επτά χρόνια της ζωής του σε ένα κλουβί, ώσπου τον μετέφεραν ύστερα από αίτημα φιλοζωικών οργανώσεων στις εγκαταστάσεις του οργανισμού Primarily Primates.

Εκεί έζησε ως το τέλος της ζωής του παρέα με έναν θηλυκό χιμπατζή. Πέθανε το 2012 σε ηλικία 52 ετών.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ