Πρόστιμο άνω των 25 εκατ. δολ. στη Sanofi για υποθέσεις δωροδοκίας

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Πάνω από 25 εκατ. δολ. συμφώνησε να καταβάλει η φαρμακευτική επιχείρηση Sanofi ως πρόστιμο προκειμένου να επιλύσει κατηγορίες σχετικά με δωροδοκίες που αντιμετωπίζουν θυγατρικές της στο Καζακστάν και τη Μέση Ανατολή.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας για την καταπολέμηση δωροδοκίας και διαφθοράς, η Sanofi αποδείχθηκε να καταβάλλει το πρόστιμο, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει τις κατηγορίες για τις υποθέσεις που εμπλέκουν τις θυγατρικές της.
Η εταιρεία θα πληρώσει 17,5 εκατομμύρια δολάρια ως «πέναλτι», 2,7 εκατομμύρια δολάρια σε προσαυξήσεις και 5 εκατομμύρια δολάρια για θέματα αστικής ευθύνης.

Πρόγραμμα εσωτερικού ελέγχου

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Sanofi πρόκειται να εισέλθει σε ένα διετές πρόγραμμα εσωτερικού ελέγχου σχετικά με την «αποτελεσματικότητα των «προγραμμάτων εσωτερικού ελέγχου για την καταπολέμηση της δωροδοκίας και της διαφθοράς».
Η έρευνα αφορά τις δραστηριότητες της εταιρείας με στόχο την αύξηση της συνταγογράφησης στο Καζακστάν, την Ιορδανία, το Λίβανο, το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Κατάρ, την Υεμένη, το Ομάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τα παλαιστινιακά εδάφη, στο διάστημα μεταξύ 2006 έως το 2015.

Κατηγορίες δωροδοκίας

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Sanofi βρίσκεται αντιμέτωπη με υποθέσεις που σχετίζονται με κατηγορίες δωροδοκίας.
Το 2013, σε ένα σκάνδαλο για την εποχή, το γερμανικό δικαστήριο καταδίκασε πρώην υπαλλήλους της Sanofi για δωροδοκία, επιβάλλοντας πρόστιμο 28 εκατομμυρίων ευρώ (39 εκατομμύρια δολάρια).
Ωστόσο, εκτός από τον γαλλικό κολοσσό φαρμάκων, αντιμέτωπες με σκάνδαλο βρίσκονται οι φαρμακευτικές Novartis και GlaxoSmithKline, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με κατηγορίες δωροδοκίας τα τελευταία χρόνια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ