Επανένταξη του Ερρίκος Ντυνάν υπό δημόσιο έλεγχο ζητά ο Π. Πολάκης

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Την επανένταξη του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν υπό δημόσιο έλεγχο και το ενδιαφέρον του δημοσίου στην επικείμενη εξαγορά του ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με το διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστο Μεγάλου.

Σύμφωνα με τον Παύλο Πολάκη, πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι να εντάξει το νοσοκομείο στον έλεγχο του Εθνικού Συστήματος Υγείας εν μέσω της διαδικασίας κατάθεσης μη δεσμευτικών προσφορών από ενδιαφερόμενους επενδυτές, εντός και εκτός Ελλάδος.

Διαμορφώνοντας “κλίμα” λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση, κύκλοι του υπουργείου επεσήμαναν πως η διαδικασία πώλησης του Ερρίκος Ντυνάν «πιθανόν να καταλήξει άκυρη, με όλα τα νόμιμα μέσα». ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Αφήνοντας αιχμές για «σκιώδη» τρόπο μεταβίβασης, εντός 24 ωρών, του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν στη νεοσύστατη τότε εταιρεία της τράπεζας Πειραιώς (Ημιθέα, το 2014) η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προειδοποιούσε από χθες πως η διαδικασία μεταπώλησης έχει πολλές πτυχές παραβίασης της νομιμότητας, ειδικά και στο ζήτημα μεταβίβασης της άδειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην «ατζέντα» της σημερινής κρίσιμης συνάντησης η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα καλέσει την Τράπεζα Πειραιώς καθώς και τους επίδοξους επενδυτές «να μην προστρέξουν σε ενέργειες που μπορούν κατόπιν να αμφισβητηθούν και να ακυρωθούν με όλους τους νόμιμους τρόπους».
Στο τραπέζι των συζητήσεων αναφορικά με το μέλλον και τις προοπτικές του Ιδρύματος, τίθεται και το σενάριο πιθανής επαναφοράς του νοσοκομείου στο σύστημα Δημόσιας Υγείας. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν συνεκτιμώντας τα πορίσματα της Εξεταστικής Επιτροπής, από την Ελληνική Κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας.

Οι διαρροές…
Ο τρόπος εξαγοράς καθώς και τα χρέη που συσσωρεύτηκαν στο νοσοκομείο ήταν σκανδαλώδη, σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στην κυβέρνηση: «Από τη διαδικασία αυτή που αφορά και τα σκάνδαλα στην Υγεία, δεν εξαιρούνται και οι τότε υπουργοί Υγείας τις ενδεχόμενες ευθύνες των οποίων αναζητά η εξεταστική επιτροπή της Βουλής.
Πρόσφατα το Νοσοκομείο ΓΝΑ Κοργιαλένιο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ. κέρδισε πρωτοδίκως τη δικαστική του διαμάχη με τον Ερυθρό Σταυρό, σχετικά με τη διεκδίκηση του λεγόμενου συνδετικού κτιρίου. Ενδιαφέρον θα έχει, μετά τη συνάντηση, τι θα αποφασιστεί αναφορικά με το μέλλον και τις προοπτικές του Ιδρύματος και της πιθανής επαναφοράς του στο σύστημα της Δημόσιας Υγείας.
Το Ερρίκος Ντυνάν ήταν ένα νοσοκομείο Κοινωφελούς Ιδρύματος που ενώ για πολλά χρόνια εξυπηρέτησε πολιτικά και πελατειακά συμφέροντα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εντέλει μεθοδικά και συνειδητά απαξιώθηκε, καταλήγοντας να πλειστηριαστεί στην εταιρεία Ημιθέα της Τράπεζας Πειραιώς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ