Η ελληνική πλατφόρμα ανταλλαγής φαρμάκων που γίνεται viral παγκοσμίως

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Μια ελληνική πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια καταφέρνει να διεισδύει στη διεθνή αγορά για την πρωτοτυπία και την απλοϊκότητα στη χρήση της απέναντι σε ένα μείζον ζήτημα, που δεν είναι άλλο από τη διαχείριση των φαρμάκων που δεν χρειαζόμαστε πια.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

To Givmed μολονότι ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016 έχει δωρίσει μέχρι στιγμής 15.000 κουτιά φαρμάκων, συνολικής αξίας 150.000 ευρώ, σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να μειώσει το χάσμα μεταξύ αλόγιστης σπατάλης φαρμάκων και των ολοένα διογκούμενων αναγκών για δωρεάν φάρμακα. Η ομάδα αποφοίτων της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αξιοποιώντας την τεχνολογία ανέπτυξαν μια εύχρηστη εφαρμογή που δικτυώνει φορείς και όσους διαθέτουν περισσευούμενα φάρμακα.

To «μοντέλο» του ηλεκτρονικού διαμεσολαβητή απασχόλησε πρόσφατα και το BBC, φιλοξενώντας σε σχετικό βίντεο τη δράση της ομάδας αλλά και την ανταπόκριση των πολιτών της χώρας μας, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά πως «Στο Ηνωμένο Βασίλειο καταλήγουν στα απορρίμματα πάνω από 300 εκατομμύρια λίρες αχρησιμοποίητα φάρμακα -σε αξία- ετησίως (420 εκατομμύρια δολάρια). Θα μπορούσε αυτό (σ.σ. το Givmed) να αποτελέσεις λύση;»

Στις τρεις εβδομάδες που το βίντεο βρίσκεται στον «αέρα» καταφέρνει και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον χιλιάδων χρηστών, με τα shares, τα likes και τις θεάσεις να φτάνουν σε 10.000, 18.000 και πάνω από 1.600.000 αντίστοιχα.

Δείτε το βίντεο

Την ιδέα του «second hand» φαρμάκου εξιστορεί ο Θανάσης Βράτιμος, σημερινός Business & Product Developer της Givmed, τονίζοντας πως στόχος της ομάδας είναι να υπάρξει πρόσβαση όλων των ανθρώπων στα φάρμακα που χρειάζονται.
Η σύλληψη και η δημιουργία της 4μελούς ομάδας που δημιούργησε το Givmed πρoέκυψε μετά από προσωπικά ή βιώματα που είχαν στο άμεσο περιβάλλον τους, αξιοποιώντας τις γνώσεις που έχουν ως απόφοιτοι (οι περισσότεροι) του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών/ Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Οι αριθμοί…

Περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ελλάδα βρίσκονται κοντά στα όρια της φτώχειας και δυσκολεύονται να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες. Το Givmed με 120 σημεία δωρεάς φαρμάκων σ’ όλη την Ελλάδα στοχεύει στην επέκταση των σημείων αλλά και την ευαισθητοποίηση του κόσμου.

Πώς να κατεβάσεις την εφαρμογή

Χρησιμοποίησε την ηλεκτρονική πλατφόρμα για κινητό (Android: goo.gl/4QwTsd, iOS: goo.gl/2JNrr3) και υπολογιστή (https://www.givmed.org/signup/).
Κατέβασε την εφαρμογή του Givmed και προγραμμάτισε τη δωρεά σου, όποια στιγμή θελήσεις, εύκολα και γρήγορα, μέσα σε 5 μόλις λεπτά.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ