«Μπλόκο» σε μετρητά και κινητές αξίες βάζει το δικαστήριο στην Euromedica

Την προσωρινή δέσμευση όλης της κινητής περιουσίας της Euromedica, συμπεριλαμβανομένου και του ταμείου της διατάσσει το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, έως την 21η Σεπτεμβρίου και την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, που κατέθεσε η Farallon.

Σύμφωνα με την απόφαση, απαγορεύεται οιαδήποτε μεταβολή στο ταμείο και τα λοιπά κινητά περιουσιακά στοιχεία της μητρικής εταιρείας του ομώνυμου ομίλου, με εξαίρεση την καταβολή μισθοδοσίας στους εργαζόμενους, υιοθετώντας ως ισχυρά τα στοιχεία, που προσκόμισε η DV01, διαχειρίστρια εταιρεία δανείων της Euromedica, ονομαστικής αξίας άνω των 200 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για δάνεια, που αγόρασε από τράπεζες η Farallon Capital, τον Φεβρουάριο του 2018.

Το σκεπτικό της απόφασης θεωρεί ικανά ευρήματα τα στοιχεία, που προσκόμισε η Farallon, για «αφαίμαξη» ρευστότητας, πελατείας και εξοπλισμού από το ιδιόκτητο δίκτυο διαγνωστικά της Euromedica προς όφελος τρίτων εταιρειών, ήδη από το 2017.

Μια εκ των εταιρειών, που φέρεται να «καρπώθηκε» εισπράξεις της Euromedica, πέρασε, πρόσφατα, υπό τον έλεγχο της οικογένειας Λιακουνάκου. Όλα τα παραπάνω εγείρουν πλήθος ερωτημάτων για το επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης και εσωτερικού ελέγχου σε μια εισηγμένη εταιρεία, όπως η Euromedica.

Η Farallon προσκόμισε τα εξής στοιχεία: για κλοπή μετρητών, εξοπλισμού και πελατείας εναντίον της διοίκησης της εισηγμένης και της οικογένειας Λιακουνάκου, η οποία είναι ο μεγαλομέτοχος της Euromedica και μέτοχος εταιρειών που φέρονται να προσπορίστηκαν εισπράξεις της τελευταίας.

Σύμφωνα με την αίτηση, το δίκτυο των ιδιόκτητων διαγνωστικών κέντρων της Euromedica στην Αθήνα, αν και τιμολογούσε, ήδη από το 2017, τους πελάτες του για παροχή υπηρεσιών, όταν εισέπραττε χρήματα, μέσω POS, αυτά κατέληγαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων και συγκεκριμένα των εταιρειών Medipol και Euromedica Π. Φαλήρου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, που επικαλέστηκε η Farallon, ο ετήσιος τζίρος του δικτύου ιδιόκτητων διαγνωστικών κέντρων Αθήνας της Euromedica ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών εκτιμάται ότι οι εισπράξεις, που έχουν «διοχευτευθεί» εκτός Euromedica ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ