Αξίζει να δειςΑναβιώνει ο «Dr. Death» μετά τον θάνατο 450 ασθενών από ισχυρή δόση...

Αναβιώνει ο «Dr. Death» μετά τον θάνατο 450 ασθενών από ισχυρή δόση παυσίπονων

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Περισσότεροι από 450 ασθενείς πέθαναν πρόωρα, μετά τη χορήγηση ισχυρών παυσίπονων δίχως… λόγο, σε βρετανικό νοσοκομείο, όπως διαπιστώνει ανεξάρτητη έρευνα που διεξήχθη σε βάθος 11 περίπου ετών.
Συγκεκριμένα, στο διάστημα μεταξύ 1989 και 2000 στο νοσοκομείο Gosport War Memorial στο νότιο τμήμα της Αγγλίας, υπήρξε θεσμοθετημένο καθεστώς συνταγογράφησης και χορήγησης επικίνδυνων δόσεων σε οπιοειδή, χωρίς να είναι κλινικά αιτιολογημένα.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση «υπήρξε παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, επιβαρύνοντας στο μέγιστο τη διάρκεια ζωής μεγάλου αριθμού ασθενών», προσθέτοντας παράλληλα πως «είχαν αγνοηθεί οι προειδοποιήσεις από τους νοσηλευτές», με τις αστυνομικές αρχές και τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα από το χώρο της περίθαλψης να αποτυγχάνουν να προστατεύσουν τους ασθενείς.
Τα ερωτήματα σχετικά με το περιστατικό είναι ποικίλα, καθώς το νοσοκομείο όχι μόνο αγνοούσε τις ανησυχίες που εξέφραζε το νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά δεν προχώρησε σε καμία σχετική ενέργεια ελέγχου.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στην έκθεση των 387 σελίδων, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι 456 συνολικά ασθενείς έλαβαν οπιοειδή χωρίς αιτιολόγηση και πως «πιθανόν επιπλέον 200 ασθενείς εμπλέκονται στην υπόθεση, δίχως όμως να υπάρχουν οι σχετικοί ιατρικοί φάκελοι».
Ο υπουργός Υγείας της Μ. Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ, υπογραμμίζει ότι η αστυνομία θα συνεργαστεί με τις εισαγγελικές αρχές προκειμένου να εξετάσει διεξοδικά τα ευρήματα της έκθεσης και να θα ασκηθούν ποινικές διώξεις.
Η έκθεση σχετικά με τους θανάτους στο νοσοκομείο Gosport, επαναφέρουν μνήμες απ τα εκτεταμένα περιστατικά του βρετανού γιατρού Harold Shipman, ο οποίος έμεινε γνωστός στην ιστορία ως «Dr. Death», για τις θανατηφόρες ενέσεις ηρωίνης στους ασθενείς του. Ο Shipman, καταδικάστηκε για τη δολοφονία 15 ασθενών, ενώ εικάζεται ότι σκότωσε μέχρι και 250 άτομα, σύμφωνα με μια μεταγενέστερη έρευνα. Παρόλα αυτά, η ομάδα που εξέτασε το σκάνδαλο στο νοσοκομείο Gosport, δηλώνει ότι οι συνθήκες είναι διαφορετικές.

Οι γιατροί και νοσοκόμοι του «θανάτου»
Σε παγκόσμια κλίμακα, τα περιστατικά που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη με τα αποτρόπαια εγκλήματα τους, δεν είναι λίγα. Οι 10 πλέον γνωστές περιπτώσεις γιατρών και νοσοκόμων του «θανάτου» έμειναν στην ιστορία της εγκληματολογίας:

1. Dr. Harold Shipman, Μ. Βρετανία, 1975-1998
Ο πιο διάσημος γιατρός με το παρατσούκλι «Dr. Death» ήταν ο Βρετανός Harold Shipman. Καταδικάστηκε για τη δολοφονία 15 ανθρώπων ενώ κρίθηκε υπεύθυνος για το θάνατο ακόμη 218 ασθενών. Ο «γιατρός του θανάτου» έκανε ενέσεις διαμορφίνης στους ασθενείς του και στη συνέχεια παραποιούσε τα ιατρικά αρχεία, αναφέροντας ότι η κατάσταση της υγείας τους ήταν κακή. Ο Shipman αυτοκτόνησε στη φυλακή, κρεμάστηκε στο κελί του.

2. Dr. Hu Wanlin, Κίνα: 1999
Ο «θεραπευτής» Hu Wanlin μπήκε στη φυλακή με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, της απάτης και της απαγωγής και διακίνησης γυναικών.
Ο Hu ασκούσε τις «θεραπευτικές του μεθόδους» σε δύο νοσοκομεία, και πιστεύεται ότι δολοφόνησε 146 ανθρώπους. Οι «θεραπείες» του με βότανα, αποδείχτηκε ότι περιείχαν υψηλές ποσότητες θειικού νατρίου, το οποίο σε μεγάλες συγκεντρώσεις είναι δηλητηριώδες.
Συνελήφθη στις 18 Ιανουαρίου του 1999 σε ηλικία 50 ετών. Καταδικάστηκε για 15 δολοφονίες και για την άσκηση ιατρικής χωρίς άδεια τον Οκτώβριο του 2000, σε 15 χρόνια φυλάκιση, αναστολή δικαιώματος ψήφου για πέντε χρόνια και 150.000 γιουάν πρόστιμο.

3. Miyuki Ishikawa, Ιαπωνία: δεκαετία 1940
Η νοσοκόμα των μωρών, έκανε ευθανασία σε 103 νεογέννητα. Σκότωνε τα μωρά γονιών που δεν μπορούσαν να τα φροντίσουν. Την εποχή που οι έκτρώσεις ήταν απαγορευμένες στην Ιαπωνία.
Μάλιστα, ζητούσε και μεγάλη αποζημίωση από τους γονείς, λέγοντας τα χρήματα που θα ξόδευαν για την ανατροφή των παιδιών θα ήταν πολύ περισσότερα από την «αμοιβή» της.
Συνελήφθη το 1948 και καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση.

4. Donald Harvey, ΗΠΑ: 1970-1987
Ο ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του «Άγγελο του Θανάτου». Εργαζόταν σε γηροκομεία στο Σινσινάτι και πιστεύεται ότι από το 1970 έως το 1987έχει δολοφονήσει 87 ασθενείς ξεκινώντας στην ηλικία των 18 ετών.
Επιπλέον, όταν υποψιάστηκε ότι ο συγκάτοικός του Carl Hoeweler τον απατούσε, έριξε αρσενικό στο φαγητό του, για να αρρωστήσει και να μη βγαίνει από το διαμέρισμα. Σκότωσε ακόμη, δηλητηριάζοντάς τον με αρσενικό, τον πατέρα του Hoeweler όταν εκείνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με εγκεφαλικό.
Δηλητηρίασε και δύο γειτόνισσες, ρίχνοντας ορό ηπατίτιδας στο ποτό της μίας και αρσενικό στο φαγητό της άλλης. Καταδικάστηκε σε 28 φορές ισόβια.

5. Jane Toppan, ΗΠΑ: 1885
Η νοσοκόμα ομολόγησε ότι δηλητηρίασε 31 ασθενείς για σεξουαλική ικανοποίηση.
Η ίδια ομολόγησε ότι είχε σεξουαλική ευχαρίστηση όταν βρισκόταν δίπλα σε ετοιμοθάνατους ασθενείς, τους οποίους άφηνε αναίσθητους και στη συνέχεια επανέφερε, με διάφορα «πειράματα» με μορφίνη και ατροπίνη.
Η Jane Toppan κλείστηκε σε ψυχιατρική κλινική μέχρι που πέθανε το 1938.

6. Dr. Marcel Petiot, Γαλλία: 1926-1944
Στις 11 Μαρτίου του 1944 οι γείτονες του γιατρού Marcel Petiot παραπονέθηκαν στην αστυνομία για τη δυσωδία που προερχόταν από το σπίτι του και για τον καπνό που έβγαινε από την καμινάδα. Όταν οι πυροσβέστες έφτασαν στο υπόγειο ανακάλυψαν έντρομοι ότι στη φωτιά που έκαιγε ακόμη υπήρχαν ανθρώπινα υπολείμματα. Ο Marcel Petiot θεωρήθηκε ύποπτος για τις δολοφονίες 63 ανθρώπων.
Εκτελέστηκε το 1946.

7. Arnfinn Nesset, Νορβηγία: δεκαετία 1980
Ο πιο διάσημος νοσοκόμος – κατά συρροή δολοφόνος στη Σκανδιναβία. Στις 18 Μαρτίου του 1983 καταδικάστηκε για τη δολοφονία 22 ασθενών. Ο ίδιος ομολόγησε τη δολοφονία 27 ανθρώπων και στη συνέχεια έκανε λόγο για 138 ασθενείς.
Αφέθηκε ελεύθερος το 2004 μετά από 21 χρόνια στη φυλακή, που είναι η μέγιστη ποινή που μπορεί να επιβληθεί στη Νορβηγία.

8. Charles Cullen, ΗΠΑ: 1988-2003
Ήταν νοσοκόμος στο New Jersey και την Pennsylvania. Δολοφόνησε 29 ασθενείς ανάμεσα στα έτη 1998-2003, ενώ στο δικαστήριο κάποιοι είπαν ότι τα θύματά του μπορεί να φτάνουν τα 400.
Ο ίδιος ομολόγησε ότι τα θύματά του ήταν πολύ περισσότερα, αλλά λόγω έλλειψης στοιχείων δεν του αποδόθηκαν κατηγορίες.
Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι το έκανε για να σταματήσουν να υποφέρουν. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς όχι μόνο δε βρίσκονταν στο τελευταίο στάδιο αλλά επρόκειτο σύντομα να πάρουν εξιτήριο από το νοσοκομείο.

9. Waltraud Wagner και η παρέα της, Αυστρία: 1983-1989
Ήταν νοσοκόμα στο νοσοκομείο Lainz General της Βιέννης, και μαζί με στις συνεργούς της σκότωναν τα θύματά τους με θανατηφόρα ένεση, ή πνίγοντάς τα. Ομολόγησε 49 δολοφονίες, αλλά εκτιμάται ότι τα θύματά τους μπορεί να φτάνουν και τα 200.
Η 23χρονη Wagner ήθελε να έχει το του «Θεού» έχοντας την εξουσία της ζωής του και του θανάτου. Μαζί της ήταν η 19χρονη Gruber, η 21χρονη Leidolf και η 43χρονη Stephanija Meyer .
Μία κρατούσε το κεφάλι του θύματος και έκλεινε τη μύτη του, και άλλη έριχνε νερό στο στόμα του μέχρι που εκείνο πνιγόταν στο κρεβάτι του. Επειδή οι ηλικιωμένοι είχαν συχνά υγρά στους πνεύμονες δεν μπορούσε να αποδειχθεί το έγκλημά τους.
Συνελήφθησαν όταν ένας γιατρός τις άκουσε να μιλάνε και να γελάνε για την τελευταία τους δολοφονία σε μια ταβέρνα. Η Wagner εκτίει ποινή ισοβίων.

10. Orville Majors, ΗΠΑ: 1993-1995
Ο νοσοκόμος Majors του νοσοκομείο Vermillion County Hospital στην Ιντιάνα, είχε σκοτώσει πάνω από 130 ασθενείς, με ένεση χλωριούχου κάλιου.
Άρχισαν να τον υποψιάζονται καθώς από τότε που προσελήφθη στο νοσοκομείο, εκτινάχθηκε η θνησιμότητα των νοσηλευομένων. Πριν ξεκινήσει να εργάζεται, κάθε χρόνο στο συγκεκριμένο νοσοκομείο πέθαιναν περίπου 26 ασθενείς. Αμέσως μετά ο αριθμός αυτός εκτινάχτηκε σε πάνω από 100 ασθενείς το χρόνο. Σχεδόν ένας στους τρεις ασθενείς που εισάγονταν πέθαινε!
Ο ίδιος χαρακτήριζε τους ηλικιωμένους ασθενείς «σκουπίδια» ή «απόβλητα».
Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του βρέθηκαν οι θανατηφόρες ουσίες που χρησιμοποιούσε στις δολοφονίες. Εκτίει ποινή 360 ετών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ