Λύση στο νέο… «σωτήριο» φάρμακο κατά της ημικρανίας αναζητούν χιλιάδες ασθενείς

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

«Χρυσοφόρο» αποδεικνύεται το νέο σκεύασμα για την πρόληψη της ημικρανίας Aimovig που παράγεται από τους φαρμακευτικούς κολοσσούς Amgen και Novartis, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών μετά την έγκριση του περασμένου Μαΐου, υπάρχει ήδη αυξημένο κύμα… «πρόωρης ζήτησης» από ασθενείς, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το μεγάλο ενδιαφέρον που συγκεντρώνει η εμπορική διάθεση του νέου σκευάσματος, δεν δημιουργεί μόνο «πρόσφορο έδαφος» στις δύο φαρμακευτικές επιχειρήσεις -που είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη τους Aimovig-, αλλά και για ολόκληρη την κατηγορία φαρμάκων γνωστών ως «αναστολείς CGRP».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, οι πωλήσεις του Aimovig εκτιμώνται στα 2,87 δισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο, με τη δραστική galcanezumab της φαρμακευτικής επιχείρησης Lilly να βρίσκεται στη δεύτερη θέση με πωλήσεις 1,59 δισεκατομμύρια δολάρια και τη fremanezumab της Teva με πωλήσεις 1,24 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Διεισδύοντας» περαιτέρω στις λεπτομέρειες συνεργασίας και εμπορικής διάθεσης του φαρμάκου, οι αναλυτές εκτιμούν πως από το συνολικό ποσό των 2,87 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα καταγραφούν στις πωλήσεις του Aimovig, στην Amgen αντιστοιχούν τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ στον έταιρο συνεργάτη Novartis το υπόλοιπο ποσό.

Για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, η ομάδα αναλυτών αξιοποίησε δεδομένα της IMS, ενώ συνομίλησε με ειδικούς σε θέματα κεφαλαλγίας της MEDACorp, ένα δίκτυο με χιλιάδες επαγγελματίες υγείας.

Σε γενικές γραμμές, η ομάδα επισημαίνει ότι το Aimovig γνωρίζει ευρείας ανταπόκρισης παρά τα «τεχνικά» θέματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι ασθενείς με τις υπάρχουσες θεραπείες και την έναρξη νέου κύκλου πρόληψης με το Aimovig.

Έγκριση και στην Ευρώπη

Το «πράσινο φως» για την κυκλοφορία του πρώτου στοχευμένου φαρμάκου για τις ημικρανίες και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έλαβαν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις Amgen και Novartis στις αρχές του περασμένου Ιουνίου, μετά τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το νέο φάρμακο κατά της ημικρανίας αναμένεται να είναι διαθέσιμο στους πάσχοντες πριν το τέλος του έτους.

Το Aimovig, γνωστό ως δραστική erenumab ή AMG334, αποτελεί το πρώτο σκεύασμα σε μια νέα κατηγορία θεραπειών που έχουν σχεδιαστεί για την πρόληψη της ημικρανίας, παρεμβάλλοντας στο πεπτίδιο που σχετίζεται με το γονίδιο της καλσιτονίνης (CGRP) και το οποίο εμπλέκεται στις διαδικασίες που «πυροδοτούν» σοβαρούς πονοκεφάλους.

Ο ανταγωνισμός στη θεραπευτική κατηγορία μπορεί τελικά να γίνει σκληρός καθώς εταιρείες όπως η Teva Pharmaceutical Industries, η Eli Lilly & Co και η Alder Biopharmaceuticals Inc αναπτύσσουν παρόμοιες θεραπείες.

Το φάρμακο Aimovig, που σχεδιάστηκε για την αντιμετώπιση των ημικρανιών, διατίθεται με τη μορφή ένεσης, σε συσκευή παρόμοια με το στυλό ινσουλίνης. Το Aimovig λειτουργεί αποκλείοντας τη δραστηριότητα πεπτιδίου που σχετίζεται με το γονίδιο της καλσιτονίνης, ένα μόριο που εμπλέκεται σε ώσεις ημικρανίας.

Εκατομμύρια ασθενείς

Εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρές ημικρανίες τόσο συχνά που έρχονται σε απόγνωση. Αυτά τα φάρμακα δεν εμποδίζουν όλες τις επιθέσεις ημικρανίας, αλλά μπορούν να τις κάνουν λιγότερο σοβαρές και μπορούν να μειώσουν τη συχνότητά τους κατά 50% ή περισσότερο.

Μέχρι τώρα, τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη των ημικρανιών είχαν σχεδιαστεί για τη θεραπεία άλλων ασθενειών, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση. Δεν είναι πολύ αποτελεσματικά, μπορεί να λειτουργούν μόνο προσωρινά και συχνά συνοδεύονταν με ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Σε κλινικές δοκιμές, τα άτομα που λάμβαναν το νέο φάρμακο δεν ανέφεραν ανεπιθύμητες ενέργειες σε σχέση με τη λήψη placebo. Οι παρενέργειες μακροπρόθεσμα και μεταξύ των ατόμων με χρόνια νοσήματα πρέπει να καθοριστούν.

Ένας στους επτά ανθρώπους παγκοσμίως υποφέρει από ημικρανίες, μεταξύ των οποίων 37 εκατομμύρια Αμερικανοί – το 20% των γυναικών και 10% των ανδρών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ