Αξίζει να δεις«Συναγερμός» στην Ευρώπη για γενόσημα φάρμακα καρδιαγγειακών παθήσεων

«Συναγερμός» στην Ευρώπη για γενόσημα φάρμακα καρδιαγγειακών παθήσεων

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Συναγερμός έκτακτης ανάκλησης σε παρτίδες φαρμάκων για τη θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων και περιπτώσεις ασθενών με υψηλή αρτηριακή πίεση, έχει σημάνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, μετά την ενοχοποίηση του για… καρκινογενέσεις.


Το «ένοχο» συστατικό που παρασκευάζεται στην Κίνα και εμπεριέχεται σε γενόσημα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην Ευρώπη, πιθανόν να προκαλεί καρκίνο σε ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία με τα σχετικά χάπια.

Η ανάκληση οφείλεται στο γεγονός ότι η δραστική ύλη που χρησιμοποιήθηκε στην παρασκευή των παρτίδων προϊόντων περιέχει την πρόσμιξη N-Nitrosodimethylamine (NDMA), η οποία έχει τοξική δράση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) προχωρά στην ανάκληση της δραστικής ουσίας βαλσαρτάνη που παρασκευάζεται από την εταιρεία Zhejiang Huahai Pharmaceuticals στην Κίνα, μετά τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν.

Η δραστική ουσία βαλσαρτάνη, αρχικά αναπτύχθηκε από την φαρμακευτική επιχείρηση Novartis, με την εμπορική ονομασία Diovan. Όμως, μετά τη λήψη του διπλώματος ευρεσιτεχνίας χρησιμοποιείται σε πολλά γενόσημα φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά.

Ανακλήσεις από 7 φαρμακευτικές στην Ελλάδα

Συνολικά 7 φαρμακευτικές στην Ελλάδα αποσύρουν τα επικίνδυνα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην εγχώρια αγορά μετά τη σχετική οδηγία που εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων. Πρόκειται για τις: Iasis Pharma, Medochemie Hellas, Lyofin LTD Greece, Φαρμαζάκ, Bennett Φαρμακευτική, Gap A.E. και Novartis/Sandoz.

Την ίδια στιγμή, για την προστασία της ασφάλειας των ασθενών οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες της Κύπρου προχωρούν στην ανάκληση των παρακάτω φαρμακευτικών προϊόντων από φαρμακαποθήκες, νοσοκομεία, φαρμακεία και ασθενείς:

  • Vapress 40mg Film Coated Tablets – όλες οι παρτίδες
  • Vapress 80mg Film Coated Tablets – όλες οι παρτίδες
  • Vapress 160mg Film Coated Tablets – όλες οι παρτίδες
  • Sartovan 80mg Film Coated Tablets – όλες οι παρτίδες
  • Sartovan 160mg Film Coated Tablets – όλες οι παρτίδες
  • Troval 80mg Film Coated Tablets – παρτίδες: 15361 και 16273
  • Troval 160mg Film Coated Tablets – παρτίδες: 15362 και 16274
  • Cotroval 160/12.5mg Film Coated Tablets – παρτίδες: 15133
  • Cotroval 160/25mg Film Coated Tablets – παρτίδες: 15134
  • Valsartan Zentiva 40mg Film Coated Tablets – όλες οι παρτίδες
  • Valsartan Zentiva 160mg Film Coated Tablets – όλες οι παρτίδες

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο προβληματισμός που επικρατεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με την ποιότητα των γενόσημων φαρμάκων που παράγονται σε χώρες όπως στην Κίνα, στην Ινδία κ.λ.π. έχει αποτυπωθεί και σε παλαιότερη έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες του American Enterprise Institute for Public Policy Research σε 2.121 γενόσημα.

Όπως διαπίστωσαν, υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για τα φάρμακα που παράγονται σε τρίτες χώρες ως προς την ποιότητα τους, γεγονός που ενισχύεται κι από τους πλημμελείς ελέγχους που γίνονται στις χώρες παραγωγής.

Τι είναι τα γενόσημα 

Γενόσημο είναι το αντίγραφο φάρμακο του πρωτοτύπου σκευάσματος. Το γενόσημο φάρμακο περιέχει την ίδια δραστική ουσία με το πρωτότυπο προϊόν και έχει παρεμφερή σύνθεση. Το κόστος παραγωγής είναι μειωμένο (αφού πρόκειται για αντίγραφο) επομένως είναι μειωμένη και η τιμή του.

Η ένσταση των γιατρών και των φαρμακοβιομηχανιών στην απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει τη χορήγηση των γενοσήμων με στόχο την εξοικονόμηση πόρων δεν έγκειται τόσο στα γενόσημα αυτά καθαυτά αλλά στο είδος των γενοσήμων και πιο συγκεκριμένα στη χώρα προέλευσής τους.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι τα γενόσημα που παράγονται π.χ. στην Ελλάδα είναι καλύτερης ποιότητας από αυτά που εισάγονται από την Κίνα ή την Ινδία.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία (η οποία παράγει αποκλειστικά γενόσημα φάρμακα) έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια κάνοντας εξαγωγές αντιγράφων φαρμάκων και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ