ΒασικόΞεκινά η online διασύνδεση για τα ακριβά φάρμακα των ασφαλισμένων

Ξεκινά η online διασύνδεση για τα ακριβά φάρμακα των ασφαλισμένων

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Το «σχέδιο» απλοποίησης των διαδικασιών χορήγησης φαρμάκων υψηλού κόστους στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, τίθεται σε λειτουργία από την Τετάρτη 1 Αυγούστου, με την ενεργοποίηση του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ). Η νέα διαδικασία προβλέπει ηλεκτρονική εξέταση και έγκριση των αιτημάτων για αποζημίωση των συγκεκριμένων σκευασμάτων, δίχως να χρειάζεται η φυσική παρουσία του ασθενή.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα, που φέρει την κωδική ονομασία «ΣΗΠ» και δημιουργήθηκε από τον ΕΟΠΥΥ, έχει στόχο να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασθενείς με τις χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης των φαρμάκων τους και ήδη εφαρμόζεται πιλοτικά στο Κεντρικό Φαρμακείο του Οργανισμού.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η διαδικασία προέγκρισης ακολουθείται για συγκεκριμένα σκευάσματα, αλλά σύμφωνα με τους υπολογισμούς 1 στους 4, που επισκέπτονται τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, χρειάζεται προέγκριση για να προμηθευτεί το φάρμακο του.

Με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα ο ασθενής για να αποκτήσει την πολυπόθητη έγκριση δεν θα χρειάζεται να πηγαίνει σε μια από τις Επιτροπές Φαρμάκων Εξωτερικού και Υψηλού Κόστους του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες στην ουσία καταργούνται και την θέση τους παίρνουν οι γνωμοδοτούντες γιατροί, οι οποίοι συμμετέχουν στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΟΠΥΥ.

Τι προβλέπει η νέα διαδικασία
Ο ασθενής θα απευθύνεται στο θεράπων γιατρό του προκειμένου να λάβει γνωμάτευση. Ο γιατρός στη συνέχεια θα την υποβάλει ηλεκτρονικά στο σύστημα μαζί με το αίτημα προέγκρισης. To αίτημα θα εξετάζεται και θα εγκρίνεται από τους γνωμοδοτούντες γιατρούς.

Με το που δίνεται το «πράσινο φως» της έγκρισης, θα «ανεβαίνει» αυτόματα στο σύστημα και θα ενημερώνονται όλα τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα ο θεράπων γιατρός και ο ασθενής θα λαμβάνουν μήνυμα με mail ή SMS ότι εγκρίθηκε το αίτημα για το φάρμακο μαζί με ένα κωδικό. Ο ασθενής με τον κωδικό αυτό θα μπορεί να πάρει το φάρμακο του από όποιο φαρμακείο του Οργανισμού επιθυμεί.

Η επικοινωνία μεταξύ των θεραπόντων γιατρών και των γνωμοδοτούντων θα γίνεται ηλεκτρονικά και ο χρόνος έγκρισης αναμένεται να είναι 2 με 3 μέρες.

Τα οφέλη για τους ασθενείς με το νέο σύστημα ηλεκτρονικής προέγκρισης είναι μεγάλα γιατί με την τωρινή διαδικασία ο ασθενής πρέπει πρώτα να πάει στο γιατρό του για να λάβει γνωμάτευση. Μετά πηγαίνει σε μία επιτροπές του ΕΟΠΥΥ να καταθέσει το αίτημα για έγκριση.

Όταν το φάρμακο εγκριθεί ο ασθενής πηγαίνει ξανά για να λάβει την έγκριση και τέλος πηγαίνει στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ για να πάρει το φάρμακο.

Για ποια φάρμακα θα ισχύει το ΣΗΠ
Το σύστημα ηλεκτρονικής προέγκρισης θα ισχύει για τα εξής σκευάσματα:
• Φάρμακα υψηλού κόστους ειδικών παθήσεων της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 3816/2010 (Α΄ 6).
• Φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα (εξωτερικού) και θα χορηγηθούν μέσω έκτακτων εισαγωγών ή ατομικών αιτημάτων.
• Φάρμακα που χορηγούνται εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων.
• Φάρμακα που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων (θετικό κατάλογο), δεν έχουν αξιολογηθεί και ζητείται να χορηγηθούν κατ’ εξαίρεση, για νόσους ή παθολογικές καταστάσεις, άμεσα απειλητικές για τη ζωή ή ικανές να προκαλέσουν ανήκεστο βλάβη στην υγεία.
• Φάρμακα πρώιμης πρόσβασης που δεν χορηγούνται δωρεάν από τον ΚΑΚ ή τον τοπικό αντιπρόσωπο και για τα οποία ζητείται η χορήγηση προσωρινής ατομικής άδειας από τον ΕΟΦ

Το πρόβλημα με τους γνωμοδοτούντες γιατρούς
Οι συγκεκριμένοι γιατροί ορίστηκαν με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη. Από τους 378 όμως γιατρούς που αναφέρονταν στην απόφαση μέχρι στιγμής μόνο 50 έχουν πιστοποιηθεί στο σύστημα και αυτό αποτελεί πρόβλημα στην εφαρμογή του νέου ηλεκτρονικού συστήματος. Για να δουλέψει συνολικά το σύστημα χρειάζονται τουλάχιστον 200. Ο Οργανισμός ευελπιστεί ότι το σύστημα που αναμένεται να ενεργοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα θα μπορέσει εφαρμοστεί αρχικά σε κάποια σκευάσματα και σταδιακά να μπουν στη νέα διαδικασία όλα τα φάρμακα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ