Αξίζει να δειςΘερίζει η ιλαρά στην Ευρώπη - Πάνω από 2.000 περιστατικά στην Ελλάδα

Θερίζει η ιλαρά στην Ευρώπη – Πάνω από 2.000 περιστατικά στην Ελλάδα

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Ασθένειες που σχεδόν ολοκληρωτικά είχαν αντιμετωπιστεί στον Δυτικό κόσμο, επανέρχονται πλέον στο προσκήνιο μετά την αύξηση αρνήσεων του προκαθοσρισμένου εμβολιασμού των παιδιών από μερίδα «επαναστατών» γονιών αλλά και εξαιτίας των μετακινήσεων μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων από χώρες της εμπόλεμης ζώνης σε Ασία και Αφρική.


Η επιστροφή της ιλαράς είναι γεγονός, καθώς περισσότερα από 41.000 κρούσματα σε παιδιά και ενήλικες έχουν καταγραφεί το πρώτο εξάμηνο του 2018 στην Ευρώπη, όπως τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με τα θύματα να φτάνουν ήδη τα 37.
Χαρακτηριστικό είναι πως πέρυσι σε όλο το έτος καταγράφηκαν 23.927 περιπτώσεις και ολόκληρο το 2016 είχαμε μόλις 5.273 περιπτώσεις.
Πρακτικά, οι ασθενείς είναι ήδη διπλάσιοι σε σχέση με πέρυσι και οκτώ φορές περισσότεροι από το 2016. Πρόκειται για κατακόρυφη άνοδο που οφείλεται στη μείωση του αριθμού των ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί.
Τη θλιβερή πρωτιά έχει η Ουκρανία με 23.000 περιστατικά, ενώ σε άλλες έξι χώρες, μεταξύ τους και η δική μας, καταγράφηκαν πάνω από 1.000 περιστατικά: Είναι η Γαλλία, η Γεωργία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ρωσία και η Σερβία, η οποία έχει και τους περισσότερους θανάτους.

Η κατάσταση στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, είχαμε 2.130 επιβεβαιωμένα περιστατικά και δύο θανάτους στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2018. Αντίθετα, πέρυσι είχαμε 1.063 περιστατικά και δύο θανάτους. Η Ελλάδα έχει δηλαδή περίπου 97 περιστατικά ανά 1.000.000 άτομα τη στιγμή που ο στόχος του ΠΟΥ είναι κάτω από ένα περιστατικό ανά ένα εκατ. άτομα. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση που επιδεινώνεται συνεχώς, ο ΠΟΥ καλεί τις χώρες να πάρουν μέτρα.

Η ιλαρά μεταδίδεται πολύ εύκολα από τα μολυσμένα άτομα με σταγονίδια σάλιου από τον βήχα ή το φτάρνισμα. Αν και οι περισσότεροι αναρρώνουν μέσα σε λίγες ημέρες, σε κάποιους η ασθένεια προκαλεί σοβαρές επιπλοκές, όπως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, ηπατίτιδα και πνευμονία. Πολλοί είναι εκεί που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το εμβόλιο MMR κατά της ιλαράς συνδέεται με τον αυτισμό. Πολύ γρήγορα η μοναδική έρευνα που έκανε αυτή τη σύνδεση αποσύρθηκε, αλλά εξακολουθεί να επηρεάζει το αντιεμβολιαστικό κίνημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ