TOP NEWSΗ Bayer πουλά ποσοστό της Covestro έναντι 2,2 δισ. ευρώ - "Κλείνει"...

Η Bayer πουλά ποσοστό της Covestro έναντι 2,2 δισ. ευρώ – “Κλείνει” με Monsanto

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Στην περαιτέρω πώληση ποσοστού 14,2% επί του μετοχικού κεφαλαίου που κατείχε στην εταιρεία Covestro προχώρησε ο φαρμακευτικός κολοσσός Bayer, έναντι 2,2 δις. ευρώ, μέσω της διαδικασίας bookbuilding.
Η διαδικασία μεταβίβασης της συμμετοχής που κατείχε η Bayer από την Covestro, ξεκίνησε το 2015, οπότε και η φαρμακευτική επιχείρηση αποφάσισε τον πλήρη διαχωρισμό της από την μονάδα και τις δραστηριότητες πλαστικών μεσοπρόθεσμα.
Τον περασμένο Ιανουάριο, η Bayer, μεταβίβασε αντίστοιχα ποσοστό 10,4% της Covestro.
Η τελευταία πώληση των 28,8 εκατομμυρίων μετοχών σε θεσμικούς επενδυτές αποτιμήθηκε στα 75,50 ευρώ ανά μετοχή της Covestro, συγκεντρώνοντας συνολικά κέρδη περί τα 9 δις. ευρώ από την πώληση μετοχών της.
«Τα έσοδα από την μεταβίβαση των μετοχών είναι υψηλότερα από τα αναμενόμενα. Αυτό θα ληφθεί υπόψη κατά τον προσδιορισμό της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου για τη χρηματοδότηση της προτεινόμενης εξαγοράς της Monsanto» όπως αναφέρει επικεφαλής οικονομικών της Bayer, Johannes Dietsch.
Πλέον, η Bayer κατέχει το 6,8% των μετοχών της Covestro.

Εξαγορά Monsanto
Η Bayer βρίσκεται στην τελική ευθεία ολοκλήρωσης της επόμενης μεγάλης κίνησης της, με την εξαγορά της Monsanto να ολοκληρώνεται εντός του δευτέρου τριμήνου 2018. Όπως επεσήμανε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας Βέρνερ Μπάουμαν στο πλαίσιο ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου, οι ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα περιοριστούν με την υλοποίηση των απαραίτητων δεσμεύσεων που έχει λάβει η εταιρεία.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της εξαγοράς, η Βayer έχει συμφωνήσει ήδη να εκχωρήσει στη βιομηχανία αγροχημικών BASF περιουσιακά στοιχεία έναντι 5,9 δισ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται η πώληση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Bayer στον τομέα των σπόρων βαμβακιού, καθώς και ορισμένων προϊόντων για τη βελτίωση των χαρακτηριστικών τους. Εντούτοις, η Bayer, στο πλαίσιο συμμόρφωσης με τις ενστάσεις που έχουν εκφράσει ορισμένες αρχές ανταγωνισμού, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισήμανε ότι προτίθεται να προχωρήσει στην πώληση και άλλων περιουσιακών στοιχείων. «Έχουμε, επίσης, δεσμευθεί στην παρούσα χρονική στιγμή να εκχωρήσουμε το σύνολο των εργασιών μας σχετικά με τους σπόρους κηπευτικών. Ορισμένες πρόσθετες επιχειρηματικές δραστηριότητες της Bayer και της Monsanto ενδέχεται εξίσου να πωληθούν ή να μεταβιβασθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπάουμαν.
Αποτιμώντας την πορεία των εσόδων της προηγούμενης χρονιάς, ο κ. Μπάουμαν τόνισε ότι «από πλευράς επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, το 2017 ήταν μια χρονιά με θετικές και αρνητικές συνέπειες». Οι πωλήσεις του ομίλου σημείωσαν αύξηση 1,5%, στα 35,015 δις. ευρώ, ενώ μείωση 1,7%, στα 5,8 δισ. ευρώ, κατέγραψαν οι πωλήσεις προϊόντων φροντίδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ