TOP NEWSΝέα εξέταση αίματος «αποκαλύπτει» πόσα χρόνια ζωής σου απομένουν

Νέα εξέταση αίματος «αποκαλύπτει» πόσα χρόνια ζωής σου απομένουν

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Εάν υπήρχε η δυνατότητα, θα θέλατε να γνωρίζετε πραγματικά πόσος χρόνος ζωής σας απομένει ή ανήκετε στην κατηγορία ανθρώπων που δεν αντέχει το… «τέλος»;
Στο δίλημμα αυτό έρχεται να δώσει απαντήσεις η επιστημονική ομάδα του Yale University, αναπτύσσοντας ένα νέο τεστ αίματος που αναλύει και προβλέπει το προσδόκιμο ζωής κάθε ενδιαφερόμενου.
Μέσα από εννέα μετρήσιμους βιοδείκτες -όπως γονίδια, μόρια, χαρακτηριστικά της νόσου- το τεστ προσδιορίζει τη βιολογική ηλικία ενός ατόμου, η οποία και σε αρκετές περιπτώσεις είναι μικρότερη από τη χρονολογική (αυτή που γιορτάζουμε κάθε χρόνο).
«Αποδείχθηκε πως ακόμη και ανάμεσα σε ανθρώπους που δεν πάσχουν από κάποια ασθένεια και είναι πιθανώς υγιείς, υπάρχουν διαφορές στο προσδόκιμο επιβίωσης» όπως τονίζει ο Dr. Morgan Levine -παθολόγος του Yale που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα- σε δηλώσεις του στην Guardian.
Οι πληροφορίες που παρέχονται από την εξέταση, θα μπορούν να αποτελέσουν και «εργαλείο» πρόληψης από την ιατρική κοινότητα, παρεμβαίνοντας με ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής των περιστατικών που εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Στα αποτελέσματα των πρώτων δοκιμών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες μεγαλώνουν πιο αργά σε σχέση με τους άντρες, ενώ σε περιπτώσεις όπου η βιολογική ηλικία ενός ατόμου ήταν πολύ υψηλότερη από τη χρονολογική του ηλικία, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αυξάνονταν δραματικά.
Οι άνθρωποι που γερνούν ταχύτερα βιολογικά εμφανίζουν υψηλότερη νοσηρότητα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Αναλύοντας τα δεδομένα του τεστ
Προκειμένου να προσδιοριστούν ποιοι βιοδείκτες πρέπει να εμπεριέχονται στην εξέταση αίματος προκειμένου να υπάρχουν αξιόπιστα δεδομένα, η ομάδα του Dr. Levine ανέλυσε 42 διαφορετικούς δείκτες οι οποίοι εμπεριέχονται στον κατάλογο του NHANES (US National Health and Nutrition Examination Surveys).
Χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο που ονομάζεται «μοντέλο ελαστικού δικτύου» υπολογίστηκαν οι προγνωστικοί δείκτες που ήταν ισχυρότεροι, καταλήγοντας σε εννέα βιοδείκτες, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού λευκών αιμοσφαιρίων και σφαιρικών πρωτεϊνών.
Αυτή η νέα εξέταση αίματος αποτελεί το τελικό στάδιο μιας έρευνας που ξεκίνησε πριν από 30 έτη και είχε στόχο να εντοπιστούν βιοδείκτες και στοιχεία της κλινικής εικόνας ενός ατόμου που να συνδέονται με το προσδόκιμο ζωής. Στην πρώτη φάση της έρευνας έγινε παρακολούθηση της υγείας δέκα χιλιάδων ατόμων από το 1988-1994. Η δεύτερη φάση της μελέτης ξεκίνησε το 1999, πήραν μέρος 11 χιλιάδες άτομα και ολοκληρώθηκε το 2010. Οι επιστήμονες, αναλύοντας τα ευρήματα των δύο μελετών, κατέληξαν σε 42 βιοδείκτες που φαίνεται να σχετίζονται με το προσδόκιμο ζωής ενός ανθρώπου και έτσι ανέπτυξαν στην συνέχεια μια εξέταση εντοπισμού τους. Η εξέταση δείχνει αυτή που αποκαλούν «φαινοτυπική ηλικία» η οποία αντανακλά περισσότερο την βιολογική από ό,τι την χρονολογική ηλικία ενός ανθρώπου. Οι πρώτες δοκιμές της εξέτασης έγιναν σε άτομα που πήραν μέρος στην δεύτερη μελέτη και το πιο ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι οι γυναίκες έδειξαν να έχουν μικρότερη φαινοτυπική ηλικία από ό,τι οι άνδρες, σημάδι ότι οι γυναίκες γερνούν πιο αργά από ό,τι οι άνδρες. Η εξέταση φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι αν η βιολογική ηλικία ενός ανθρώπου είναι μεγαλύτερη από την χρονολογική τότε οι πιθανότητες να χάσει την ζωή του νωρίς αυξάνονται πάρα πολύ. Ένα στα τέσσερα άτομα ηλικίας 50-64 ετών που διαπιστώθηκε ότι η βιολογική τους ηλικία ήταν μεγαλύτερη από την χρονολογική τους πέθαναν μέσα στην επόμενη δεκαετία. Αντίθετα τα άτομα ηλικίας 65-84 ετών που ο οργανισμός τους γερνούσε πιο αργά παρουσίαζαν αύξηση του προσδόκιμου της ζωής τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ