Αξίζει να δειςΣτο «μικροσκόπιο» φάρμακο που ευθύνεται για δυσμορφίες σε έμβρυα

Στο «μικροσκόπιο» φάρμακο που ευθύνεται για δυσμορφίες σε έμβρυα

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Αυστηρότερα μέτρα στη χορήγηση φαρμάκου για την επιληψία και τη διπολική διαταραχή, που συνδέεται με χιλιάδες περιπτώσεις γενετικών ανωμαλιών βάζουν οι αρμόδιες βρετανικές αρχές σε μια προσπάθεια προστασίας των ασθενών.
Το σκεύασμα, που διατίθεται από τη γαλλική φαρμακευτική επιχείρηση Sanofi με την επωνυμία Depakine για την επιληψία και Depakote ή Depamide για την αντιμετώπιση της διπολικής διαταραχής, έχει απαγορευτεί στη Βρετανία για χρήση στον γυναικείο πληθυσμός μετά το πέρας της ηλικίας τεκνοποίησης, εκτός κι αν βρίσκονται σε ειδικό πρόγραμμα πρόληψης εγκυμοσύνης.
Στις νέες οδηγίες του το Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA), ακολουθώντας την ευρωπαϊκή σύσταση για αυστηρότερους ελέγχους, επισημαίνει ότι οι γυναίκες θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις μεθόδους αντισύλληψης καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας, να υποβάλλονται σε τεστ εγκυμοσύνης εάν τους τους ζητηθεί αλλά και να υπογράφουν σχετικό έντυπο κάθε χρόνο, σύμφωνα με το οποίο αναγνωρίζουν τους κινδύνους από τη λήψη του φαρμάκου.

Δυσμορφίες σε έμβρυα
Χιλιάδες έμβρυα στη Γαλλία, από 2.150 έως και 4.100 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, παρουσίασαν σε χρονικό διάστημα περίπου 40 ετών (από το 1967 μέχρι το 2016), δυσμορφίες αφού οι μητέρες τους έλαβαν το φάρμακο για την επιληψία και την αντιμετώπιση της διπολικής διαταραχής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.
Όπως έχει ανακοινώσει και ο γαλλικός οργανισμός φαρμάκων ANSM, η δραστική ουσία βαλπροϊκό οξύ του φαρμάκου, προκαλεί καθυστερημένη νευρολογική ανάπτυξη.
Το βαλπροϊκό οξύ εγκρίθηκε ως αντιεπιληπτικό φάρμακο στη Γαλλία το 1967 και εξελίχθηκε σε μια από τις πλέον συνταγογραφούμενες θεραπείες για την πάθηση αυτή παγκοσμίως.
Οι γονείς των παιδιών που παρουσίασαν προβλήματα εξαιτίας του φαρμάκου υποστηρίζουν ότι η γαλλική κυβέρνηση και η φαρμακευτική εταιρεία άργησαν πολύ να προειδοποιήσουν για τις παρενέργειες του φαρμάκου αν και ο κίνδυνος για τα έμβρυα είχε καταστεί σαφής στις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Να σημειωθεί πως στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και αντίστοιχες ευρωπαϊκές χώρες, εξετάζοντας την εφαρμογή παρόμοιων μέτρων και προφυλάξεων του φαρμάκου της Sanofi.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ