Αξίζει να δειςΝέα απαγόρευση σε «ένοχο» φάρμακο της Sanofi για δυσμορφίες σε έμβρυα

Νέα απαγόρευση σε «ένοχο» φάρμακο της Sanofi για δυσμορφίες σε έμβρυα

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Περιορισμούς βάζει η γαλλική ρυθμιστική αρχή Agence Nationale de Securite du Medicament (ANSM) στη χρήση της δραστικής «βαλπροϊκό» που διαθέτει η φαρμακευτική επιχείρηση Sanofi σε αντιεπιληκτικά φάρμακα της, επισημαίνοντας πως «απαγορεύεται η χρήση και συνταγογράφηση τους στη διάρκεια της εγκυμοσύνης».
«Το Valproate απαγορεύεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και δεν θα πρέπει πλέον να συνταγογραφείται σε κορίτσια, εφήβους και γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, εκτός εάν συντρέχουν εξαιρετικές περιπτώσεις», όπως τονίζει η γαλλική αρχή Agence Nationale de Securite du Medicament. Η απόφαση των γαλλικών αρχών έρχεται λίγους μήνες μετά τα αυστηρότερα μέτρα που έθεσαν οι βρετανικές αρχές για τα σκευάσματα (βλέπε σχετικά εδώ).
Με ενδείξεις για την επιληψία και τη διπολική διαταραχή -και σε μερικές περιπτώσεις τις ημικρανίες- το βαλπροϊκό περιλαμβάνεται στον κατάλογο των βασικών φαρμάκων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Το φάρμακο που κατασκευάζεται από το γαλλικό φαρμακευτικό κολοσσό Sanofi και πωλείται με τα εμπορικά σήματα Depakine, Depakote και Epilim.
Τα σκευάσματα έχουν προκαλέσει προβλήματα στην ανάπτυξη του εμβρύου, ενώ η λήψη του στη διάρκεια εγκυμοσύνης συνδέεται με βραδεία νευρολογική ανάπτυξη.


ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER 

4 τύποι στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία Depakine (σε 4 τύπους) και σύμφωνα με το προφίλ ασφαλείας του φαρμάκου – όπως αναφέρονται από την φαρμακευτική επιχείρηση: το βαλπροϊκό μπορεί να είναι επιβλαβές για τα αγέννητα παιδιά όταν λαμβάνεται από μια γυναίκα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Το βαλπροϊκό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές γενετικές ανωμαλίες και μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο κατά τον οποίο ένα παιδί αναπτύσσεται καθώς μεγαλώνει. Οι γενετικές ανωμαλίες περιλαμβάνουν δισχιδή ράχη (στην οποία τα οστά της σπονδυλικής στήλης δεν αναπτύσσονται καταλλήλως), δυσμορφίες του προσώπου και του κρανίου, δυσμορφίες της καρδιάς, του νεφρού, της ουροφόρου οδού και των γεννητικών οργάνων, όπως και ανωμαλίες των άκρων.
Υπολογίζεται ότι 30-40% των παιδιών προσχολικής ηλικίας των οποίων οι μητέρες έλαβαν βαλπροϊκό κατά τη διάρκεια της κύησης, ενδέχεται να έχουν προβλήματα με την ανάπτυξη κατά την παιδική ηλικία. Τα παιδιά που έχουν εκτεθεί στο φάρμακο μπορεί να αργήσουν να περπατήσουν και να μιλήσουν, να είναι λιγότερο ικανά διανοητικά από τα άλλα και να αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τη γλώσσα και τη μνήμη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ