Τρολς επιχειρούν να προκαλέσουν διχόνοια στο θέμα των εμβολίων

Διχόνοια και παραπληροφόρηση επιχείρησαν να σπείρουν ειδικά σχεδιασμένα ρωσικά τρολ και προγράμματα στο Twitter στο ευαίσθητο θέμα των εμβολίων, όπως καταδεικνύει αναδρομική έρευνα Αμερικανών ερευνητών.

Η μελέτη, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για τις συνθήκες δημόσιας Υγείας στην Ευρώπη, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με «επιδημία» ιλαράς, η οποία αποδίδεται εν μέρει στην άνοδο του αντιεμβολιαστικού κινήματος.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Γνωρίζατε ότι υπάρχει μια μυστική βάση δεδομένων της κυβέρνησης σχετικά με τα παιδιά που υπέστησαν βλάβες στη υγεία τους από τα εμβόλια;» είναι ένα από τα tweet που αναρτήθηκαν, συνοδευόμενα από τη λέξη-κλειδί #VaccinateUS.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον, του πανεπιστημίου του Μέριλαντ και του Τζον Χόπκινς διερεύνησαν τη συχνότητα με την οποία τα εμβόλια αναφέρονται σε λογαριασμούς, για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι είναι bot (αυτοματοποιημένοι λογαριασμοί) ή ρωσικοί λογαριασμοί με στόχο την παραπληροφόρηση, όπως το γνωστό Internet Research Agency, το οποίο κατηγορήθηκε για μια τεράστια επιχείρηση διαδικτυακής προπαγάνδας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ.

Από το δείγμα των 1,8 εκατομμυρίων tweet που βρέθηκε στο μικροσκόπιο των ερευνητών, κι αφορά το διάστημα Ιουλίου 2014- Σεπτεμβρίου 2017, δεν εντοπίστηκαν πολλά μηνύματα για τα εμβόλια. Για παράδειγμα, μονάχα 253 μηνύματα συνοδεύονταν από το #VaccinateUS.

Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι «τα μηνύματα για την υγεία χρησιμοποιούνται ως όπλα: τα ζητήματα δημόσιας υγείας όπως ο εμβολιασμός μπορούν να αποτελέσουν μέρος αποπειρών παραπληροφόρησης από ξένες δυνάμεις» προειδοποιούν οι συντάκτες της έρευνας, που δημοσιεύτηκε χθες στο American Journal of Public Health.

Όπως και στην περίπτωση άλλων αμφιλεγόμενων θεμάτων στην πολιτική (όπλα, μετανάστευση, θρησκεία…), τα μηνύματα χωρίζονται σε θετικά και αρνητικά για τα εμβόλια. Αυτό εντάσσεται στο σχέδιο των ρωσικών τρολ να «προκαλέσουν διχόνοια» στους κόλπους της αμερικανικής κοινωνίας, σημειώνουν οι ειδικοί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ