Προελαύνει η γρίπη: Δέκα νέα κρούσματα σε δημοτικά σχολεία της Κρήτης

Νέα κρούσματα γρίπης, τύπου Η1Ν1, καταγράφονται σε σχολικές μονάδες του Ηρακλείου Κρήτης, με τους μαθητές, ανάλογα με την κλινική τους εικόνα, είτε να εισάγονται σε νοσοκομεία, είτε να παραμένουν στο σπίτι.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο neakriti, ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου Κωνσταντίνος Θεοφάνους «υπάρχουν κρούσματα γρίπης που έχουν εξακριβωθεί και αφορούν μαθητές δημοτικού σχολείου. Πρόκειται για 10 περίπου περιστατικά που χαρακτηρίζονται ήπιας μορφής» προσέθεσε.

Ο κ. Θεοφάνους επιβεβαίωσε ότι λόγω της έξαρσης της γρίπης «έχουμε απουσίες» στα σχολεία, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κρούσμα γρίπης διαπιστώθηκε και σε δημοτικό παιδικό σταθμό του Ηρακλείου, σε παιδί που φοιτά στο προνήπιο. Το μικρό διαγνώστηκε με Η1Ν1, ωστόσο, δεν χρειάστηκε να νοσηλευθεί παρά να παραμείνει στο σπίτι, για να αναρρώσει.

Επιστροφή στο σχολείο με… χαρτί γιατρού

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, έχουν γίνει επαφές με τους διευθυντές των σχολείων, κατά τις οποίες τους προέτρεψε όσοι μαθητές ασθένησαν από γρίπη να επιστρέφουν στο σχολείο με έγγραφη βεβαίωση παιδιάτρου.

Ο κ. Θεοφάνους τόνισε επίσης ότι έχει δοθεί η οδηγία στο προσωπικό καθαριότητας που είναι αρμόδιο για τα σχολεία να χρησιμοποιούν περισσότερη χλωρίνη, για να εξουδετερώνονται πιο αποτελεσματικά τυχόν μικρόβια.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας

Η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, πάντως, διανέμεται κανονικά στη σχολική κοινότητα (εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές).

Υπενθυμίζεται ότι προβλέπει τα εξής:

1. Παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης αναμένουν, σε χώρο όπου δε θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους, οι οποίοι θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως.

2. Συστήνεται για την αποφυγή της εξάπλωσης της εποχικής γρίπης να τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής, όπως:

– Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

– Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.

– Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο.

– Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση στους κάδους απορριμμάτων. Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.

– Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό ή εναλλακτικά να χρησιμοποιείται αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

3. Οι παραπάνω οδηγίες πρέπει να τηρούνται και από το προσωπικό των κυλικείων.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ