Θετικό αλλά ανεπαρκές χαρακτηρίζει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ το νέο πλαίσιο αποζημίωσης για τους χρήστες συστημάτων συνεχούς καταγραφής γλυκόζης (CGM), μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ Β΄2027/07-04-2026.

Η Ομοσπονδία αναγνωρίζει ότι η ρύθμιση αποτελεί αποτέλεσμα των πιέσεων και των τεκμηριωμένων παρεμβάσεων της κοινότητας των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, ωστόσο εκτιμά ότι η πρόβλεψη για μόλις τέσσερα κουτιά ταινιών μέτρησης γλυκόζης αίματος τον χρόνο δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές θεραπευτικές ανάγκες.
Σύμφωνα με την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, η αποζημίωση ενός κουτιού ανά τρίμηνο δεν επαρκεί για την ασφαλή καθημερινή διαχείριση των ατόμων που χρησιμοποιούν CGM, καθώς η χρήση των συστημάτων αυτών δεν καταργεί την ανάγκη για μετρήσεις αίματος. Αντίθετα, οι ταινίες παραμένουν κρίσιμο εργαλείο τόσο για την επιβεβαίωση των ενδείξεων όσο και για την αντιμετώπιση τεχνικών ή κλινικών καταστάσεων που δεν επιτρέπουν ασφαλείς αποφάσεις μόνο με βάση τον αισθητήρα.
Η Ομοσπονδία βλέπει «μισό βήμα» και όχι πλήρη λύση
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ υποστηρίζει ότι η νέα απόφαση συνιστά μόνο μερική δικαίωση, καθώς διορθώνει ένα μέρος του προβλήματος χωρίς να καλύπτει την ουσία. Όπως επισημαίνει, η πρόβλεψη για τέσσερα κουτιά ετησίως απέχει σημαντικά από αυτό που απαιτεί η ασφαλής παρακολούθηση των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη που χρησιμοποιούν συστήματα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης.
Η θέση της Ομοσπονδίας παραμένει σταθερή: ζητά χορήγηση τουλάχιστον 12 κουτιών ετησίως, δηλαδή ενός κουτιού ανά μήνα, ώστε να διασφαλίζεται ουσιαστική κάλυψη και να μην δημιουργούνται κενά στη διαχείριση της νόσου.
Γιατί οι ταινίες αίματος παραμένουν αναγκαίες στους χρήστες CGM
Στην ανακοίνωσή της, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εξηγεί ότι οι ταινίες μέτρησης γλυκόζης αίματος εξακολουθούν να έχουν καθοριστικό ρόλο ακόμη και όταν ο ασθενής χρησιμοποιεί CGM. Σε ορισμένα συστήματα απαιτείται βαθμονόμηση με επιβεβαίωση μέσω αίματος, ενώ σε περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα του πάσχοντος δεν συμβαδίζουν με την ένδειξη του αισθητήρα, η μέτρηση αίματος αποτελεί τον ασφαλέστερο οδηγό για τη λήψη θεραπευτικών αποφάσεων, όπως για παράδειγμα η χορήγηση ινσουλίνης.
Παράλληλα, η Ομοσπονδία τονίζει ότι οι ταινίες λειτουργούν ως απαραίτητο «δίχτυ ασφαλείας» όταν προκύπτουν τεχνικές αστοχίες ή όταν μεσολαβούν κενά κατά την αλλαγή ενός αισθητήρα. Με άλλα λόγια, η τεχνολογία CGM δεν εξαλείφει την ανάγκη για εφεδρικό και άμεσα διαθέσιμο έλεγχο με αίμα, ιδιαίτερα σε κρίσιμες στιγμές.
Καθυστέρηση στην εφαρμογή παρά τη δημοσίευση του ΦΕΚ
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και στην καθυστέρηση ενεργοποίησης της τροποποίησης στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Αν και το σχετικό ΦΕΚ έχει δημοσιευθεί από τις 7 Απριλίου, η ρύθμιση δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί στο σύστημα, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρει, οι πάσχοντες να εξακολουθούν να στερούνται αναγκαία αναλώσιμα για διάστημα έξι μηνών, παρότι αυτά έχουν ήδη εγκριθεί.
Η καθυστέρηση αυτή, κατά την Ομοσπονδία, έχει άμεσο πρακτικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των ατόμων με διαβήτη, καθώς δημιουργεί ένα πρόσθετο κενό ανάμεσα στη θεσμική απόφαση και στην πραγματική πρόσβαση.
Τα δύο βασικά αιτήματα προς υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να προχωρήσουν άμεσα στην ενεργοποίηση της συνταγογράφησης στο e-Dapy, ώστε η απόφαση να περάσει χωρίς άλλη καθυστέρηση στην πράξη. Παράλληλα, ζητά επανεξέταση του ορίου των τεσσάρων κουτιών και ευθυγράμμισή του με την πρόταση για 12 κουτιά ετησίως.
Όπως επισημαίνει, η διαχείριση της υγείας των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη δεν μπορεί να αποτιμάται αποκλειστικά με δημοσιονομικά κριτήρια, όταν διακυβεύεται η ασφάλεια της θεραπείας και της καθημερινής ζωής των ασθενών.
Η Ομοσπονδία δηλώνει ακόμη ότι παραμένει διαθέσιμη για διάλογο και τεκμηριωμένη συζήτηση με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να αναζητηθεί λύση που δεν θα αφήνει τους χρήστες CGM εκτεθειμένους σε κινδύνους ή ελλιπή παρακολούθηση.
Ποια είναι η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη ιδρύθηκε στις 31 Μαΐου 1997. Είναι μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων με σακχαρώδη διαβήτη στην Ελλάδα, αριθμώντας 26 πρωτοβάθμια σωματεία και συλλόγους σε όλη τη χώρα.
Βασικοί της στόχοι είναι η ενημέρωση, η πρόληψη και η εκπαίδευση των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη και των οικογενειών τους, καθώς και η προάσπιση των δικαιωμάτων τους.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Διαβάστε επίσης
Δαραμήλας: Η υποχρηματοδότηση του διαβήτη και η απώλεια ποιότητας ζωής
Δαραμήλας: Χωρίς τέλος τα εμπόδια για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη

